A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez

Varró Zoltán, aki több éven át töltötte be Klasszis TopDesign versenyünk zsüri elnöki tisztét, a legismertebb hazai belsőépítészek egyike, aki az utóbbi években külföldön is egyre kapósabb. Talán a világ legjobb szállodájának is megválasztott budapesti Aria Hotel jelentette az áttörést a sikerhez, mindenesetre a jelenlegi egyik legfontosabb munkája, a comói Nuvole Garden Hotel átalakítása ennek köszönhető. 

VarroDesignra jellemző, hogy kézről kézre jár a névjegye az ügyfeleknél, azaz a megbízásait sokszor a korábbi sikeres munkái alapján nyeri el. Így nézve az Onyx étteremmel indult el külföld felé a cég: az alapján bízták meg az Aria Hotel tervezésével, majd az Ariát látva bízta meg a comói hotel tulajdonosa az épületének felújításával.

„Magyarként sokkal jobban el kell varázsolnom a megbízóimat, mintha francia lennék vagy olasz”

– mondja Varró Zoltán, aki már három kontinensen tervezett szállodát a Players.hu-nak adott interjúban.

 

Varró Zoltán
Varró Zoltán

A gyakorlatban azért ez nem ment ennyire gyorsan, például Como esetében több olasz tervezőt kipróbált a tulaj, de egyikkel sem volt igazán elégedett, majd amikor meglátta az Aria Hotelt, egyből tudta, hogy mit keresett. Ezzel együtt úgy érzi,

„magyarként sokkal többet kell hozzáadnom, sokkal jobban el kell varázsolnom a megbízóimat, mintha francia lennék vagy olasz.”

De ezzel nincs is probléma; Zoltán mindig igyekszik valami újat csinálni, amihez kell a kommunikáció is. Egyrészt olyan látványtervekkel dolgozik, amihez később is ragaszkodik, másrészt egy prezentációban el is magyarázza, mit miért tervezett.

 

Fotó: VarróDesign
Fotó: VarróDesign

A VarroDesign végzi a Brunatéban található szecessziós műemléképület teljes felújítását, és ők gondolták újra a működési koncepciót is. Zoltán egyfajta „élénk hangulatot”, az Olümpusz megidézését képzelte el, még a hotel nevét is (Felhők Kertje – Nuvole Garden) ő találta ki.

Achille Manfredini 1908-ban tervezett, hatemeletes, 80 szobás szállodáját fénykorában amerikai és olasz filmsztárok is rendszeresen látogatták, az 1960-as években pedig a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg. Ezzel együtt az utóbbi évtizedekben az egykor pompás épület zömmel elhagyatottan állt.

Fotó: VarróDesign
Fotó: VarróDesign

És ha már a kézről kézre járó megbízásoknál tartunk: bár Comót még át sem adták, Varró és csapata a firenzei megbízónak köszönhetően dolgozik már a toszkán városban, és Olaszország más részein is.

Fotó: VarróDesign
Fotó: VarróDesign

A thaiföldi munkával is egy régi ügyfele bízta meg. És lehet, hogy ezzel még nem is ért véget a sorozat: „Amint megérkeztünk megnézni a majdnem kész épületet, és elvégezni a végső simításokat, rögtön megtaláltak. Még öt perce sem voltunk ott, épp csak lesétáltunk a kertbe, amikor odajött két ismeretlen, akik a tulajdonost keresték.

Ott állt mellettem, de tőle meg azt kérték, árulja el, ki volt a tervező, elkérnék a névjegyét. Mondtam, hogy Hello again!”

Ők is pont ilyet kerestek, ami – ahogy mondták – nem ugyanolyan, mint amit mindenki épít Thaiföldön, hanem valami más, jobban illik ide.

 

Fotó: VarróDesign
Fotó: VarróDesign

A cikk további részében a thai és a kolumbiai projekt részleteiről olvashatnak.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.