Beruházói, üzemeltetői szempontok, ügyfélközpontú szolgáltatás az FF&E szektorban

Megkülönböztető stratégiájának köszönheti sikereit a Westwood Kft. az iroda-, hotel és lakó beruházásokban; mondja Dala Soma (CEO). Személyre szabott és teljes körű belsőépítészeti szolgáltatást nyújtanak, akár a tervezéstől a megvalósulásig, egyedi gyártású bútorok kivitelezésével és az általuk forgalmazott termékekkel látják el projektjeiket.

Ahogy rávilágít, egyéni látásmóddal közelítik meg a megbízók elvárásait, fontos üzemeltetési és üzleti szempontok mellett szolgálják ki a tervezői elképzeléseket az adott belsőépítészeti projekt megvalósításánál. Ez nagyban eltér az általános itthoni gyakorlattól és ez teszi kiemelkedővé a Westwood hozzáállását és munkamódszerét, ez fémjelzi projektjeiket.

Dala Soma (j) és Harry Xiao (b), a két cégalapító / Forrás: Westwood
Dala Soma (j) és Harry Xiao (b), a két cégalapító / Forrás: Westwood

Hogy kezdődött? Négy éve kezdődött a Westwood D. Intercontinental története. A két alapító; Dala Soma és Harry Xiao, Svájcban, a világ első számú hotel- és vendéglátás üzleti iskolában, az Ecole Hoteliere de Lausanne egyetemen szerzett diplomát és ott kötöttek barátságot. A céget Soma 2018-ban alapította, amihez az egyetemi évek után hazatérve, 2020-ban csatlakozott társa is, és ezzel egyidőben nyitották meg Budapesten saját, önálló irodájukat, a Westwood-ot, amely elsősorban a belsőépítészeti, FF&E területre fókuszál. Ekkorra Soma már több ingatlanfejlesztő cégnél is dolgozott idehaza, mint hotelfejlesztési és üzemeltetési tanácsadó és töltött be vezető szerepeket más cégekben is. Már a kezdeti cél is az volt, hogy a szállodai-, irodai és lakóprojekteket testreszabott megoldásokkal szolgálják ki, ne pedig a megszokott, általános módon, hanem a megrendelő igényeit és szempontjait kiemelt figyelemmel szem előtt tartva. Az elmélyült szakmai tudás mellett ezt a szolgáltatói szemléletet is elsajátították Svájcban.

Verno House / Forrás: Westwood
Verno House / Forrás: Westwood

Referenciák? Egyik legkiemelkedőbb munkájuk a 2023-ban elkészült és átadott Verno House hotel. A Verno House az egyik legfrissebb színfoltja Budapestnek, üdítő példája a gondosan kiválasztott és kivitelezett szállodai berendezés megvalósulásának; a projektben a Westwood Kft. mind a közösségi terek, mind a lakóterek kialakításában részt vett. Az 50 szobás szállodában a belsőépítész tervezőkkel és a hotel üzemeltetővel mindvégig szoros együttműködésben volt lehetőség magas minőségű és sok esetben egyedi igényekre szabott mobil bútorok és kiegészítők beszállítására.

A projektben megvalósultak a lobby és a szobák ülőbútorai mellett az étterem étkezőasztal szettjei és a terasz teljes körű berendezése, egyedi tervezésű és gyártású teraszbútorokkal és mázas kerámia kaspókkal, melyek kifejezetten a hotel részére készültek. Szintén említésre méltó, aktuális projektjük, a tavaly átadott Mediátor iroda, mely egy több, mint 1000 m2 összterületű design & build beruházásként valósult meg, számos egyedi belsőépítészeti megoldással, egyedi asztalosmunkákkal és válogatott forgalmazott termékeikkel, a tervezéstől a megvalósulásig végig vezetve a projektet.

Miképp valósítják meg, amit elvállalnak? A már említett erősségük, az átfogó és egyedülálló szolgáltatás nyújtás és szemlélet; a széles és a végletekig testre szabható termékpaletta mellett, a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszer, a globális beszállítói hálózat teszi őket ütőképessé. Ennek köszönhetően egy-egy munkát komplett módon tudnak megoldani, kiszolgálni. Akár teljes körű termékbeszállítással, burkolattól a bútorokon át a kiegészítőkig vagy akár egy-egy részfeladatot elvállalva. Minden projekt esetében a megrendelői elvárásoknak, a releváns előírásoknak és az üzemeltetői, üzleti szempontoknak való megfelelés a cél. Ennek kombinációjából születnek meg az optimalizált, személyre szabott ajánlatok, megoldások. A folyamat szerves részét képezik a versenyeztetés, a mintáztatás, a beszállítói és partneri, kereskedelmi és műszaki egyeztetések és fejlesztések is.

Verno House / Forrás: Westwood
Verno House / Forrás: Westwood

Milyen az ideális megbízás? A legjobb helyzet az, amikor még a tervezési fázisban lépnek be egy projektbe. Ilyenkor van lehetőség bevonódni a tervezésbe, meghatározni egy-egy projekt arculatát és az elejétől végig kísérni a megvalósításig azt. Az épület komplett működésének megismerése és a részletekig alaposan megtervezett terek, elemek kivitelezése teszik izgalmassá.

Nem utolsó sorban, így tudják a legjobban kontrollálni a költségeket, annak érdekében, hogy a beruházó által meghatározott költségvetési keretben maradjon a belsőépítészet anélkül, hogy áldozatot kelljen hozni akár megjelenésben, akár minőségben. Ez azért is nagyon fontos, mert a belsőépítészeti termékek beszerzése mindig egy projekt legutolsó fázisába esik, amikor már szűkössé válhat az előre megtervezett költségkeret. Pedig egy vendéget/végfelhasználót jellemzően a legjobban azon termékek fognak meg és érdekelnek, amiket érez, tapint és lát. Mégis sokszor adódik úgy, hogy a belsőépítészeti megvalósulás a későbbi, már kivitelezési fázisban kap csak figyelmet, ilyenkor érdekes kihívás az addigra sokszor szűkössé vált költségkeretnek való megfelelés vagy a lehetőség, hogy egy ilyen projektfázisban hozzanak be valami új, kreatív megoldást, másfajta látásmódot.

Mi a teljes csomag, amit a cég kínál? Minden, ami egy vendégszobában megjelenik: hideg és meleg burkolatok, beépített, asztalos bútorok, mobilbútorok, egyedi berendezési tárgyak, világítási eszközök, tapéták – minden, ami a belsőépítészeti fit-out területét lefedi. Arra is kiterjed a Westwood figyelme, hogy milyen élettartamra terveznek. Az üzemeltethetőség, a fenntarthatóság fontos szempontok, hiszen például egy hotel esetén általában 6-7 év az az intervallum, amikor az első bútorcserére sor kerül. Így olyan standardoknak megfelelő anyagokkal és termékekkel dolgoznak, amik megbízhatóan beilleszthetők a projektekbe. Ezen és más okok miatt is, nem mindig az ár a legfontosabb tényező. Előfordulhat, hogy esetenként más cégek olcsóbb termékeket ajánlanak a beruházóknak, de azon termékeket a beruházó többszörösen fizetné meg a jövőben, még ha nem is a beruházás keretein belül, hanem később, az üzemeltetés során elkülönített ún. ’FF&E reserve’-t kellene hamarabb felhasználnia. Ami sokszor már túl későn derül ki és csorbul a projekt minősége. A Westwood tudatosan ilyen munkákhoz nem adja a nevét. A cég mindig törekszik a legjobb ár biztosítására, de a legfontosabbnak tartja a minőséget.

Mediator - Az év irodája / Forrás: Westwood
Mediator - Az év irodája / Forrás: Westwood

Hotel vs. iroda? Ismert tény, hogy 2024-ben kevesebb átadott szobaszám jelenik majd meg a hazai piacon, ám ami alakul, azok mind nagyon ígéretes projektek. A Westwood nemcsak a szállodai szegmensben, hanem az irodai piacon is jelen van, így ottani munkákkal is számolnak. Ahogy Dala Soma fogalmaz: az iroda projektek más jellegű tudást, figyelmet igényelnek, de szintén kiemelten fontosak a megrendelői és a felhasználói igényekre szabott belsőépítészeti kialakítások és termékek. A jelen piaci helyzet nem minden szegmensnek kedvez, illetve bizonyos projekteken nagyobb kihívást is jelent, de ez inkább inspiráló és kreativitásra buzdító hatást gyakorol a fiatal szakemberekből álló Westwood csapatra. Energikusan és kitartóan állnak helyt és mélyülnek el a projektek megvalósításaiban a versenyt pedig üdvözölik!

Egyébként ebben rejlik a más típusú szemléletmódon kívül a Westwood ereje és hatékonyságának titka: fiatal, lelkes, kreatív, hozzáértő gárda, akiket egy-egy nehezebb feladat nem hátráltat, hanem ösztönöz a legtökéletesebb megoldás felé, szinte együtt lélegezve a megrendelővel és a projekttel.

Nemzetközi piacra lépés? Mindenféleképp terv a nemzetközi színtérben való helytállás. Már most is több projektben partnerként dolgoznak a régióban. Csehországban például két munkában is részt vesznek, a megbízott tervezőkkel közösen felelnek a teljes belsőépítészeti koncepció kialakításáért.

Mediator - Az Év irodája / Forrás: Westwood
Mediator - Az Év irodája / Forrás: Westwood

Hogyan tovább? Tervezik a kereskedelmi tevékenység mellett a szolgáltatás lábakat is egyre hangsúlyosabban megmutatni, még több projektben értékesíteni. Cél, hogy maradandót alkossanak, értéket teremtsenek. A fenntarthatóság és az elvárt szakmai minőség mellett dolgoznak azon, hogy olyan innovációval jelenjenek meg a piacon, ami még hatékonyabbá, gyorsabbá és különlegesebbé teszi a szolgáltatásukat. A szervezet is folyamatosan bővül. Tény: 2023-ban háromszorosára nőtt a cég az előző évhez képest, és a növekedési pálya idén is folytatódik. Különösen figyelemreméltó ez egy olyan nehezített piaci helyzetben, mint amivel most találják szembe magukat, de azon dolgoznak, hogy a szakértelmük és hozzáállásuk nélkülözhetetlenné tegye őket az FF&E szegmensben a piacon.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.