Kettő az egyben

A hazai vendéglátósélet egyik meghatározó személyisége, László Árpád esetében mintha visszafelé forogna az idő: ahogy múlnak az évek, egyre fatalosabb, vidámabb és gondtalanabb…

Nem is csoda, hiszen imádott ét- terme a Városligeti-tó partján, amely immár negyed évszázada töretlenül nyitva tart, tavaly ősztől egy minden értelemben felső szintű vendég- látóegységgel gazdagodott. Ráadásul az új hely az alatta lévővel együtt a nyitás pillanatától kezdve szinte mindenkor – még a legzordabb téli napokon is – telt házzal üzemel.

HA IDŐBEN LÉPSZ – CSAK NYERHETSZ VELE

Sikerének és a tulajdonos esetében az örök fiatalság receptjének titka a követ- kező: amikor úgy érzed, hogy te magad is unod a saját éttermed kíná- latát – László Árpád úgy ítéli meg, ez öt-hat évente szinte törvényszerűen bekövetkezik –, akkor fordíts egy nagyot, változtasd meg az étte- rem képét mind kül- ső megjelenésében, mind az ételek elkészítésének, vagyis a konyha koncepciójának terén. Az 1989-ben megnyitott Robin- son Restaurant 2005-ig is átélt jó néhány gyökeres átalakulást, azonban amilyet akkoriban tulajdonosa tervezett, olyat még soha: új szintet álmodott addigi étterme fölé, egész más koncepcióval, mint amilyet az alsó és addigi egyetlen térben, a Városligeti-tóval szinte teljes szimbiózisban élő éttermében kínált.

A KÖRNYEZET ÉS A HATÁRIDŐ NAGY ÚR

Azonban a teljes át- építést megakadá- lyozta egy „komoly érv”: jött a válság… Mintegy két éve László Árpád azért vágott bele mégis álmai megvalósítá- sába, mert ha nem ezdi el és fejezi be időben az építkezést, lejár az engedélye. Viszont egy (számá- ra) aranyszabályt nem szegett meg: nem vett fel egy fllér hitelt sem. Tavaly ok- tóberre pedig megnyithatta végre a ház csupa üvegből és vasfelületből, valamint ezt a kettős megoldást kellemesen meg- törő, melegséget idéző tölgyfa burkolat- tal borított, az álomszép környezetben szinte fürdő felső szintet, ahol vadonatúj, Magyarországon elsőként bemutatkozó gasztronómiai koncepciót alakított ki.

TOPSÜTŐ SZTÁRHENTESSEL – A SIKER SAVA-BORSA

A nyitott konyha – ez a tulajdonos számára elsődleges szempont volt. Ráadásul a tágas főzőtér szívébe egy olyan spanyol, JOSPER márkájú topsütő került, amelyben a leg- természetesebb technológiával, parázson, zárt térben, egyenletes hőmérsékleten, 450 Celcius-fokon sülnek a húsok – na de abból is milyenek! Két-három kilós „szeletek” ezek, amelyek egyenesen Dario Cecchini mester, A Hentes toszkán szentélyéből ér- keznek, onnét, ahonnan nyolc generáció óta kerülnek ki a legnemesebb, hat-nyolc centi vastag steaknek valók, és ahonnét hazáján kívül mindössze Berlinbe és im- már Budapestre, a Városligeti-tó partjára szállít árut a világhírű Maestro. Aki egyéb- ként hallani sem akart a pesti vendéglősről, amikor furcsa kérésével – tőle szeretne húst venni alapanyagként – felkereste, ám akinek először idelátogató segédjét, majd őt magát is rabul ejtette a tó szelleme. Különben ő az a különc toszkán, aki először fejfás koporsóban temette el húsait még az olasz marhavész idején, és ugyanő volt, aki az itáliai húskedv feltámadásakor cselló- tokból varázsolt elő városának főterén egy forentinát, azaz a marha legértékesebb ré- szét, egy hátszínflét. De ez már egy másik történet. Azt majd László Árpád tulajdonos imádott éttermének legközelebbi átválto- zásakor meséljük el.

Robinson Restaurant, A Hentes
1146 Budapest, Városligeti-tó
T: +36 1 422 0222, +36 1 422 0224
+36 30 663 6871


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.