Kettő az egyben

A hazai vendéglátósélet egyik meghatározó személyisége, László Árpád esetében mintha visszafelé forogna az idő: ahogy múlnak az évek, egyre fatalosabb, vidámabb és gondtalanabb…

Nem is csoda, hiszen imádott ét- terme a Városligeti-tó partján, amely immár negyed évszázada töretlenül nyitva tart, tavaly ősztől egy minden értelemben felső szintű vendég- látóegységgel gazdagodott. Ráadásul az új hely az alatta lévővel együtt a nyitás pillanatától kezdve szinte mindenkor – még a legzordabb téli napokon is – telt házzal üzemel.

HA IDŐBEN LÉPSZ – CSAK NYERHETSZ VELE

Sikerének és a tulajdonos esetében az örök fiatalság receptjének titka a követ- kező: amikor úgy érzed, hogy te magad is unod a saját éttermed kíná- latát – László Árpád úgy ítéli meg, ez öt-hat évente szinte törvényszerűen bekövetkezik –, akkor fordíts egy nagyot, változtasd meg az étte- rem képét mind kül- ső megjelenésében, mind az ételek elkészítésének, vagyis a konyha koncepciójának terén. Az 1989-ben megnyitott Robin- son Restaurant 2005-ig is átélt jó néhány gyökeres átalakulást, azonban amilyet akkoriban tulajdonosa tervezett, olyat még soha: új szintet álmodott addigi étterme fölé, egész más koncepcióval, mint amilyet az alsó és addigi egyetlen térben, a Városligeti-tóval szinte teljes szimbiózisban élő éttermében kínált.

A KÖRNYEZET ÉS A HATÁRIDŐ NAGY ÚR

Azonban a teljes át- építést megakadá- lyozta egy „komoly érv”: jött a válság… Mintegy két éve László Árpád azért vágott bele mégis álmai megvalósítá- sába, mert ha nem ezdi el és fejezi be időben az építkezést, lejár az engedélye. Viszont egy (számá- ra) aranyszabályt nem szegett meg: nem vett fel egy fllér hitelt sem. Tavaly ok- tóberre pedig megnyithatta végre a ház csupa üvegből és vasfelületből, valamint ezt a kettős megoldást kellemesen meg- törő, melegséget idéző tölgyfa burkolat- tal borított, az álomszép környezetben szinte fürdő felső szintet, ahol vadonatúj, Magyarországon elsőként bemutatkozó gasztronómiai koncepciót alakított ki.

TOPSÜTŐ SZTÁRHENTESSEL – A SIKER SAVA-BORSA

A nyitott konyha – ez a tulajdonos számára elsődleges szempont volt. Ráadásul a tágas főzőtér szívébe egy olyan spanyol, JOSPER márkájú topsütő került, amelyben a leg- természetesebb technológiával, parázson, zárt térben, egyenletes hőmérsékleten, 450 Celcius-fokon sülnek a húsok – na de abból is milyenek! Két-három kilós „szeletek” ezek, amelyek egyenesen Dario Cecchini mester, A Hentes toszkán szentélyéből ér- keznek, onnét, ahonnan nyolc generáció óta kerülnek ki a legnemesebb, hat-nyolc centi vastag steaknek valók, és ahonnét hazáján kívül mindössze Berlinbe és im- már Budapestre, a Városligeti-tó partjára szállít árut a világhírű Maestro. Aki egyéb- ként hallani sem akart a pesti vendéglősről, amikor furcsa kérésével – tőle szeretne húst venni alapanyagként – felkereste, ám akinek először idelátogató segédjét, majd őt magát is rabul ejtette a tó szelleme. Különben ő az a különc toszkán, aki először fejfás koporsóban temette el húsait még az olasz marhavész idején, és ugyanő volt, aki az itáliai húskedv feltámadásakor cselló- tokból varázsolt elő városának főterén egy forentinát, azaz a marha legértékesebb ré- szét, egy hátszínflét. De ez már egy másik történet. Azt majd László Árpád tulajdonos imádott éttermének legközelebbi átválto- zásakor meséljük el.

Robinson Restaurant, A Hentes
1146 Budapest, Városligeti-tó
T: +36 1 422 0222, +36 1 422 0224
+36 30 663 6871


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.