Kettő az egyben

A hazai vendéglátósélet egyik meghatározó személyisége, László Árpád esetében mintha visszafelé forogna az idő: ahogy múlnak az évek, egyre fatalosabb, vidámabb és gondtalanabb…

Nem is csoda, hiszen imádott ét- terme a Városligeti-tó partján, amely immár negyed évszázada töretlenül nyitva tart, tavaly ősztől egy minden értelemben felső szintű vendég- látóegységgel gazdagodott. Ráadásul az új hely az alatta lévővel együtt a nyitás pillanatától kezdve szinte mindenkor – még a legzordabb téli napokon is – telt házzal üzemel.

HA IDŐBEN LÉPSZ – CSAK NYERHETSZ VELE

Sikerének és a tulajdonos esetében az örök fiatalság receptjének titka a követ- kező: amikor úgy érzed, hogy te magad is unod a saját éttermed kíná- latát – László Árpád úgy ítéli meg, ez öt-hat évente szinte törvényszerűen bekövetkezik –, akkor fordíts egy nagyot, változtasd meg az étte- rem képét mind kül- ső megjelenésében, mind az ételek elkészítésének, vagyis a konyha koncepciójának terén. Az 1989-ben megnyitott Robin- son Restaurant 2005-ig is átélt jó néhány gyökeres átalakulást, azonban amilyet akkoriban tulajdonosa tervezett, olyat még soha: új szintet álmodott addigi étterme fölé, egész más koncepcióval, mint amilyet az alsó és addigi egyetlen térben, a Városligeti-tóval szinte teljes szimbiózisban élő éttermében kínált.

A KÖRNYEZET ÉS A HATÁRIDŐ NAGY ÚR

Azonban a teljes át- építést megakadá- lyozta egy „komoly érv”: jött a válság… Mintegy két éve László Árpád azért vágott bele mégis álmai megvalósítá- sába, mert ha nem ezdi el és fejezi be időben az építkezést, lejár az engedélye. Viszont egy (számá- ra) aranyszabályt nem szegett meg: nem vett fel egy fllér hitelt sem. Tavaly ok- tóberre pedig megnyithatta végre a ház csupa üvegből és vasfelületből, valamint ezt a kettős megoldást kellemesen meg- törő, melegséget idéző tölgyfa burkolat- tal borított, az álomszép környezetben szinte fürdő felső szintet, ahol vadonatúj, Magyarországon elsőként bemutatkozó gasztronómiai koncepciót alakított ki.

TOPSÜTŐ SZTÁRHENTESSEL – A SIKER SAVA-BORSA

A nyitott konyha – ez a tulajdonos számára elsődleges szempont volt. Ráadásul a tágas főzőtér szívébe egy olyan spanyol, JOSPER márkájú topsütő került, amelyben a leg- természetesebb technológiával, parázson, zárt térben, egyenletes hőmérsékleten, 450 Celcius-fokon sülnek a húsok – na de abból is milyenek! Két-három kilós „szeletek” ezek, amelyek egyenesen Dario Cecchini mester, A Hentes toszkán szentélyéből ér- keznek, onnét, ahonnan nyolc generáció óta kerülnek ki a legnemesebb, hat-nyolc centi vastag steaknek valók, és ahonnét hazáján kívül mindössze Berlinbe és im- már Budapestre, a Városligeti-tó partjára szállít árut a világhírű Maestro. Aki egyéb- ként hallani sem akart a pesti vendéglősről, amikor furcsa kérésével – tőle szeretne húst venni alapanyagként – felkereste, ám akinek először idelátogató segédjét, majd őt magát is rabul ejtette a tó szelleme. Különben ő az a különc toszkán, aki először fejfás koporsóban temette el húsait még az olasz marhavész idején, és ugyanő volt, aki az itáliai húskedv feltámadásakor cselló- tokból varázsolt elő városának főterén egy forentinát, azaz a marha legértékesebb ré- szét, egy hátszínflét. De ez már egy másik történet. Azt majd László Árpád tulajdonos imádott éttermének legközelebbi átválto- zásakor meséljük el.

Robinson Restaurant, A Hentes
1146 Budapest, Városligeti-tó
T: +36 1 422 0222, +36 1 422 0224
+36 30 663 6871


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.