Klasszis TopDesign 2023: folytatjuk a zsűri bemutatását

Dr. Szalók Csilla közgazdászt, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) intézeti tanszékvezetőjét is idén a zsűri tagjai közt köszönthetjük.  

 

Szerepel-e a tananyagban és ha igen, mekkora terjedelemben, hogy mennyire fontos az esztétikum, a design, a modern, divatos enteriőr a szállodaiparban és a vendéglátásban?

Rendszeresen szállodalátogatásra visszük a gyakorlati oktatás keretében a hallgatókat. Tudatosan állítjuk össze a meglátogatott helyeket, hogy a legújabb belsőépítészeti megoldásokkal is megismerkedhessenek.

A szállodamenedzsment első tantárgyának keretében egy szállodai szobát kell tervezniük a hallgatóinknak, amit képekkel kell illusztrálni, egy kiválasztott koncepció alapján, majd a prezentáció során azt be is kell mutatniuk.

A szállodamenedzsment szak második tantárgyában pedig a tervezés és a felújítás legfontosabb szabályaival ismerkednek meg, ahol kiemelt szempont az enteriőr.

Hasonló a feladat a vendéglátás menedzsmentben, amelynek keretében a vendéglátó üzletek kialakítása, tervezése fontos tantárgy.

Lát-e fejlődést ezen a területen a szakmában? Milyen trendek törtek előre, mennyire számít a külföldi példakép?

Hatalmas a fejlődés, teljesen nyitott az ország. Új és még újabb szálloda brand-ek jelennek meg, nem csak a négy- és ötcsillagos piacon, hanem a három csillagosok, a panziók és az egyéb szálláshelyek területén is, úgymint az airbnb és a falusi szálláshelyek.

A letisztult, minimalista, tradíciókat őrző, lokális elemekre építkező, és a környezettel összhangban lévő (fenntartható) elveket követő, Z generáció számára nagyon fontos a külső megjelenés. Egy különleges belső enteriőr kedvéért is akár el is utaznak valahova.

Mennyire tartja fontosnak az olyan megmérettetést, mint a TopDesign verseny?

A versenyek szerepe óriási. Gyorsabb fejlődést generál a piacon és motiváló, felhívja a figyelmet erre a témára. A szakma szereplői is jobban megismerhetik a piacot, ugyanakkor az utazók, érdeklődők is informálódhatnak a legújabb irányzatokról.

A hallgatók számára beszámol-e majd erről a megmérettetésről?

Mindenképpen. Sok-sok képpel, videóval illusztrálva.

Forrás: Turizmus Online


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.