Loire-menti kastélytúra Turán

Frissítve - Eredeti pompájában fogadja nyár közepétől vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Bejártuk több mint tíz hektáros parkját, és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szervezte túrán, a tagsággal közösen, betekinthettünk a falak közé.

Csak úgy repkednek a nagy nevek, miközben vezetőnkkel sétálunk körbe a nyáron átadott, a mára kívül-belül teljesen megújult BOTANIQ Turai Kastélyban, egykor a Schossbergerek nyári lakhelyén. Amely még korábban Eszterházy-birtok volt, majd jött a Tornyai Schossberger-család, - akik Ferenc Józseftől kapták nemesi címüket -, és akik Petz Ármint és Jámbor Vilmost bízták meg a kert kialakításával (előbbi nevéhez a pesti Állatkert növényvilágának kialakítása is fűződik).

A mostani ismert hazai nevek közül Litauszky Zsolt gasztroszakembert emelnénk ki, aki az üzemeltetését felelős BDPST Group nevében szakmai tanácsadóként segítette a ház séfjét, Levente Norbertet az ínycsiklandó menü megtervezésében.

De elhangzik még Stefánia belga hercegnő neve is, akinek anno nagyon fájt a foga az épületre, sőt, a mai hírességek közül Angelina Jolie filmsztár is szóba kerül, aki itt forgatta „A vér és méz földjén” című filmjének jónéhány jelenetét.

"Nem csak játék és mese..."

De azért ne gondoljuk, hogy a turai, egykori bárói nyárilak élete csupa szépség volt, hab és mese. Hiszen miután az idős báró hirtelen elhunyt, fia pedig sosem tért haza a második világháború alatti munkaszolgálatból, árván maradt az épület, és tényleg isteni csoda kellett ahhoz, hogy valaha is megmeneküljön.

Ugyanis Csipkerózsika álma alatt az egykor szebb napokat látott épület először német, majd orosz katonai bázis lett, majd a szocializmus ideje alatt általános iskolaként funkcionált. 

A mai helyiek még most is meg tudják mutatni a kastélyban, hogy merre voltak a tantermek, hol tornáztak annak idején diákként, merre öltöztek át, és hol voltak a tanárok szolgálati lakásai. Szerencsére ma már ismét olyan, amiért valójában született: pazar épületként magasodik a 10 hektáros park közepén, és a hatalmas méretű renoválási munkáknak köszönhetően nemcsak az épület, hanem óratornya, egykori pálmaháza, sőt, a mellé épített vadonatúj kiszolgáló egységekkel együtt egy minden igényt (luxusigényt is) kielégítő, kortárs dizájnnal, főként olasz bútorokkal berendezett, exkluzív szálláshellyé és rendezvénytérré vált.

Számozott fák, párját ritkító kertépítészeti megoldások

Amúgy a BOTANIQ szó nem véletlen a kastély nevében, hiszen az épületet körülölelő park valóban párját ritkító nemcsak idehaza, hanem az európai kastélykertek körében is. A ház eredeti tulajdonosa alakíttatta annak idején a kastély növényvilágát, és bár európai stílusú kertet hozatott létre a régi Magyarország imitálta domborzaton, valóban olyat, akár egy önálló művészeti alkotás.

Azonban a magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a két tervező, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot.

Jellemzően az azonos fajú cserjéket, fákat egy helyre ültették, így más-más területre, egy-egy kört alkotva kerültek össze a bükkök, platánok, tölgyesek. Mint halljuk, annyira védettek a fák, hogy mindegyikük számot is kapott, és éjjel-nappal kertészek gondozzák, ápolják a faunát.

Portugál pala, süttői, sóskuti mészkő

Nemcsak a kastély egykori kertje, az épület belseje is tetőtől talpig megújult. Pedig talajvíz, beázások, egy elszenvedett tűzvész nyomai, lyukas tető és persze a széthordott egykori berendezés romjai is mind nehezítették a renoválási munkát. Arról nem is beszélve, hogy az épület, parkostul hosszú évek óta műemlékvédelem alatt áll, így minden egyes felújítási, átalakítási mozzanatot egyeztetni kellett az illetékesekkel, ami sokszor megnehezítette a határidős munkát.

Az 1883-ban épült, neoreneszánsz stílusú kastély műemléki rekonstrukciója minden apró részletre kiterjedt, így például a tetőfelújításhoz használt palalemezeket ugyanabból a portugáliai, szerencsére még ma is működő palabányából szerezték be, ahonnét az eredeti építkezéshez is rendelték.

Az egykoron gyönyörű, süttői, illetve sóskúti mészkőből készült korlátok, boltívek mindegyike is felújításra vagy teljes újjáépítésre szorult. Az idő vasfoga nem kímélte a kastély falain található gyönyörű díszítő festést sem: a helyenként teljesen tönkrement díszítő elemeket közel 5 hónapig tartó folyamatos munka árán sikerült helyreállítani, aminek köszönhetően immáron az eredeti állapotú motívumok csodálhatók meg. Érdekesség, hogy a kastélyban található falfestményeket anno az a Scholtz Róbert festette, aki az Operaház díszítőfestését is készítette.

Rendezvények előtt is nyitva áll

Az épületben 19 vendégszobát (eredetileg 99 helyiség volt), köztük több executive lakosztályt, közösségi tereket, bel- és kültéri résszel spa- és wellness részleget, freskókkal díszített báltermet (rendezvényhelyszínként) kisebb-nagyobb szalonokat és 48 fő befogadására alkalmas éttermet alakítottak ki.

Egy bár is helyet kapott, amelyhez a pálmaház kapcsolódik, ami délutáni kávézáshoz, teához, vagy koktélozáshoz ideális helyszín lehet.

 

Mint a ház igazgatója, Csetnegi Zoltán elmondta, a kastély a vendégek számára ezentúl télen-nyáron nyitva áll. Megtekinteni előzetes bejelentkezés alapján lehet, a szállóvendégek előtt pedig már július óta nyitva a csodálatosan restaurált kastély.

 

 

 

Forrás: BDPST / Turizmus Online


Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái

Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái 

A fővárosban járva egyre több helyen tűnnek fel az utóbbi években szállodafejlesztések, melyek között meglehetősen sok a látványos, felsőkategóriás hotel.
Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe

Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe 

És mivel megérkezett – be is mutatja a JAB magyarországi csapata, Bakody Katalin vezetésével a tavasz jegyében készült, csodaszép, friss Chivasso, JAB és Gardisette tavaszi kollekcióit üzleti partnereiknek.
Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója

Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója 

2024. február 12-től Kálmán-Vörös Júlia vette át az Accent Hotels által Ausztriában üzemeltetett 6 szállodának a marketing területét.
Átalakulóban a hazai ingatlanpiac

Átalakulóban a hazai ingatlanpiac 

Jönnek a bérlakások és a hibridmodellek - ez utóbbi esetben irodákat alakítanak át hotelekké.
A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez

A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez 

Varró Zoltán, aki több éven át töltötte be Klasszis TopDesign versenyünk zsűri elnöki tisztét, a legismertebb hazai belsőépítészek egyike, aki az utóbbi években külföldön is egyre kapósabb.
Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás

Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás 

Mondhatnánk, olyan ez a történet, mint a mesékben – csakhogy nem egészen lenne igaz.
Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre?

Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre? 

Jókora meglepetések érik mostanában a vendégeket a Balaton partján és másutt is. A szállodák a megnövekedett rezsi és egyéb költségeket különféle módokon próbálják áthárítani a hozzájuk érkezőkre.
MTÜ: negyedmillió vendégéjszakát hozhat a szerelmesek ünnepe

MTÜ: negyedmillió vendégéjszakát hozhat a szerelmesek ünnepe 

A február 14-re regisztrált éjszakák száma 10%-os, február 16-18-i hétvégére várható forgalom pedig 12%-os növekedést mutat tavalyhoz képest.
Zuhanykabin vagy épített zuhanyozó?

Zuhanykabin vagy épített zuhanyozó? 

Közeleg a tavaszi felújítások, átalakítások ideje. Gyakori kérdés: milyen legyen egy vendégszobában a felújításra szoruló fürdőhelyiség?

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.