Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Azért egy jótanács bevezetésképp: senki ne induljon Sárvár legújabb ötcsillagos luxushoteljébe úgy, ahogy mi tettük. Ugyanis vajmi kevés elképzelésünk volt arról, mit is jelent valójában a holisztikus koncepció. Csakhogy jól hangzott, meg nagyon trendi is mostanában ez az irányzat a világban, ráadásul idehaza ez az egyetlen egy szálláshely kínál ilyen jellegű szolgáltatást – nem bírtunk ellenállni a csábításnak, hogy kipróbáljuk.

És milyen jól tettük, hogy elfogadtuk a meghívást! Persze, azért értek bennünket meglepetések a látogatás két napja során...

Elképzelésről, tervezésről, megvalósításról

Új, prémium kategóriás szálloda építésébe kezdtek 2021 telén a sárvári Csónakázó-tó mellett lévő 3,7 hektáros területen. Mintegy tizenöt évnyi előkészítési munkák után sikerült végre megvalósítani ezt az egyedi koncepciójú hotelt. A 83 szobás, prémium kategóriás luxusszálláshely, amely a Modero Health Concept Hotel Sárvár nevet kapta, és az előzetes tervek szerint 

2024 tavaszán meg is nyílhatott, igaz, akkor már átkeresztelték, és Melea - The Health Concept néven nyitotta meg kapuit. 

A teljes kivitelezést a Market Építő Zrt. végezte, míg az építészeti tervezést a LEAN Tech mérnökiroda kapta feladatul. A belsőépítészeti terveket a Kroki Studio készítette, amelynek vezető tervezője az a Kéry Balázs,  aki egyben lapkiadónk saját versenye, a Klasszis TopDesign zsűrijének elnöke is.

Melea - The Health Concept Sárvár / Forrás: BDPST
Melea - The Health Concept Sárvár / Forrás: BDPST

Az új szálláshely igazán emberi léptékű lett: 83, tágas nagyméretű szobával rendelkezik a háromszintes épület, amely egy hatalmas, 3,5 hektáros zöld terület közepén helyezkedik el, közvetlenül előtte ott ringatózik egy Csónakázó-tó, méretes halakkal. Ezt onnan tudjuk, hogy a tó körüli első körsétánk alkalmával találkozunk egy helyi törzshorgásszal, aki épp egy tetszetős pontyot ereszt vissza a vízbe, közben elmeséli, van még a vízben harcsa, keszeg, süllő és másféle kopoltyúsok is. Ha hozzátenné a tősgyökeres helybéli pecás, hogy

vízimanók, tündérek és egy palota is van a tó mélyén – azt is elhinnénk, annyira mesebeli a táj.

Miközben a horgásszal beszélgetünk, a pont velünk szemben lévő hotelben gyönyörködünk. Mert az épület színeivel, formáival, anyaghasználatával teljesen belesimul a gyönyörű környezetbe, csodás összhangot alkotva azzal. Tisztán látszik,

itt a tó, a természet, a sok zöld, a szabad tér az úr – ahhoz igazították a tervezők és a kivitelezők az épület megjelenését.

Egy olyan szálláshely született, amely környezetének szerves része, szinte együtt lélegzik a környező természettel.

Bejárat a holisztikus koncepcióval működő hotelbe / Forrás: BDPST
Bejárat a holisztikus koncepcióval működő hotelbe / Forrás: BDPST

Egyedi koncepcióról, különleges szolgáltatásokról

Érkezésünk pillanatában Szezám tárulj! módra önműködően nyílik egy mesébe illő, óriás méretű míves faajtó, ami egy olyan lobbiba vezet, ahol minden nyugalmat, megbékélést, harmóniát hirdet:

A sok értékes kőburkolat, a halk vízcsobogás, a vízben megcsillanó üvegfelületek és a fa természetessége mind hozzáad ehhez az érzéshez.

Lobbi / Forrás: BDPST
Lobbi / Forrás: BDPST

A fűtést hőszivattyú biztosítja, a fürdőszobákat és a spát is természetbarát anyagokkal burkolták, a napi működés során pedig szintén kerülik a műanyagok alkalmazását.

Mivel ekkor legtöbbünknek fogalma sincs egy holisztikus szálloda mibenlétéről – ezért a wellnessrészről érdeklődünk. Rögvest kiderül, ez nem egy wellnesshotel, nem is egy gyógyszálló, mégcsak nem is kórház, hanem kizárólag az egészségmegőrzésre specializált hotel,

ahol nem a gyógyítás meg a megszokott wellness szolgáltatások várják a vendéget, hanem valami egész más.

Spa, de másképp / Forrás: BDPST
Spa, de másképp / Forrás: BDPST

Az úgynevezett élethosszig tartó optimális aktivitás (LLOA) filozófiájára épül a ház koncepciója - ennek a célnak az elérésében támogatják vendégeiket a tradicionális és a holisztikus orvoslás segítségével.

Sok elfoglalt üzletember van, aki nem ismeri fel, hogy neki személy szerint „szervizre" lenne szüksége, meg kell újulnia és ideje kicsit lenyugodni. Mi ebben segítünk. Ha évente vagy félévente egyszer eljön hozzánk valaki, akkor megmutatjuk, milyen lépéseket lehet tenni a helyes irányba annak érdekében, hogy egészséges maradjon és feltöltődjön a további időszakra 

– magyarázza a ház osztrák származású igazgatója, Alfred Hackl. Ezt jelzi a ház elnevezése is - Melea – The Health Concept -, teszi hozzá.

A Melea gasztrokoncepciójáért Gyurik Gábor séf és csapata felel. A séf a Viatortól érkezett a Meleába / Forrás: BDPST
A Melea gasztrokoncepciójáért Gyurik Gábor séf és csapata felel. A séf a Viatortól érkezett a Meleába / Forrás: BDPST

A tofuval, csicsókával, parajjal, könnyű hallal, kuszkusszal, tonkababbal bélelt szuperegészséges ebéd közben - a fogásokhoz vizet kortyolhatunk, céklalevet vagy frissen csavart gyümölcslevet kérhetünk - az igazgató elmeséli, pont ez a különleges koncepció ragadta magával őt is, amikor a ház egyik tulajdonosa, Scheer Sándor azzal kereste meg, hogy vállalja el az épülő sárvári hotel vezetését. 

Ami itt történik a vendéggel, az semmihez sem fogható, sehol nincs másutt Magyarországon, de másutt, európai szálláshelyeken. Ezért vállaltam el a felkérést,

- mondja.

Ebéd közben kiderül az is, a ház vendégeinek már érkezésük előtt, még odahaza egy egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük, majd becsekkolás után alapos laborvizsgálaton vesznek részt, amelynek eredményeit a szálloda teljes orvosi csapata megkapja. Személyes konzultációk is szerepelnek a programban: belgyógyász, pszichológus, személyi-edző, dietetikus és szépségszakértő is egyeztet a vendégekkel. A konzultációkat követően egyedi, személyre szabott programtervet és étrendet készítenek számukra, amelyet aztán vagy elfogadnak, vagy akár módosítást is kérhetnek.

Kezelésekről, vendégkörről

A kimondottan egészségtudatos ebéd végén minisorsoláson veszünk részt, ahol mindenki húz a kártyák közül egyet. Nekem egy teljes körű arckezelés jut (na jó, ez így azért nem egészen igaz, mert ezt a mellettem ülő kolléganő húzta eredetileg, de cserélünk – ő szívesebben megy thai masszázsra, én pedig az általa húzott kozmetikushoz).

Prémiumkozmetikumok a kezelésekhez / Forrás: BDPST
Prémiumkozmetikumok a kezelésekhez / Forrás: BDPST

Amúgy a kezelések skálája igencsak széles: van köztük testmasszázs, energetikai- és arcmasszázs, talpreflexológia, testrituálé (ami aromaterápián alapul), különféle arckezelések, bőr- és hajdiagnosztika, kristály terápia és a legkülönfélébb masszázsok. A használt szépségtermékek mind luxusmárkák, és mint ahogy saját bőrömön is tapasztalom – nem egy adott kezelést végez a szakember, hanem fordítva:

először megvizsgálja a pácienst, és a közösen megbeszéltek, látottak alapján a kezelés anyagait igazítja hozzá az adott vendég bőréhez.

Személyre szabottak a kezelések a házban  / Forrás: BDPST
Személyre szabottak a kezelések a házban / Forrás: BDPST

Meglepve hallom, miközben újjászületek a keze alatt, hogy nagyon sok férfi vendégük is van (én úgy képzeltem, egy ilyen holisztikus orvoslásos téma inkább a női nemet vonzza), sokan párjukkal érkeznek, de az igazgató meggyőződése, hogy később többségben lesznek az egyéni vendégek, olyanok, akik esetében az egészségmegőrzés a prioritás.

Látogatásunk idején két híresség is a ház vendégei közt szerepel: egyikük édesanyjával, másikuk egymaga érkezett.

Amúgy ide nem lehet csak úgy beesni az utcáról (például elfogyasztani csak egy ebédet vagy vacsorát), és egy vagy két éjszakára sem foglalható szállás.

Melea lakosztály / Forrás: BDPST
Melea lakosztály / Forrás: BDPST

Kezdetben négyéjszakás csomagokat kínálnak – és az igazgató az esti találkozó alkalmával kiemeli, elsősorban Magyarországról érkező vendégekre számítanak -, a közeli osztrák, német területekről is várnak foglalásokat, de később inkább majd csak a hét, illetve tíznapos csomagokat promotálják.

Kinek igen, kinek nem?

Miközben újabb egészségmegőrző kezelésen veszek részt – ezúttal nyak, váll és deréktornán -, amely foglalkozást szintén egy személyes konzultáció előz meg a gyógytornásszal, azon gondolkodom, kinek ajánlható igazán ez a fajta vendégvárás, amelyet itt, Sárváron, a Meleában tapasztalok.

Lobbi / Forrás: BDPST
Lobbi / Forrás: BDPST
Mindenekelőtt olyanoknak, akiknek fontos az egészségmegőrzés magas fokon, bár azzal azért tisztában kell lenni, hogy a négynapos, hétnapos és tíznapos csomag jelentős összeget tesz ki. Amiben különben a felméréseken, konzultációkon és személyes kezeléseken kívül benne van a háromszori étkezés, a luxusszállás és a spa, a kert és mindenféle olyan körülmény, szolgáltatás és eszköz, ami azt célozza, hogy feltöltődjön, újjáéledjen a vendég.

Ha valaki topmendzser vagy középszintű vezető és hasonló színvonalú baráti társasággal rendelkezik – annak szerintem minimum egyszer egy évben, vagy inkább félévente itt a helye. Mert ha ennyit rá tud áldozni – igaz, nem keveset: egy négynapos Melea-kurzus két fő részére jelenleg 2.688 Euróba kerül, ez kb. 1.050 000 Forint. Egy fő esetén pedig 1.760 Euró a tarifa, ami kb. 688.000 Forint - az egészsége megtartása érdekében, annak megéri a befektetés.

Mert, valljuk be, a mai világban csak használjuk a testünket, a szervezetünket. Akkor eszünk, iszunk, ha időt tudunk szakítani rá, akkor hulla egészségtelenül, levegőre alig jutunk ki, mozgásra csak elvétve jut idő, stresszre, feszültségre annál inkább, éjszaka álmatlanul forgolódunk az ágyban, reggel pedig kialvatlanul ébredünk. Na ezt oldja és próbálja „szervizelni”, valamint megoldást kínálni a változtatásra ez a szálláshely. És ez nem kevés.

Melea, szoba / Forrás: BDPST
Melea, szoba / Forrás: BDPST

És kiknek nem ajánlható a Melea? Azoknak semmiképp, akik lazulós buliban gondolkodnak, felhőtlen kikapcsolódásban a barátokkal, családdal – erre itt nincs lehetőség. Bár különböző étrendek elérésére van mód – vegán, normál, kímélő vagy akár mediterrán -, de alapvetően zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból, egészséges fehérhúsokból és gyomrot kímélő, könnyű desszertekből áll a kínálat. Igaz, hála a konyhai személyzet profizmusának, és a Pannonhalmáról érkező séf magas tudásának, minden, ami a ház konyhájáról kikerül, a diéta és a csúcsgasztronómia csodálatos randevúja a tányérokon.

A házban két szoba állatbarát - ki is próbáltuk az egyiket Mimivel, a velünk utazó sheltie-vel / Fotó: Vágó Ágnes
A házban két szoba állatbarát - ki is próbáltuk az egyiket Mimivel, a velünk utazó sheltie-vel / Fotó: Vágó Ágnes

Azonban alkoholt az étkezéseknél nem kínálnak senkinek, kávébekészítés nincs a szobákban (csak válogatott, márkás gyógyteák közül válogathat a vendég), a szobai minibár kínálata gyümölcs, répa- és céklalevekből, vízből és müzliszeletekből áll, szóval a szilveszteri őrületes bulizást ne ide tervezzük! Amúgy az más miatt is képtelenség: a Melea telente, december közepén bezár, és három hétig ki sem nyit – január elejétől várva ismét megtisztulni, új életre koncentráló, változásra vágyó vendégeit.


Megújult konferenciatermek a Continentalban – egy nyugodt oázis a nyüzsgő Belvárosban

Megújult konferenciatermek a Continentalban – egy nyugodt oázis a nyüzsgő Belvárosban 

A pesti Belváros közepén, a legendás Hungária Fürdő és a történelmi emlékű Continental szálloda helyén nyílt meg 2010-ben, a 272 szobás Continental Hotel Budapest****Superior, és rögtön az egyik legkedveltebb fővárosi szállodává vált.
Igazgatóváltás ennél a belvárosi ötcsillagos háznál

Igazgatóváltás ennél a belvárosi ötcsillagos háznál 

Mátrafüredről érkezett Budapestre a Verno House új szállodaigazgatója.
Átvette a budai Carlton Hotel üzemeltetését az Eventrend Group

Átvette a budai Carlton Hotel üzemeltetését az Eventrend Group 

A cégcsoport vezetői 2024. május 15-én írták alá a hosszútávú bérleti szerződést a főváros szívében, a budai vár aljában található 95 szobás bed&breakfast szálloda teljes körű üzemeltetésének átvételéről.
 A jövő turizmusa: Tárki kutatás és AI újítások az Everguest konferencián

A jövő turizmusa: Tárki kutatás és AI újítások az Everguest konferencián 

Elkerülhetetlen a mesterséges intelligencia forradalma.
Újabb rangos nemzetközi díjat nyert el a Hunguest Hotels megújult arculata

Újabb rangos nemzetközi díjat nyert el a Hunguest Hotels megújult arculata 

A 2009-ben alapított A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett nemzetközi design versenye.
Superbrands díjas a Bükfürdő Thermal & Spa

Superbrands díjas a Bükfürdő Thermal & Spa 

Nyugat-Magyarország egyetlen fürdőjeként nyert Superbrands díjat a Bükfürdő Thermal & Spa.
Átadták a legjobb konferencia és wellness szállodáknak járó díjakat

Átadták a legjobb konferencia és wellness szállodáknak járó díjakat 

Az idei díjátadó ünnepség a közelmúltban megújult a Városligetben található Millennium Házában található Millennium Kávéház és Étteremben került megrendezésre.
Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben

Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben 

Második alkalommal hirdette meg a szálloda egész napos, ingyenes programját május 11-én, szombaton.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Új szállodai brand érkezik Budapestre

Új szállodai brand érkezik Budapestre 

Ez lesz a nemzetközi márka első magyarországi tagja.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.