Négycsillagos szálloda nyílik húsvétkor a Mátrában

Az elmúlt másfél évtized legjobb turisztikai évét zárta 2015-ben a Felső-Mátrához tartozó hat település - mondta a Turizmus Online-nak Stuller András, Mátraszentimre polgármestere. A vendégéjszakák száma meghaladta a százezret, a beszedett idegenforgalmi adó pedig az eddigi legtöbb, 35 millió forint volt.

A Mátraszentimrét, Mátraszentlászlót, Mátraszentistvánt, Galyatetőt, Fallóskutat és Bagolyirtást magában foglaló Felső-Mátra kitárult a látogatók előtt és tavaly hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja lett. Különösen az Alföldről – Kecskemétről, Nagykőrösről, Békéscsabáról, Debrecenből –, továbbá Érdről és Budapestről érkeztek a turisták a közkedvelt hegyvidékre. Érdekesség, hogy a hat településen alig több mint félezer állandó lakos él, viszont nyáron az itt tartózkodók száma elérte a négyezret.

Húsvétkor nyit az új, négycsillagos szálloda

Mindez részben annak köszönhető, hogy itt speciális a klíma, hiszen tavaly, amikor az utóbbi száz esztendő legmelegebb nyara volt, a Felső-Mátrában 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint a fővárosban vagy a vízpartokon. A kellemes idő vonzotta a turistákat és természetesen az is, hogy 1300-1400 szálláshely közül választhattak az érdeklődők. Ezek különböző kategóriákba esnek, a négycsillagos hotelektől a falusi portákig igény szerint dönthettek a vendégek.

Stuller András arról is tájékoztatta lapunkat, hogy idén húsvétkor Mátraszentimrén nyitják meg az újabb négycsillagos szállodát, a Vadvirágot, ahol 40-50 vendéget fogadnak. Az új szálloda éttermében étkezhetnek és igénybe vehetik a wellness-részleget is. A következő két évben a hotel építése tovább folytatódik, így száz férőhelyesre bővítik a jelenlegi épületet.

Az utóbbi fél évtizedben a Leader-pályázatok révén panziókat nyitották Mátraszentimrén, Mátraszentistvánon és Bagolyirtáson is. Ezekkel a fejlesztésekkel főleg fürdőszobás apartmanokat hoztak létre. De tavaly nyitotta meg Galyatetőn új turistacentrumát a Magyar Természetjáró Szövetség is, ahol kerékpárkölcsönző és -szerelő műhely is várja a turistákat. A látványosságok száma is nőtt az elmúlt évben, miután egy vállalkozó ásványházat és kiállítást nyitott Mátraszentimrén. Ennek érdekessége, hogy nemcsak hazánk legmagasabb hegyének, a Mátrának, hanem a Kárpát-medencének az ásványait is bemutatja. Ugyancsak tavaly decemberben tárta ki kapuit Galyatetőn az Alkotóművészeti Alapítvány felújított üdülője, amely művészek alkotóházaként működik a Felső-Mátrában. Heves megyében egyébként Mátraszentimrén található az egyetlen szlovák nemzetiségi önkormányzat. Ez a turizmust is segíti, hiszen látogatható a szlovák tájház, valamint a vendéglőkben különleges szlovák ételeket is kóstolhatnak a látogatók.

Tanösvények, csillagászati bemutatók

A hat települést átfogó közös önkormányzat idén is fontosnak tartja, hogy karbantartsa a turistaútvonalakat, rendezvényeket szervezzen, közreműködjön az attrakciók fejlesztésében és helyi kiadványokkal segítse az érkező vendégeket – erősítette meg a polgármester. Ám napjainkban is komoly gondot jelent a Felső-Mátrába vezető állami fenntartású utak egyre romló állapota. Ezért fontos feladatot jelent, hogy ezeket az utakat a következő években folyamatosan felújítsák. Ennek érdekében az önkormányzat lobbitevékenységet folytat az érintett állami intézményeknél. Egyébként az elmúlt évben beszedett 35 millió forint idegenforgalmi adó nagy részét idén a turizmust érintő infrastrukturális és attrakciófejlesztésre fordítják. Rendezvényeket finanszíroznak, karbantartják a turistatáblákat, illetve új kiadványokat is készítenek. Így például hamarosan elkészül a "Négy nap – négy kerékpártúra" című kiadványuk, illetve a nyári turisztikai főszezonban nyitják meg a volt mátraszentimrei kőbányában a szabadtéri ásványkiállítást.

Tavaly sokan túráztak a Szénégetők, valamint a mátraszentistváni sípálya tanösvényen. A kedvező tapasztalatok alapján az idei nyáron is szerveznek csoportos túrákat idegenvezetők irányításával. Az önkormányzat megállapodott a Magyar Tudományos Akadémiával arról, hogy ebben az évben március és augusztus között – összesen hat hétvégén – a piszkéstetői obszervatóriumban csillagászati bemutatókat tartanak szakemberek közreműködésével. Ezek mellett nyáron újdonságként gyógynövénytúrákat is ajánlanak majd. Ezeken az érdeklődők megismerhetik a Felső-Mátra jellegzetes gyógynövényeit.

Arról is értesültünk, hogy az önkormányzat az idegenforgalom továbbfejlesztését szolgáló pályázatokat nyújt be 2016-ban. Mátraszentimrén szeretnének egy közös illemhelyet építeni, valamint a már meglevő gépkocsiparkoló-helyeket bővíteni. Ezek mellett a különböző rendezvényekhez kapcsolódó műszaki fejlesztésekre is törekszenek. Így például színpadokat, sátrakat, világító és hangosítóeszközöket vásárolnak. Ez évben egy több funkciós víztároló építésére is pályáznak támogatásért. A leendő létesítmény nyolcszáz méter magasan és 30-40 ezer négyzetméternyi területen valósul meg. Ott fürdőzést és horgászati lehetőséget is biztosítanak majd a vendégeknek. A víztároló tanulmányterve elkészült, és várhatóan egy-két év alatt meg is valósul.

Kétszáz férőhellyel bővül a szálláshelyek száma

A tavalyi év végén befektetőtársaságok régebbi szállodaépületeket vásároltak Mátraszentistvánon és Mátraszentlászlón. Ezeket az idén és jövőre újítják fel, így mintegy kétszáz férőhellyel bővítik a jelenlegi szálláshelyek számát a Felső-Mátrában. Sőt a Magyar Természetjáró Szövetség 2016-ban újjávarázsolja a galyatetői volt Vasas Turistaházat, amely több mint százéves múltra tekint vissza.

Azt is megtudtuk, hogy még ebben az évben a mátraszentistváni síparkban is jelentős fejlesztésre kerül sor. Ülőliftet építenek és működtetnek majd, amellyel megsokszorozhatják a sípályák kapacitását. Összességében a Felső-Mátrában lakók bizakodással tekintenek erre az évre, amelyhez jó alapot szolgáltat, hogy januárban a szálláshelyeket sokan látogatták. A hó, a téli túrák, a síelés és a wellness kedvező lehetőséget kínált a vendégeknek.


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?