Rekviem egy szállodáért

Több éves huzavona után elérkezett a visszavonhatatlan vég, munkához látott az a vállalkozó, aki közbeszerzésen elnyerte az orosházi belvárosban az Alföld szálloda bontását.

Az orosházi Alföld Szálló eredeti épületét 1875-ben (más források szerint 1871-ben) emelték, a korábban ezen a helyen álló földszintes vendéglő kibővítésével. Ezt követően azonnal bérbe adták azt, és a harminc szobás szálló komoly hírnévre tett szert, nem utolsósorban a magas színvonalú konyhájának köszönhetően.

Orosháza a 19. század végén virágzó mezőváros volt, melynek egyik jelképévé vált a fővárosi színvonalú ellátást nyújtó Alföld Szálló. A klasszicista építési elemeket hordozó épület - illetve annak vendéglője - közkedvelt találkozóhellyé vált, és nem csak a település notabilitásai élvezték itt szinte napi rendszerességgel a századelő magyar polgári konyhájának gyöngyszemeit, de - amolyan orosházi Hadikként - itt alkotott a település "nyugatos" költője, Jászay-Horváth Elemér is.

Az Alföldet a századforduló után Holler Samu és Fia cég működtette, majd az 1920-as évektől Tatzl Antal bérelte az Alföldet. Ez volt az első fénykora. Tatzl felesége Martin Júlia vezette a konyhát, aki szegedi volt, ám jól ismerte a dél-alföldi magyaros étkezési szokásokat.

"Kedveltek volt a társas vacsorák, ahol gyakran főztek halászlét, halpaprikást, de mellette rendszeresen lehetett enni csirkepaprikást galuskával (különben Mikszáth Kálmánt is ezzel a finomsággal traktálhatták 1881 augusztusában, mikor Veres József és a helyi intelligencia s egy tisztes hölgykoszorú társaságában kilátogatott Gyopárosra, aztán az estebédet elköltvén visszautazott Szegedre, illetve onnan Pestre)- írják egy visszaemlékezésben. -Vadászvacsorák, társas összejövetelek – orvos bál, sajtóbál, pedagógus bál, nőnapi ünnep ( ez már 20. század 60-70-es évei), s aztán ősszel jöttek sorra az alkalmak, s bizony voltak jókora libasültek, libamájas trakták is sorban, egészen újévig kitartott, akkor már kezdődött minden elölről."

Szinte pontosan száz évvel az építés után döntött úgy a helyi tanács, hogy a régi épületet lebontva, modern, új szállodát építenek a város számára. Az indoklás szerint az eredeti épület életveszélyessé vált, ám a korabeli szemtanúk elmondása szerint csak nagy nehézségek árán sikerült elbontani a még mindig masszív falakat.

A 42 szobás, házgyári panelekből kivitelezett, lakótelepi épület jellegű új Alföld Hotelt az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ építtette. A nyolcvanas évek elején a térség legnagyobb szórakozóhelyének számított. A legnagyobb, 600 fős bálakat is itt tartották. Fénykorában a konyhán 3 ezer adag ételt is főztek. Csizmadia Kálmán, az étterem akkori vezetője még emlékszik arra, hogy a kilencvenes évek elején, a déli harangszóra ötszázan érkeztek ebédelni az étterembe és legalább kétszázan étlapról választották az ebédjüket.

Végül 1998-ban ismét magánkézbe került a hotel, majd a tulajdonos 2001-ben bezárta. Nyolc évvel később, az addigra teljesen leamortizálódott épületet az önkormányzat a kikiáltási ár feléért visszavásárolta.

A most bontani kezdett épület helyének sorsa egyelőre nem ismert, egyes hírek szerint bevásárlóközpont kerül majd az Orosháza egyik jelképének számító Alföld Szálló helyére. (forrás: beol.hu / hir6 / Oros Café / Orosháza ízei)


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.