Rekviem egy szállodáért

Több éves huzavona után elérkezett a visszavonhatatlan vég, munkához látott az a vállalkozó, aki közbeszerzésen elnyerte az orosházi belvárosban az Alföld szálloda bontását.

Az orosházi Alföld Szálló eredeti épületét 1875-ben (más források szerint 1871-ben) emelték, a korábban ezen a helyen álló földszintes vendéglő kibővítésével. Ezt követően azonnal bérbe adták azt, és a harminc szobás szálló komoly hírnévre tett szert, nem utolsósorban a magas színvonalú konyhájának köszönhetően.

Orosháza a 19. század végén virágzó mezőváros volt, melynek egyik jelképévé vált a fővárosi színvonalú ellátást nyújtó Alföld Szálló. A klasszicista építési elemeket hordozó épület - illetve annak vendéglője - közkedvelt találkozóhellyé vált, és nem csak a település notabilitásai élvezték itt szinte napi rendszerességgel a századelő magyar polgári konyhájának gyöngyszemeit, de - amolyan orosházi Hadikként - itt alkotott a település "nyugatos" költője, Jászay-Horváth Elemér is.

Az Alföldet a századforduló után Holler Samu és Fia cég működtette, majd az 1920-as évektől Tatzl Antal bérelte az Alföldet. Ez volt az első fénykora. Tatzl felesége Martin Júlia vezette a konyhát, aki szegedi volt, ám jól ismerte a dél-alföldi magyaros étkezési szokásokat.

"Kedveltek volt a társas vacsorák, ahol gyakran főztek halászlét, halpaprikást, de mellette rendszeresen lehetett enni csirkepaprikást galuskával (különben Mikszáth Kálmánt is ezzel a finomsággal traktálhatták 1881 augusztusában, mikor Veres József és a helyi intelligencia s egy tisztes hölgykoszorú társaságában kilátogatott Gyopárosra, aztán az estebédet elköltvén visszautazott Szegedre, illetve onnan Pestre)- írják egy visszaemlékezésben. -Vadászvacsorák, társas összejövetelek – orvos bál, sajtóbál, pedagógus bál, nőnapi ünnep ( ez már 20. század 60-70-es évei), s aztán ősszel jöttek sorra az alkalmak, s bizony voltak jókora libasültek, libamájas trakták is sorban, egészen újévig kitartott, akkor már kezdődött minden elölről."

Szinte pontosan száz évvel az építés után döntött úgy a helyi tanács, hogy a régi épületet lebontva, modern, új szállodát építenek a város számára. Az indoklás szerint az eredeti épület életveszélyessé vált, ám a korabeli szemtanúk elmondása szerint csak nagy nehézségek árán sikerült elbontani a még mindig masszív falakat.

A 42 szobás, házgyári panelekből kivitelezett, lakótelepi épület jellegű új Alföld Hotelt az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ építtette. A nyolcvanas évek elején a térség legnagyobb szórakozóhelyének számított. A legnagyobb, 600 fős bálakat is itt tartották. Fénykorában a konyhán 3 ezer adag ételt is főztek. Csizmadia Kálmán, az étterem akkori vezetője még emlékszik arra, hogy a kilencvenes évek elején, a déli harangszóra ötszázan érkeztek ebédelni az étterembe és legalább kétszázan étlapról választották az ebédjüket.

Végül 1998-ban ismét magánkézbe került a hotel, majd a tulajdonos 2001-ben bezárta. Nyolc évvel később, az addigra teljesen leamortizálódott épületet az önkormányzat a kikiáltási ár feléért visszavásárolta.

A most bontani kezdett épület helyének sorsa egyelőre nem ismert, egyes hírek szerint bevásárlóközpont kerül majd az Orosháza egyik jelképének számító Alföld Szálló helyére. (forrás: beol.hu / hir6 / Oros Café / Orosháza ízei)


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.