Rekviem egy szállodáért

Több éves huzavona után elérkezett a visszavonhatatlan vég, munkához látott az a vállalkozó, aki közbeszerzésen elnyerte az orosházi belvárosban az Alföld szálloda bontását.

Az orosházi Alföld Szálló eredeti épületét 1875-ben (más források szerint 1871-ben) emelték, a korábban ezen a helyen álló földszintes vendéglő kibővítésével. Ezt követően azonnal bérbe adták azt, és a harminc szobás szálló komoly hírnévre tett szert, nem utolsósorban a magas színvonalú konyhájának köszönhetően.

Orosháza a 19. század végén virágzó mezőváros volt, melynek egyik jelképévé vált a fővárosi színvonalú ellátást nyújtó Alföld Szálló. A klasszicista építési elemeket hordozó épület - illetve annak vendéglője - közkedvelt találkozóhellyé vált, és nem csak a település notabilitásai élvezték itt szinte napi rendszerességgel a századelő magyar polgári konyhájának gyöngyszemeit, de - amolyan orosházi Hadikként - itt alkotott a település "nyugatos" költője, Jászay-Horváth Elemér is.

Az Alföldet a századforduló után Holler Samu és Fia cég működtette, majd az 1920-as évektől Tatzl Antal bérelte az Alföldet. Ez volt az első fénykora. Tatzl felesége Martin Júlia vezette a konyhát, aki szegedi volt, ám jól ismerte a dél-alföldi magyaros étkezési szokásokat.

"Kedveltek volt a társas vacsorák, ahol gyakran főztek halászlét, halpaprikást, de mellette rendszeresen lehetett enni csirkepaprikást galuskával (különben Mikszáth Kálmánt is ezzel a finomsággal traktálhatták 1881 augusztusában, mikor Veres József és a helyi intelligencia s egy tisztes hölgykoszorú társaságában kilátogatott Gyopárosra, aztán az estebédet elköltvén visszautazott Szegedre, illetve onnan Pestre)- írják egy visszaemlékezésben. -Vadászvacsorák, társas összejövetelek – orvos bál, sajtóbál, pedagógus bál, nőnapi ünnep ( ez már 20. század 60-70-es évei), s aztán ősszel jöttek sorra az alkalmak, s bizony voltak jókora libasültek, libamájas trakták is sorban, egészen újévig kitartott, akkor már kezdődött minden elölről."

Szinte pontosan száz évvel az építés után döntött úgy a helyi tanács, hogy a régi épületet lebontva, modern, új szállodát építenek a város számára. Az indoklás szerint az eredeti épület életveszélyessé vált, ám a korabeli szemtanúk elmondása szerint csak nagy nehézségek árán sikerült elbontani a még mindig masszív falakat.

A 42 szobás, házgyári panelekből kivitelezett, lakótelepi épület jellegű új Alföld Hotelt az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ építtette. A nyolcvanas évek elején a térség legnagyobb szórakozóhelyének számított. A legnagyobb, 600 fős bálakat is itt tartották. Fénykorában a konyhán 3 ezer adag ételt is főztek. Csizmadia Kálmán, az étterem akkori vezetője még emlékszik arra, hogy a kilencvenes évek elején, a déli harangszóra ötszázan érkeztek ebédelni az étterembe és legalább kétszázan étlapról választották az ebédjüket.

Végül 1998-ban ismét magánkézbe került a hotel, majd a tulajdonos 2001-ben bezárta. Nyolc évvel később, az addigra teljesen leamortizálódott épületet az önkormányzat a kikiáltási ár feléért visszavásárolta.

A most bontani kezdett épület helyének sorsa egyelőre nem ismert, egyes hírek szerint bevásárlóközpont kerül majd az Orosháza egyik jelképének számító Alföld Szálló helyére. (forrás: beol.hu / hir6 / Oros Café / Orosháza ízei)


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.