Szakmai szalon a defo szervezésében: újraértelmezték a "hotel" fogalmát

A magyar hotelszakmára, de mindenekelőtt a hotel fejlesztésekre a legjelentősebb hatást gyakorló nemzetközi trendeket kívánta összegezni és az adaptálhatóság szempontjából megvizsgálni a "Hotel Koncepciók-Szakmai Szalon a defo szervezésében" c. tanácskozás október 8-án.

A Dávidházy Panni és Fónagy Dóra nevével fémjelzett defo program szervezői úgy vélik, a magyar hotelipar számára elengedhetetlen, hogy már a közeljövő ilyen jellegű beruházásai a "hotel" fogalom korszerű tartalmának megfelelően valósuljanak meg, a fejlesztésre szánt összegek értékálló épületekben-intézményekben hozzanak eredményt.

A hotel fogalma ugyanis - a szervezők szerint - napjainkban gyökeres átalakuláson megy keresztül. Nem csak a kényelem, a szolgáltatások, a kínált élmények egyre gazdagodó, specializálódó tekintetében vagy az alkalmazott, modern és környezetbarát építészeti eljárások, új formák, anyagok okán, hanem azért, mert manapság a legsikeresebb hotelek nem csupán "fogadók" a megfáradt utazónak, hanem - méretüktől függetlenül - a fogyasztó számára kívánatos és vágyott brandek. Létrejöttük több tucat szakma körültekintően kiválasztott innovációinak összehangolt alkalmazását feltételezi. A folyamat során a piaci kereslet által életre hívott ugyanakkor a fogyasztói igények körét kibővítő, új entitás jön létre.

"Az utolsó pillanathoz érkeztünk! Még beszállhatunk ebbe a nemzetközi folyamatba, kitalálhatjuk, összehangolhatjuk, megtervezhetjük, hogy a szállásfejlesztésre szánt pénzek miként ölthetnek testet a Hotel újraértelmezett fogalmának megfelelő épületekben, hogyan emelhetnek egy sokat emlegetett és elemzett gazdasági szegmenst valóban húzó ágazattá." - jelentette ki Fónagy Dóra, a defo vezetője.

A defo egy design-orientált kommunikációs program, amelynek célja a kapcsolatépítés és a kortárs design irányainak közvetítése a "design focus stúdió filozófiáját követve. Most azonban a defo alapvető céljaival azonosuló csoport tagjai a szakágazatban egyre határozottabban érzékelhető változásokat nem csupán interpretálni kívánják a honi érintettek számára, hanem első, gyakorlati lépésként cselekvési terv körvonalait felvázolni.

A szakmai szalonban az adott szakterület legjelesebb szakértői - az eszmetörténésztől a designeren keresztül a tájépítészig majd harmincan - tartottak előadásokat. A Turisztikai Tanácsadó Szövetséget Puczkó László képviselte. Az élmény, mint szolgáltatás témakörben - többek között - előadott Ferenci Tibor, a BGYH vezérigazgatója és Baranyai György, wellness tanácsadó. Városépítészeti szempontú, holisztikus megközelítést nyújtott Beleznay Éva, Budapest főépítésze. Konkrét példákat, trendeket, a gyakorlatból fakadó tapasztalatokat pedig Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója ismertetett. Külföldi példák alapján értelmezték az élmény-nyújtást, mint a szolgáltatások összefüggő rendszerét. Ezekkel kapcsolatban rávilágítottak pl. arra, hogy a luxus fogalma - a naprakész értelmezés szerint - már a hotelek által kínált szolgáltatások esetében is megengedi, sőt feltételezi a "csak lazán" attitűd gyakorlását. Jól szemlélteti a rendezvény szellemiségét és igényességét, hogy - ennek a tematikai egységnek a részeként - pl. a hotelek "flórájának" funkcióiról és esztétikájáról a Fővárosi Füvészkert igazgatója ismertetette tanulmányát.

A fővárosunkban már jelenlévő típusok pl. a lifestile-hotel, budget-hotel, boutique-hotel stb. kritikájával a most tervezés alatt álló projectek számára kínáltak hasznos szempontrendszert. Felvázolták a programalkotástól a hotelnek, mint terméknek a létrehozásáig ívelő folyamatot. Számba vették azokat az innovációs eredményeket, építészeti-formatervezési megoldásokat, technológiai újításokat, korszerű anyagokat, amelyek alkalmazhatók egy modern hotel megvalósítása során. Ennek keretében esett szó fényépítészetről, a mobíliák kínálta flexibilitásról, az alkalmazott bútorok ergonómiájáról. Összegzését adták a hotelt branddé avató, leghatékonyabb marketing stratégiáknak. Felhívták a figyelmet a projectek társadalmi elfogadottságának olyan motívumaira, mint objektum és környezet, környezetbarát üzemeltetés, öko-építészet, optimális szabályozási rendszerek stb.

Október 8-án a Bródy-Házban a beruházók, kivitelezők, tervezők, project koordinátorok, az állami hivatalok képviselői, szakmai szervezetek reprezentánsai valamint a hotelszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetői cserélhettek eszmét arról, milyen lépéseket érdemes tenni ezen a téren a vendégforgalom növelése érdekében. Az eseményt, amely - elképzeléseik szerint - egy folyamat első állomása, maguk a szervezők a "szakmai szalon" elnevezéssel illetik, mert a kifejezés történeti jelentésében rejlő kettős üzenet egybevág programjukkal: az október 8-án útjára indított tanácskozás-sorozatot ugyanis a hotelszakma paradigmája átalakításának és hálózatépítésének színterévé kívánják emelni. (www.defohotel.blogspot.com)


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.