A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

Az ünnepi esemény nemcsak múltidéző alkalom volt, hanem találkozás is az otthonos ízekkel és a magyar konyha remekeivel. A koraesti órán még a napfényben úszó üvegtető alatt élő cigányzene fogad. Az étterem tele, de mégis családias a hangulat, ez az a fajta hely, ahol az ember azonnal jól érzi magát.  

A hegedű, a cimbalom muzsikája megidézte a klasszikus magyar vendéglátás hagyományait, a falakon régi fotók, fazekak és edények látványa pedig még tovább fokozta a hangulatot.


Fotó: SZT

A vidéki vendéglő-érzés rusztikus miliője, a piros kockás abrosszal terített asztalok és a jól ismert pöttyös fémbögrékben sorban érkező előételek már az este elején megfelelően gondoskodtak arról, hogy otthonosan érezzük magunkat. De mielőtt végig kóstoltuk volna az étterem menüsorát, Nagy Gábor az Eventrend Group és az étterem tulajdonosai megosztották gondolataikat az elmúlt  több, mint két évtizedes időszakról.

„Gyerekként édesapám minden szombaton elhozott a vásárcsarnokba. Eleinte nem annyira szerettem, de idővel megtanultam, hogyan válasszunk gyümölcsöt, húst, zöldséget és hogyan adjuk meg az ételnek a törődést és figyelmet.”

– emlékezett vissza. „Amikor megkerestek minket egy üresen álló étterem ötletével, még nem sejtettük, hogy ebből születik meg majd a Fakanál. 1998-ban még nem volt se Instagram, se mobil, se fejlett gasztroturizmus. De hittünk abban, hogy amit adni tudunk – az otthon íze, a gondoskodás, a közösség – az érték. Ma pedig, 25 év után, újra itt vagyunk, és minden egyes vendég, minden egyes történet, amit elvisztek innen, számít.” – tette hozzá.

„A házias ízek összekapcsolnak minket a családi szeretettel, a biztonság érzésével.”

– fogalmazott Kőrössy Zoltán az éttermet üzemeltető Eventrend Group másik tulajdonosa, majd elmesélte, a Fakanál olyan hely, ahol az emlékek és a régi érzések megelevenednek. „Komfortételeket készítünk, amik megdobogtatják a szívet, még akkor is, ha valaki épp diétázik. Mert ez az étterem erről szól: a magyar ízek örökségéről, szeretetéről és vendégszeretetéről.”


Fotó: SZT

Fodor Zoltán, az üzemeltető cég vezetője beszédében megköszönte a jelenlévőknek a hosszú évek támogatását, mert mint mondta a vendéglátás egy kicsit olyan, mint a maraton futás, és ahogy fogalmazott, „ nem sprint, hanem hosszútáv futás”, ahol a kitartás, a fegyelem és az újrakezdés képessége egyformán fontos. 


Fotó: SZT

Ezt követően az ünnepi vacsora kreatív és humoros tálalásban érkezett, amit mi sem bizonyít jobban, mint a virágtartóként szolgáló reszelő az asztalon. A menü magyaros klasszikusokat és izgalmas újragondolásokat kínált, és olyan ínycsiklandó klasszikusokból válogathattunk, mint a teprtőkrém és a kőrözött, szürkemarha szalámiból és egyéb különleges finomságokból összeállított előételek, a nagymama spájzát idéző meleg fogások, mint a töltött paprika vagy a borjúpörkölt, míg desszertként aranygaluskát vaníliasodóval és vargabélest kínáltak baracklekvárral.

A Fakanál étterem jubileumi vacsorája nemcsak az ízekben, hanem a hangulatban is a régi idők békebeli vendéglátását idézt, ahogy megszokhattuk: modern tálalással és sok szeretettel.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.