A hegedű, a cimbalom muzsikája megidézte a klasszikus magyar vendéglátás hagyományait, a falakon régi fotók, fazekak és edények látványa pedig még tovább fokozta a hangulatot.
Fotó: SZT
A vidéki vendéglő-érzés rusztikus miliője, a piros kockás abrosszal terített asztalok és a jól ismert pöttyös fémbögrékben sorban érkező előételek már az este elején megfelelően gondoskodtak arról, hogy otthonosan érezzük magunkat. De mielőtt végig kóstoltuk volna az étterem menüsorát, Nagy Gábor az Eventrend Group és az étterem tulajdonosai megosztották gondolataikat az elmúlt több, mint két évtizedes időszakról.
„Gyerekként édesapám minden szombaton elhozott a vásárcsarnokba. Eleinte nem annyira szerettem, de idővel megtanultam, hogyan válasszunk gyümölcsöt, húst, zöldséget és hogyan adjuk meg az ételnek a törődést és figyelmet.”
– emlékezett vissza. „Amikor megkerestek minket egy üresen álló étterem ötletével, még nem sejtettük, hogy ebből születik meg majd a Fakanál. 1998-ban még nem volt se Instagram, se mobil, se fejlett gasztroturizmus. De hittünk abban, hogy amit adni tudunk – az otthon íze, a gondoskodás, a közösség – az érték. Ma pedig, 25 év után, újra itt vagyunk, és minden egyes vendég, minden egyes történet, amit elvisztek innen, számít.” – tette hozzá.
„A házias ízek összekapcsolnak minket a családi szeretettel, a biztonság érzésével.”
– fogalmazott Kőrössy Zoltán az éttermet üzemeltető Eventrend Group másik tulajdonosa, majd elmesélte, a Fakanál olyan hely, ahol az emlékek és a régi érzések megelevenednek. „Komfortételeket készítünk, amik megdobogtatják a szívet, még akkor is, ha valaki épp diétázik. Mert ez az étterem erről szól: a magyar ízek örökségéről, szeretetéről és vendégszeretetéről.”
Fotó: SZT
Fodor Zoltán, az üzemeltető cég vezetője beszédében megköszönte a jelenlévőknek a hosszú évek támogatását, mert mint mondta a vendéglátás egy kicsit olyan, mint a maraton futás, és ahogy fogalmazott, „ nem sprint, hanem hosszútáv futás”, ahol a kitartás, a fegyelem és az újrakezdés képessége egyformán fontos.
Fotó: SZT
Ezt követően az ünnepi vacsora kreatív és humoros tálalásban érkezett, amit mi sem bizonyít jobban, mint a virágtartóként szolgáló reszelő az asztalon. A menü magyaros klasszikusokat és izgalmas újragondolásokat kínált, és olyan ínycsiklandó klasszikusokból válogathattunk, mint a teprtőkrém és a kőrözött, szürkemarha szalámiból és egyéb különleges finomságokból összeállított előételek, a nagymama spájzát idéző meleg fogások, mint a töltött paprika vagy a borjúpörkölt, míg desszertként aranygaluskát vaníliasodóval és vargabélest kínáltak baracklekvárral.
A Fakanál étterem jubileumi vacsorája nemcsak az ízekben, hanem a hangulatban is a régi idők békebeli vendéglátását idézt, ahogy megszokhattuk: modern tálalással és sok szeretettel.