A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

Az ünnepi esemény nemcsak múltidéző alkalom volt, hanem találkozás is az otthonos ízekkel és a magyar konyha remekeivel. A koraesti órán még a napfényben úszó üvegtető alatt élő cigányzene fogad. Az étterem tele, de mégis családias a hangulat, ez az a fajta hely, ahol az ember azonnal jól érzi magát.  

A hegedű, a cimbalom muzsikája megidézte a klasszikus magyar vendéglátás hagyományait, a falakon régi fotók, fazekak és edények látványa pedig még tovább fokozta a hangulatot.


Fotó: SZT

A vidéki vendéglő-érzés rusztikus miliője, a piros kockás abrosszal terített asztalok és a jól ismert pöttyös fémbögrékben sorban érkező előételek már az este elején megfelelően gondoskodtak arról, hogy otthonosan érezzük magunkat. De mielőtt végig kóstoltuk volna az étterem menüsorát, Nagy Gábor az Eventrend Group és az étterem tulajdonosai megosztották gondolataikat az elmúlt  több, mint két évtizedes időszakról.

„Gyerekként édesapám minden szombaton elhozott a vásárcsarnokba. Eleinte nem annyira szerettem, de idővel megtanultam, hogyan válasszunk gyümölcsöt, húst, zöldséget és hogyan adjuk meg az ételnek a törődést és figyelmet.”

– emlékezett vissza. „Amikor megkerestek minket egy üresen álló étterem ötletével, még nem sejtettük, hogy ebből születik meg majd a Fakanál. 1998-ban még nem volt se Instagram, se mobil, se fejlett gasztroturizmus. De hittünk abban, hogy amit adni tudunk – az otthon íze, a gondoskodás, a közösség – az érték. Ma pedig, 25 év után, újra itt vagyunk, és minden egyes vendég, minden egyes történet, amit elvisztek innen, számít.” – tette hozzá.

„A házias ízek összekapcsolnak minket a családi szeretettel, a biztonság érzésével.”

– fogalmazott Kőrössy Zoltán az éttermet üzemeltető Eventrend Group másik tulajdonosa, majd elmesélte, a Fakanál olyan hely, ahol az emlékek és a régi érzések megelevenednek. „Komfortételeket készítünk, amik megdobogtatják a szívet, még akkor is, ha valaki épp diétázik. Mert ez az étterem erről szól: a magyar ízek örökségéről, szeretetéről és vendégszeretetéről.”


Fotó: SZT

Fodor Zoltán, az üzemeltető cég vezetője beszédében megköszönte a jelenlévőknek a hosszú évek támogatását, mert mint mondta a vendéglátás egy kicsit olyan, mint a maraton futás, és ahogy fogalmazott, „ nem sprint, hanem hosszútáv futás”, ahol a kitartás, a fegyelem és az újrakezdés képessége egyformán fontos. 


Fotó: SZT

Ezt követően az ünnepi vacsora kreatív és humoros tálalásban érkezett, amit mi sem bizonyít jobban, mint a virágtartóként szolgáló reszelő az asztalon. A menü magyaros klasszikusokat és izgalmas újragondolásokat kínált, és olyan ínycsiklandó klasszikusokból válogathattunk, mint a teprtőkrém és a kőrözött, szürkemarha szalámiból és egyéb különleges finomságokból összeállított előételek, a nagymama spájzát idéző meleg fogások, mint a töltött paprika vagy a borjúpörkölt, míg desszertként aranygaluskát vaníliasodóval és vargabélest kínáltak baracklekvárral.

A Fakanál étterem jubileumi vacsorája nemcsak az ízekben, hanem a hangulatban is a régi idők békebeli vendéglátását idézt, ahogy megszokhattuk: modern tálalással és sok szeretettel.


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.