A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

Az ünnepi esemény nemcsak múltidéző alkalom volt, hanem találkozás is az otthonos ízekkel és a magyar konyha remekeivel. A koraesti órán még a napfényben úszó üvegtető alatt élő cigányzene fogad. Az étterem tele, de mégis családias a hangulat, ez az a fajta hely, ahol az ember azonnal jól érzi magát.  

A hegedű, a cimbalom muzsikája megidézte a klasszikus magyar vendéglátás hagyományait, a falakon régi fotók, fazekak és edények látványa pedig még tovább fokozta a hangulatot.


Fotó: SZT

A vidéki vendéglő-érzés rusztikus miliője, a piros kockás abrosszal terített asztalok és a jól ismert pöttyös fémbögrékben sorban érkező előételek már az este elején megfelelően gondoskodtak arról, hogy otthonosan érezzük magunkat. De mielőtt végig kóstoltuk volna az étterem menüsorát, Nagy Gábor az Eventrend Group és az étterem tulajdonosai megosztották gondolataikat az elmúlt  több, mint két évtizedes időszakról.

„Gyerekként édesapám minden szombaton elhozott a vásárcsarnokba. Eleinte nem annyira szerettem, de idővel megtanultam, hogyan válasszunk gyümölcsöt, húst, zöldséget és hogyan adjuk meg az ételnek a törődést és figyelmet.”

– emlékezett vissza. „Amikor megkerestek minket egy üresen álló étterem ötletével, még nem sejtettük, hogy ebből születik meg majd a Fakanál. 1998-ban még nem volt se Instagram, se mobil, se fejlett gasztroturizmus. De hittünk abban, hogy amit adni tudunk – az otthon íze, a gondoskodás, a közösség – az érték. Ma pedig, 25 év után, újra itt vagyunk, és minden egyes vendég, minden egyes történet, amit elvisztek innen, számít.” – tette hozzá.

„A házias ízek összekapcsolnak minket a családi szeretettel, a biztonság érzésével.”

– fogalmazott Kőrössy Zoltán az éttermet üzemeltető Eventrend Group másik tulajdonosa, majd elmesélte, a Fakanál olyan hely, ahol az emlékek és a régi érzések megelevenednek. „Komfortételeket készítünk, amik megdobogtatják a szívet, még akkor is, ha valaki épp diétázik. Mert ez az étterem erről szól: a magyar ízek örökségéről, szeretetéről és vendégszeretetéről.”


Fotó: SZT

Fodor Zoltán, az üzemeltető cég vezetője beszédében megköszönte a jelenlévőknek a hosszú évek támogatását, mert mint mondta a vendéglátás egy kicsit olyan, mint a maraton futás, és ahogy fogalmazott, „ nem sprint, hanem hosszútáv futás”, ahol a kitartás, a fegyelem és az újrakezdés képessége egyformán fontos. 


Fotó: SZT

Ezt követően az ünnepi vacsora kreatív és humoros tálalásban érkezett, amit mi sem bizonyít jobban, mint a virágtartóként szolgáló reszelő az asztalon. A menü magyaros klasszikusokat és izgalmas újragondolásokat kínált, és olyan ínycsiklandó klasszikusokból válogathattunk, mint a teprtőkrém és a kőrözött, szürkemarha szalámiból és egyéb különleges finomságokból összeállított előételek, a nagymama spájzát idéző meleg fogások, mint a töltött paprika vagy a borjúpörkölt, míg desszertként aranygaluskát vaníliasodóval és vargabélest kínáltak baracklekvárral.

A Fakanál étterem jubileumi vacsorája nemcsak az ízekben, hanem a hangulatban is a régi idők békebeli vendéglátását idézt, ahogy megszokhattuk: modern tálalással és sok szeretettel.


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.