Termet neveztek el a szakemberről

A szegedi vendéglátás legendás egyénisége volt Balikó Béla, a HungarHotels Önálló Egység egykori igazgatója. Péntek óta az ő nevét viseli a Tisza Szálló tükörterme - adta hírül a Dél-Magyarország.

Ünnepelni gyűltek össze mintegy félszázan péntek délután a szegedi Tisza Szállóban, hogy emléket állítsanak Balikó Bélának, a HungarHotels Önálló Egység volt szegedi igazgatójának. 1963 és 1986 között ő irányította a régi Hungáriát, a kis Hungáriát, a Papp és a Virág cukrászdákat, majd az ő vezetése alatt nyílt meg a Royal és a Tisza Szálló, az Alabárdos, az Égő Arany.
Péntek óta a 2011-ben, 86 éves korában elhunyt Balikó Béla nevét viseli a tükörterem.
A Tisza Szálló első emeleti folyosóján március 8-án, a volt igazgató születésnapján lánya, dr. Balikó Katalin l e plezte le az emléktáblát, L apis András szobrászművész alkotását, amelynek árát az egykori kollégák adták össze. Az igazgató régi helyettese, Viski Árpád úgy fogalmazott: Balikót a jelenléte tette a magyar vendéglátás kiemelkedő alakjává, mert ő mindig, mindenütt ott volt, ahol és amikor kellett, a hajnali áruszállításnál, a reggeli fagylaltkészítésnél, a déli ebédeknél, az esti rendezvényeken.
- Balikó Bélát jól ismertem - mondta Lapis András -, 30 évvel ezelőtt arra kért, hogy készítsek emlékérmeket a szegedi szállodákról. Majd kulcsnehezékre adott megbízást, amelyeket bőrtokokba helyeztünk: ezek azonban olyan jól sikerültek, hogy nagyon gyorsan elfogytak.
Bánfi László, az Égő Arany, a Debreceni, a Kárász Csárda volt üzletvezetője vetette fel pontosan egy évvel ezelőtt, március 8-án - Balikó már nem lehetett velük a szokásos születésnapi ünnepségen -, hogy az utókornak meg kell őriznie a "mester" emlékét. ő indította el a szervezést, a Tisza Szálló tulajdonosa, a Balogh család pedig hozzájárult a névváltozáshoz.
- 1969-től dolgoztam vele egészen az 1986-os nyugdíjazásáig - emlékezett Maklári L ászlóné, a Hunguest Hotel Forrás igazgatója. - Nagyon jó diplomata és nagyon szigorú ember volt, de emberséges: ezért jöttünk még most is össze ennyien. Olykor megríkatott bennünket, de aztán jött hozzánk, hogy lélekben erősítsen bennünket.
Mindezt a vendég érdekében tette, számára a vendég volt az első. Azt hajtogatta: a vendégnek mindig igaza van, és ezt a szemléletet adta tovább a mi generációnknak.
Az irodája először a régi Hungáriában volt, a rettegett 6-os szobában. Amikor átadták a Royalt, oda költözött át, de állandóan úton volt. A Tiszába például bejött a főbejáraton, majd kiment az étterem felől, de visszajött a csapóajtón: több kilométert gyalogolt egy nap.
- Egy szabadtéri időszakot úgy éltem meg gyerekként - folytatta Katalin, a lánya -, mintha az apám külföldön lett volna: csak inget váltani jött haza. Egymás után jöttek a buszok, csoportok, minden szálloda tele volt - számára ez jelentette az életet.

Az emléktábla elkészítéséhez a szakember volt kollégái is hozzájárultak.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.