Új szelet vet a Platán

Négyszáz év alatt három tulajdonos – kevés magyarországi épület rendelkezik olyan kisszámú tulajdonosi körrel, amilyennel az eredetileg a XIV. században, Esterházy Miklós idején tatai kastélyának személyzete részére épített, a Várárok tövéhez simuló épület dicsekedhet.

Először tehát az Esterházy családé volt, majd a II. világháborút követően a Szélváry família birtokába került, végül 2007-ben a tatai vállalkozó Szeles család vásárolta meg az akkor már műemlékké nyilvánított lakóházat, amelyet a Műemlékfelügyelet őrző tekintetének tüzében épített újjá. Így nyílhatott meg 2010 decemberében a Szeles család másik tulajdonának közvetlen szomszédságában, a Platán Restaurant & Café-val összekötve a Platán Várárok Vendégház, amelynek 10 szobáját ugyanaz az építész, Markos Anikó tervezte és alakítatta ki, aki az étterem különlegesen izgalmas belső és külső építészeti megoldásaiért felelős.

A vendégházat hivatalosan január 19-én avatták fel, ez alkalommal a város polgármestere, Michl József külön kiemelte, annak különösen örül, hogy nemcsak egy szép műemlék épületegyüttes született újjá, és kapott új, az idegenforgalmat is vonzó funkciót, hanem Szelesék egyben a házaikhoz vezető gyalog- és autós utat is rendbe hozták, sőt, 15 új köztéri parkolóhelyet is kialakítottak.

Az építkezés amúgy, mint Szeles László tulajdonos elmondta, közel egy évig tartott, a ház jellegéből adódóan 10 egy- és kétágyas egyedi hangulatú szobát alakítottak ki, valamint egy nagyobb, családi apartmant, és a történeti hagyományok folytatásaként még egy barokk stílusban berendezett vendégszoba is helyet kapott az épületben. Szauna és wellness rész, valamint egy hangulatos pinceborozó is kapcsolódik a létesítményhez – mindez gyönyörűen, ízlésesen kialakítva, a környék hangulatához illeszkedve – vagyis minden adott ahhoz, hogy mostantól nem csak egy ebédre vagy vacsorára térjen be valaki az egyébként már országosan gasztronómiájáról jól ismert Platánba, hanem kisebb rendezvények többnapos helyszíneként is szolgáljon.


Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.
Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg

Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg 

Sok spanyol az ilyen rövid távú kiadásokat okolja a lakáshiány súlyosbodásáért.
Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra

Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra 

Magyarország egyik vezető hotel menedzsment szoftverének friss adatai szerint.
Ötcsillagos Maldív-szigeteki szálláshely a világ legjobb szállodái között

Ötcsillagos Maldív-szigeteki szálláshely a világ legjobb szállodái között  

Az Ayada Maldives elnyerte a TripAdvisor „Best of the Best” címet a 2025-ös Travelers’ Choice Awards keretében.
Fehér ház a kéklő tó partján – születésnapot ünnepelt a Kenese Bay Garden

Fehér ház a kéklő tó partján – születésnapot ünnepelt a Kenese Bay Garden 

Van a Balaton északi partján egy hely, amit, ha egyszer felfedez az ember, szinte biztos, hogy szeretne oda visszatérni.
Átadták az idei Aranynap-díjakat

Átadták az idei Aranynap-díjakat 

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.
Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a  Danubius Hotel Helia megújulásáról

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Danubius Hotel Helia megújulásáról 

A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.
Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.