Új szelet vet a Platán

Négyszáz év alatt három tulajdonos – kevés magyarországi épület rendelkezik olyan kisszámú tulajdonosi körrel, amilyennel az eredetileg a XIV. században, Esterházy Miklós idején tatai kastélyának személyzete részére épített, a Várárok tövéhez simuló épület dicsekedhet.

Először tehát az Esterházy családé volt, majd a II. világháborút követően a Szélváry família birtokába került, végül 2007-ben a tatai vállalkozó Szeles család vásárolta meg az akkor már műemlékké nyilvánított lakóházat, amelyet a Műemlékfelügyelet őrző tekintetének tüzében épített újjá. Így nyílhatott meg 2010 decemberében a Szeles család másik tulajdonának közvetlen szomszédságában, a Platán Restaurant & Café-val összekötve a Platán Várárok Vendégház, amelynek 10 szobáját ugyanaz az építész, Markos Anikó tervezte és alakítatta ki, aki az étterem különlegesen izgalmas belső és külső építészeti megoldásaiért felelős.

A vendégházat hivatalosan január 19-én avatták fel, ez alkalommal a város polgármestere, Michl József külön kiemelte, annak különösen örül, hogy nemcsak egy szép műemlék épületegyüttes született újjá, és kapott új, az idegenforgalmat is vonzó funkciót, hanem Szelesék egyben a házaikhoz vezető gyalog- és autós utat is rendbe hozták, sőt, 15 új köztéri parkolóhelyet is kialakítottak.

Az építkezés amúgy, mint Szeles László tulajdonos elmondta, közel egy évig tartott, a ház jellegéből adódóan 10 egy- és kétágyas egyedi hangulatú szobát alakítottak ki, valamint egy nagyobb, családi apartmant, és a történeti hagyományok folytatásaként még egy barokk stílusban berendezett vendégszoba is helyet kapott az épületben. Szauna és wellness rész, valamint egy hangulatos pinceborozó is kapcsolódik a létesítményhez – mindez gyönyörűen, ízlésesen kialakítva, a környék hangulatához illeszkedve – vagyis minden adott ahhoz, hogy mostantól nem csak egy ebédre vagy vacsorára térjen be valaki az egyébként már országosan gasztronómiájáról jól ismert Platánba, hanem kisebb rendezvények többnapos helyszíneként is szolgáljon.


MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.