November közepén kezdték el a transzfogarasi út mentén, a Bâlea-tó és menedékház közelében a 2009-2010-es Jégszálló építését. Az munkát negyven szakmunkás végezte, a jég java részét a közeli tóból vágták ki motorfűrésszel. Olyan munkás is van, aki elejétől, tehát több éve részt vesz az építésben, ő azt mondja, egyéb gond nem volna, csak az egész napi jéggel-vízzel-hóval való munka miatt az ízületeit kikezdte a reuma.
Az idén tíz kétágyas szoba várja a vendégeket, emellett egy bárhelyiség és egy étterem. A tíz szoba két ötös sorban egymással szemben fekszik, egy hosszú folyosó mentén. Mindegyik szobát egy-egy filozófusról nevezték el, és a tíz filozófusnak jégszobra is áll a szálló közelében, ahol jégpadokon lehet elmélkedni, esetleg a jégasztalnál meg lehet inni egy jó hideg sört, azaz meleg teát, forralt bort.
Az ötlet Skandináviából származik: a világ első jégszállója 17 évvel ezelőtt épült meg Svédországban. A Jégszálló működtetője Leopold Klingeis, Szeben megyei szász vállalkozó, Felek község polgármestere. Elmondása szerint a karácsonyi és szilveszteri időszakra már hónapokkal ezelőtt foglaltak voltak a szálláshelyek.
Lehetőség van arra is, hogy a vendég átköltözzön a jégszobából a „rendes“ menedékházba (történtek már ilyen esetek, egy hölgy például hidegsokkot kapott, pánikszerűen menekülnie kellett a Jégszállóból)
A Jégszálló hasznos felülete idén 650 négyzetméter, ez akár tíz tágas tömbházlakásnak is megfelel. Összesen 80 ezer liter vizet használtak fel, illetve nem vizet, hanem ennyi víznek megfelelő havat és – főleg – jeget (a közeli tó felületéről). A vendéglőben (Ice Restaurant) a ház specialitását jégtányérban szolgálják fel, úgyhogy aligha lesz az forró húsleves. A szálloda mellett idén is felépül az evangélikus stílusú jégtemplom. A szálloda és a templom általában március végéig, április elejéig teljesen biztonságos, az illetékesek vigyáznak a balesetveszély elkerülésére, olvadás esetén azonnal leáll a vendégfogadás.
Szilveszter éjszakáját ott töltötte egy brit turista csoport. A Blja-tó partján épült, hegycsúcsok által körülvett jégszálló Románia egyik legcsodálatosabb helye – vélekedett az óévet ott búcsúztatók egyike. A szilveszteri svédasztalon a többi között vadhúsból készített ínyencségek szerepeltek, természetesen jégtányéron tálalva. A tervek szerint január első napjaiban a szálloda mellé jégtemplom is épül a fogarasi havasokban.
Újra nyitva a fogarasi Jégszálló
A fogarasi havasokban kétezer méteres tengerszint feletti magasságban öt éve minden télen jogszálloda várja a kuriózumok kedvelőit. Bár az idén a kedvezőtlen időjárás miatt késett a megépítése, december végére elkészült a 650 négyzetméter alapterületű, tízszobás, jégszobrokkal díszített szálloda.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija
November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely
Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén
Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel
Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón
November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival
A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon
A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából
Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten
Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora
Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.