November közepén kezdték el a transzfogarasi út mentén, a Bâlea-tó és menedékház közelében a 2009-2010-es Jégszálló építését. Az munkát negyven szakmunkás végezte, a jég java részét a közeli tóból vágták ki motorfűrésszel. Olyan munkás is van, aki elejétől, tehát több éve részt vesz az építésben, ő azt mondja, egyéb gond nem volna, csak az egész napi jéggel-vízzel-hóval való munka miatt az ízületeit kikezdte a reuma.
Az idén tíz kétágyas szoba várja a vendégeket, emellett egy bárhelyiség és egy étterem. A tíz szoba két ötös sorban egymással szemben fekszik, egy hosszú folyosó mentén. Mindegyik szobát egy-egy filozófusról nevezték el, és a tíz filozófusnak jégszobra is áll a szálló közelében, ahol jégpadokon lehet elmélkedni, esetleg a jégasztalnál meg lehet inni egy jó hideg sört, azaz meleg teát, forralt bort.
Az ötlet Skandináviából származik: a világ első jégszállója 17 évvel ezelőtt épült meg Svédországban. A Jégszálló működtetője Leopold Klingeis, Szeben megyei szász vállalkozó, Felek község polgármestere. Elmondása szerint a karácsonyi és szilveszteri időszakra már hónapokkal ezelőtt foglaltak voltak a szálláshelyek.
Lehetőség van arra is, hogy a vendég átköltözzön a jégszobából a „rendes“ menedékházba (történtek már ilyen esetek, egy hölgy például hidegsokkot kapott, pánikszerűen menekülnie kellett a Jégszállóból)
A Jégszálló hasznos felülete idén 650 négyzetméter, ez akár tíz tágas tömbházlakásnak is megfelel. Összesen 80 ezer liter vizet használtak fel, illetve nem vizet, hanem ennyi víznek megfelelő havat és – főleg – jeget (a közeli tó felületéről). A vendéglőben (Ice Restaurant) a ház specialitását jégtányérban szolgálják fel, úgyhogy aligha lesz az forró húsleves. A szálloda mellett idén is felépül az evangélikus stílusú jégtemplom. A szálloda és a templom általában március végéig, április elejéig teljesen biztonságos, az illetékesek vigyáznak a balesetveszély elkerülésére, olvadás esetén azonnal leáll a vendégfogadás.
Szilveszter éjszakáját ott töltötte egy brit turista csoport. A Blja-tó partján épült, hegycsúcsok által körülvett jégszálló Románia egyik legcsodálatosabb helye – vélekedett az óévet ott búcsúztatók egyike. A szilveszteri svédasztalon a többi között vadhúsból készített ínyencségek szerepeltek, természetesen jégtányéron tálalva. A tervek szerint január első napjaiban a szálloda mellé jégtemplom is épül a fogarasi havasokban.
Újra nyitva a fogarasi Jégszálló
A fogarasi havasokban kétezer méteres tengerszint feletti magasságban öt éve minden télen jogszálloda várja a kuriózumok kedvelőit. Bár az idén a kedvezőtlen időjárás miatt késett a megépítése, december végére elkészült a 650 négyzetméter alapterületű, tízszobás, jégszobrokkal díszített szálloda.

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra
A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban
Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.

Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg
Sok spanyol az ilyen rövid távú kiadásokat okolja a lakáshiány súlyosbodásáért.

Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra
Magyarország egyik vezető hotel menedzsment szoftverének friss adatai szerint.

Ötcsillagos Maldív-szigeteki szálláshely a világ legjobb szállodái között
Az Ayada Maldives elnyerte a TripAdvisor „Best of the Best” címet a 2025-ös Travelers’ Choice Awards keretében.

Fehér ház a kéklő tó partján – születésnapot ünnepelt a Kenese Bay Garden
Van a Balaton északi partján egy hely, amit, ha egyszer felfedez az ember, szinte biztos, hogy szeretne oda visszatérni.

Átadták az idei Aranynap-díjakat
Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Danubius Hotel Helia megújulásáról
A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában
Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny
Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.