Újra nyitva a fogarasi Jégszálló

A fogarasi havasokban kétezer méteres tengerszint feletti magasságban öt éve minden télen jogszálloda várja a kuriózumok kedvelőit. Bár az idén a kedvezőtlen időjárás miatt késett a megépítése, december végére elkészült a 650 négyzetméter alapterületű, tízszobás, jégszobrokkal díszített szálloda.

November közepén kezdték el a transzfogarasi út mentén, a Bâlea-tó és menedékház közelében a 2009-2010-es Jégszálló építését. Az munkát negyven szakmunkás végezte, a jég java részét a közeli tóból vágták ki motorfűrésszel. Olyan munkás is van, aki elejétől, tehát több éve részt vesz az építésben, ő azt mondja, egyéb gond nem volna, csak az egész napi jéggel-vízzel-hóval való munka miatt az ízületeit kikezdte a reuma. Az idén tíz kétágyas szoba várja a vendégeket, emellett egy bárhelyiség és egy étterem. A tíz szoba két ötös sorban egymással szemben fekszik, egy hosszú folyosó mentén. Mindegyik szobát egy-egy filozófusról nevezték el, és a tíz filozófusnak jégszobra is áll a szálló közelében, ahol jégpadokon lehet elmélkedni, esetleg a jégasztalnál meg lehet inni egy jó hideg sört, azaz meleg teát, forralt bort. Az ötlet Skandináviából származik: a világ első jégszállója 17 évvel ezelőtt épült meg Svédországban. A Jégszálló működtetője Leopold Klingeis, Szeben megyei szász vállalkozó, Felek község polgármestere. Elmondása szerint a karácsonyi és szilveszteri időszakra már hónapokkal ezelőtt foglaltak voltak a szálláshelyek. Lehetőség van arra is, hogy a vendég átköltözzön a jégszobából a „rendes“ menedékházba (történtek már ilyen esetek, egy hölgy például hidegsokkot kapott, pánikszerűen menekülnie kellett a Jégszállóból) A Jégszálló hasznos felülete idén 650 négyzetméter, ez akár tíz tágas tömbházlakásnak is megfelel. Összesen 80 ezer liter vizet használtak fel, illetve nem vizet, hanem ennyi víznek megfelelő havat és – főleg – jeget (a közeli tó felületéről). A vendéglőben (Ice Restaurant) a ház specialitását jégtányérban szolgálják fel, úgyhogy aligha lesz az forró húsleves. A szálloda mellett idén is felépül az evangélikus stílusú jégtemplom. A szálloda és a templom általában március végéig, április elejéig teljesen biztonságos, az illetékesek vigyáznak a balesetveszély elkerülésére, olvadás esetén azonnal leáll a vendégfogadás. Szilveszter éjszakáját ott töltötte egy brit turista csoport. A Blja-tó partján épült, hegycsúcsok által körülvett jégszálló Románia egyik legcsodálatosabb helye – vélekedett az óévet ott búcsúztatók egyike. A szilveszteri svédasztalon a többi között vadhúsból készített ínyencségek szerepeltek, természetesen jégtányéron tálalva. A tervek szerint január első napjaiban a szálloda mellé jégtemplom is épül a fogarasi havasokban.

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.