„Zöld Szálloda 2019-20” Pályázat

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén 25 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a fenntarthatóságért a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, a közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

A pályázaton való részvétel feltételei

1. A pályázó tagja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéne

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja. Területek:Épített környezet, Termékdíj, Környezetterhelés, Területrendezés, Levegőtisztaság-védelem, Kémiai biztonság, Ivóvíz, szennyvíz, Vízvédelem, Legionella elleni védekezés, Hulladékgazdálkodás, Zaj és rezgésvédelem, Beruházás, engedélyezés, Büntető és szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételei, Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat a szálloda határidőre beadja. Az utóbbi 2 évben elmarasztaló környezetvédelmi határozat nem született a szálloda ellen.

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal. Ez a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan, melynek tartalmaznia kell, hogy hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában és ki a felelős azokért. (Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. A befizetés évente történik.)

5. Kiszámítja a szénlábnyomát. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „szénlábnyom”-át (Carbon footprint - elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.  

6. Eléri a minimum követelményt. A mellékelt önértékelő táblázatban 60 kritérium található. Az „Alap”-ként megjelölt 32 kérdés 60%-át teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele).  Az alapkritériumokkal maximum 72 pontot lehet elérni. Ehhez további 63 pont gyűjthető, ha a többi „Plusz” 28 kérdésre eredményes a válasz. Az önértékeléskor a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, és az alábbi súlyozással értékeli:

Értékelési terület

Értékelési súlyarány (%)

Önértékelés (pályázat és táblázat)

70

Szénlábnyom (carbon footprint) és energia hatékonyság

20

Dokumentáció minősége, teljessége és takarékossága

10

A „Zöld szálloda” cím elnyeréséhez a pályázónak az „Alap” kritériumok min. 60%-át teljesíteni szükséges, azaz 44 pontot kell elérnie a wellness/gyógy (illetve medencével rendelkező) szállodáknak, a többi pályázónak pedig 41 pontot.

Kategóriák:

Az MSZÉSZ a lánchoz tartozó és az önálló szállodákat külön kategóriában vizsgálja. A 2019-20-as pályázat újdonságaként három fokozatú minősítés szerezhető mindkét kategóriában a megtett intézkedések arányában. A „Zöld szálloda” díj fokozataival elismerésre kerül a környezetvédelmi szemlélet, és visszajelzést kapnak a pályázók arról is, hogy hol tartanak ezen az úton. A fokozatokhoz az alábbi teljesítmények elérése szükséges:

Szerezhető fokozat

Elért eredmény (%)
az "Alap" kritériumokból

Arany

90

100

Ezüst

75

89

Bronz

60

74

Nem kap díjat

0

59

A pályázatot valamennyi kért melléklettel PDF formátumban az [email protected] e-mail címre lehet elküldeni. Beadási határidő: 2018. október 25.

 


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.