„Zöld Szálloda 2019-20” Pályázat

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén 25 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a fenntarthatóságért a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, a közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

A pályázaton való részvétel feltételei

1. A pályázó tagja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéne

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja. Területek:Épített környezet, Termékdíj, Környezetterhelés, Területrendezés, Levegőtisztaság-védelem, Kémiai biztonság, Ivóvíz, szennyvíz, Vízvédelem, Legionella elleni védekezés, Hulladékgazdálkodás, Zaj és rezgésvédelem, Beruházás, engedélyezés, Büntető és szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételei, Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat a szálloda határidőre beadja. Az utóbbi 2 évben elmarasztaló környezetvédelmi határozat nem született a szálloda ellen.

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal. Ez a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan, melynek tartalmaznia kell, hogy hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában és ki a felelős azokért. (Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. A befizetés évente történik.)

5. Kiszámítja a szénlábnyomát. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „szénlábnyom”-át (Carbon footprint - elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.  

6. Eléri a minimum követelményt. A mellékelt önértékelő táblázatban 60 kritérium található. Az „Alap”-ként megjelölt 32 kérdés 60%-át teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele).  Az alapkritériumokkal maximum 72 pontot lehet elérni. Ehhez további 63 pont gyűjthető, ha a többi „Plusz” 28 kérdésre eredményes a válasz. Az önértékeléskor a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, és az alábbi súlyozással értékeli:

Értékelési terület

Értékelési súlyarány (%)

Önértékelés (pályázat és táblázat)

70

Szénlábnyom (carbon footprint) és energia hatékonyság

20

Dokumentáció minősége, teljessége és takarékossága

10

A „Zöld szálloda” cím elnyeréséhez a pályázónak az „Alap” kritériumok min. 60%-át teljesíteni szükséges, azaz 44 pontot kell elérnie a wellness/gyógy (illetve medencével rendelkező) szállodáknak, a többi pályázónak pedig 41 pontot.

Kategóriák:

Az MSZÉSZ a lánchoz tartozó és az önálló szállodákat külön kategóriában vizsgálja. A 2019-20-as pályázat újdonságaként három fokozatú minősítés szerezhető mindkét kategóriában a megtett intézkedések arányában. A „Zöld szálloda” díj fokozataival elismerésre kerül a környezetvédelmi szemlélet, és visszajelzést kapnak a pályázók arról is, hogy hol tartanak ezen az úton. A fokozatokhoz az alábbi teljesítmények elérése szükséges:

Szerezhető fokozat

Elért eredmény (%)
az "Alap" kritériumokból

Arany

90

100

Ezüst

75

89

Bronz

60

74

Nem kap díjat

0

59

A pályázatot valamennyi kért melléklettel PDF formátumban az [email protected] e-mail címre lehet elküldeni. Beadási határidő: 2018. október 25.

 


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.