Zöld szálloda-projektet indít az IH&RA

Az ENSZ is támogatja az európai uniós országok szállodaiparágának új projektjét, amelynek célja, hogy energiahatékony és megújuló energiákat alkalmazó megoldásokat kutassanak, fejlesszenek ki hotelek számára.

A program megvalósulásával a szállodaipar nemzetközi érdekvédelmi szövetsége, az International Hotels & Restaurants Association (IH&RA) tervei szerint 20 százalékkal lehetne csökkenteni a szállodák energiafelhasználását, és 10 százalékkal növelni az alternatív energiák alkalmazását. A projekt kiterjed a szállodaüzemeltetés számos területére mint a léghűtés, légfűtés, a világítás, mosás, szárítás. Mindezzel a házak működési költsége is jelentősen csökkenne. A világ szállodaiparának szén-dioxid kibocsátása 2005-ben 274 millió tonnára rúgott, ezzel az ágazat 21 százalékban részesült a teljes turizmusiparág CO2 kibocsátásából.

A The Energy Efficiency Excellence for the Tourism Industry (EEETI) névre keresztelt projekt pilot-programja 2009 őszén indul négy európai államban: Franciaországban, Spanyolországban, egy skandináv és egy kelet-európai országban. Minden államban 25 szálloda – különféle földrajzi fekvéssel: tengerparti, hegyvidéki, városi, vidéki – csatlakozik a programhoz, amelynek 1,1 millió eurós költségét 75 százalékban az Európai Unió fedezi, a fennmaradó összeget pedig többek között a Turisztikai Világszervezet, az UNWTO, és a Francia Energiaügynökség állja. A kísérleti projektben kis- és közepes méretű szállodák vesznek részt, de nagy szállodaláncok tagjait is szívesen fogadják a projektgazdák. A résztvevő házak éves forgalma nem haladhatja meg a 40 millió eurót. Az európai pilot-projekt tapasztalatai után a közel-keleti és ázsiai országok ágazataira is kiterjesztené a programot az ENSZ.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.