Az erős nyár ellenére sem rózsás a helyzet az osztrák turizmusban

A nyári hónapok jó számokat hoztak, de az év első felét értékelve már kevésbé kedvező az összkép – húzta alá a Statistik Austria közleménye.

A Statistik Austria friss turisztikai jelentése szerint erős volt az idei nyári turisztikai szezon kezdete Ausztriában. Májustól elejétől július végéig mindösszesen 37 millió vendégéjszakát regisztráltak az osztrák kereskedelmi szálláshelyek, amely így alig marad el az utolsó „békeév”, a 2019-es bázishónapok adataitól (38,8 millió vendégéjszaka) - írja a GD Consulting.

A számok jelentősen felülmúlják a tavalyi év azonos időszak eredményeit, amikor 25,9 millió vendégéjszakás eredménnyel zárult a jelzett időszak. A friss statisztikai jelentés elemzéséből megtudható, hogy a vendégforgalom kétharmada a külföldiek éjszakázásához volt köthető, míg harmaduk a belföldi nyaralásokból adódik. A külföldiek körében jelentősen nőtt az EU tagországokból érkezők száma, így részarányuk már a teljes külföldi vendégforgalom közel 85 százalékára tehető. 2019-ben ugyanaz az arányszám még 78 százalék volt.

Az elmúlt évek - nem meglepő módón - a belföldi turizmus erősödésének, a közeli küldőpiacok élénkülésének kedveztek Ausztriában is – olvasható ki a statisztikákból. A magyar vendégéjszakák száma például az elmúlt esztendő első félévéhez képest több mint duplájára nőtt: hat hónap alatt számuk megközelítette az 1,4 milliót az ausztriai szálláshelyeken. Az osztrák turizmus egészét tekintve és az idei év első felét értékelve már kevésbé rózsás az összkép – húzta alá a Statistik Austria közleménye. Az első hat hónapban regisztrált 80,4 millió vendégéjszaka még 16 százalékkal elmarad a 2019-es forgalmi eredményekhez képest, amely egyértelműen a nyár elejéig érvényben lévő szigorú járványügyi korlátozásokra vezethető vissza.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.