Halaszd el a városnézést 40 fokban – Kerberos beleszól a turizmusba

Az egész világsajtó, így a magyar oldalak is hírül adták, hogy bizonyos időtartamokra lezárták az Akropoliszt, mert sokan rosszul lettek a nagy hőségben.

Csakhogy éppen a turisták egy része háborodott fel ezen, hiszen van, aki először jár ott, más talán utoljára, az utazási csomagjában, amit kifizetett, szerepel a városnézés. Sokan akkor is ragaszkodnának ehhez, ha 40 fok van.

Az utazási irodáknak sok fejtörést okoz a hőguta

Nem könnyű a helyzete ilyenkor az utazási irodáknak, át kell szervezni a programokat, meg kell nyugtatni az utasokat és új, pót-attrakciót kitalálni, hogy ne érezzék magukat megfosztva az élményektől. A svéd turisztikai szakemberek nem először találkoznak ezzel a problémával, de ekkora hőség még talán sosem volt Dél-Európában, mint most. Ugyanakkor a skandinávok éppen azért utaznak még a legrekkenőbb hőségben is Délre, hogy az otthoni, hamarosan kora őszibe forduló időjárásból elmeneküljenek a nyárba.

Az idősebbek sem tágítanának

Újabban nemcsak a tornádóknak adnak nevet, hanem a hőhullámoknak is, a mostanit például, amely extrém hőmérsékletekkel sújtja Dél-Európát, Kerberosnak nevezik. Ami a nevet illeti: a görög mitológiában Kerberosz – Cerberus - az óriás Tüphón és a félig nő, félig kígyó alakú Ekhidna gyermeke. Háromfejű kutyaként született, és apjától óriási méreteket örökölt. A hatalmas teremtményt az istenek közül Hadésznek sikerült megszelídítenie, és így birodalmának őrzőjévé tennie. Kerberosz bárkit beengedett az Alvilág kapuján, azonban onnan ki senkit nem eresztett. Neve görögül azt jelenti, hogy a mélység démona. Ami az Akropoliszt illeti, ismeretes, hogy időbeni korlátozást rendeltek el, a legforróbb napszakban nem lehet felmászni az ősi kövek közé, ugyanis már eddig is előfordult, hogy többen rosszul lettek. Főleg az idősebbek, márpedig nyugdíjas korukban még egyszer meg akarják nézni a világ egyik csodáját, jóllehet szüleikkel már gyermekként is elutaztak kedvenc nyaralóhelyükre.

Hosszabb hőhullámra számíthatunk

Lina Mendoni görög kulturális miniszter kijelentette, hogy amíg tart a nagy hőség – már pedig ez Görögországban nem egy-két napos időtáv – ragaszkodnak az órákban megszabott korlátozáshoz, hogy elkerüljék a hőgutát kapott turisták mentését. Úgy tűnik, a hőhullám kitart, legalábbis a jövő hét egészében - nyilatkozta Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, a Storm meteorológusa az Expressen cjmű svéd napilapnak. - Márpedig a turisztikai szezon csúcsán vagyunk.

Alig van lemondás

Az extrém hőség miatt azt gondolhatnánk, hogy sokan szeretnék lemondani az utazásaikat. Az utazási irodák azonban nem tapasztalnak ilyen tendenciát. - A last minute helyek is pillanatok alatt elkelnek – nyilatkozta a turisztikai helyzetről Claes Pellevik, a Ving kommunikációs vezetője. A két másik nagy utazási iroda, az Apollo és a TUI sem lát változást, ami a foglalási helyzetet illeti. A TUI svédországi kommunikációs menedzsere, Dian Martinez Valencia hozzátette, nem , hogy törölnék a foglalásokat a hőség miatt. Ezt erősítette meg Martina Krantz, az Apollo sajtóügyeletese, aki maga is Görögországban tartózkodik a helyszínen, és szorosan követi a fejleményeket, hogy tudósítsa anyacégét a friss helyzetről.

Figyelmeztetések, sms-ban

Az utazási irodák alkalmazottai újabban sms-ben küldenek értesítést ügyfeleiknek a hőségriadóról. A tanácsok meglehetősen kézenfekvők - igyanak vizet, keressenek árnyékot, és ne tartózkodjanak túl sokáig a napon – mégis nagyon fontos a figyelmeztetés, mert a sétában, az ácsorgásban, a száz fotó készítése közben elfeledkeznek minderről a turisták, viszont a mobiljuk kéznél van. Arra kérik külön a dohányosokat, hogy legyenek óvatosak, hogy a parázs ne okozzon tüzet. A napilapok és a turisztikai oldalak országonként adnak friss helyzetképet. Az nem meglepő hogy Krétán 40 fok van, de a brit The Sun az erdőtüzek veszélyeire is figyelmeztet. Az olasz hatóságok tíz olasz városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adtak ki vörös riasztást – tudta meg a BBC. A CNN szerint új hőségrekordok várhatók. A római Colosseum előtt többen hőguta miatt összeestek- adta hírül a BBC .A hatóságok arra is felhívják a látogatók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholfogyasztást. Svédország római nagykövetét, Jan Björklundot is idézi az Expressen, aminek igen egyszerű és finom trükkje van a hőség leküzdésére, méghozzá az, hogy amikor teheti, fagylaltot eszik, - ez ugye Olaszországban nem meglepő - és bizonyára nem a legtűzőbb déli napon, valamelyik téren teszi azt..

Irány a hűvös könyvtár meg a templom

Az Ibériai-félszigeten is sok helyen rendkívül meleg van. Műholdas adatok szerint ezen a héten 60 fok felett volt a talaj hőmérséklete – írja a brit Independent. A szárazföld belsejében a legrosszabb a helyzet, - a partokon a tenger estefelé, kicsit jobban lehűl. A madridi hatóságok arra kérik azokat az embereket, akik nem tudnak megbirkózni a hőséggel, hogy menjenek el hűsölni a könyvtárakba, egészségügyi központokba, templomokba és vegyék igénybe a légkondicionált tömegközlekedési eszközöket- írja a Stratford Herald . Miután Marbellán akár 40 fok is lehet a hétvégén, márpedig ott igen sok skandináv országokból érkező turista nyaral, a Ving utazási iroda ismét sms-t küldött ki az ott, valamint Görögországban, Olaszországban és Spanyolország más részein nyaraló ügyfeleinek. Ezekben újból konkrét tippeket és tanácsokat adnak az egészségügyi kockázatok elkerülésére - közölte Claes Pellvik kommunikációs menedzser.

Forrás: Expressen.se


Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát

Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát 

Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros, Stuttgart.
Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában

Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában 

Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni.
Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.