Jó évre számít a Német Turisztikai Hivatal

Csütörtökön tartotta hagyományos, szezonnyitó sajtóeseményét a Német Turisztikai Hivatal a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben. Optimistán néznek a szezon elé.

Czeiszing Miklós, a budapesti képviselet vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a német kormány egész nyáron nem készül nagyobb szigorításra annál, mint hogy beltéren, vagy a tömegközlekedési eszközökön maszkot kelljen viselni. A nagy átoltottság, és a napjainkban uralkodó, az emberi életet kevésbé veszélyeztető variánsoknak köszönhetően nem is számítanak komoly, erőteljes szigorításokat igénylő hullámra a német egészségügyi szakemberek. 

„1993 és 2019 között a magyarok kiutazása Németországba igazi sikersztoriszámba ment, a vendégéjszakák száma 159 százalékos növekedést mutatott. Tavaly 344 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok a német szálláshelyeken, ami 2 százalékkal több mint 2020-ban. Az, hogy növekedtek a számok, az önmagában sikernek könyvelhető el a pandémia alatt, de ha a 2019-es számokat tekintjük, jócskán van még hová visszatornáznunk a vendégéjszakákat: 2019-ben 303 ezer magyar 843 ezer vendégéjszakát töltött el Németországban. A magyarországi képviselet célja, hogy elérjük és meghaladjuk a válság előtti szintet a következő években" – mondta el a képviseletvezető. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi trendek nagyon biztatóak, az év első három hónapjában jó foglalási statisztikák jellemezték a magyar küldőpiacot, és úgy véli, ha ez az irány marad továbbra is a nyár folyamán, és nem jön közbe olyan tényező, amely ismét visszaveti az utazási kedvet, jó évet zár majd Németország a magyarországi vendégforgalom tekintetében.

A 4. legkedveltebb úti cél
A képviseletvezető arra is rávilágított, hogy jelenleg a magyar lakosság számára a 4. legfontosabb külföldi úti cél Németország, ami nagy szó, hiszen a szomszédos Ausztria, és a két közeli, autóval is elérhető tengerparti desztináció, Horvátország és Olaszország előzi csak meg, még a rokoni kapcsolatok miatt jelentős 5. helyen álló Romániát is maga mögé parancsolja. A magyarok továbbra is egyharmad-egyharmad arányban keresik fel Németországot szabadidős, üzleti, illetve rokonlátogatási céllal. Bajorországot látogatják a leginkább, a magyar utazók  37,1 százaléka ide megy.

A szakember arról is beszámolt, hogy ebben az évben három tematikus kampányuk is fut Magyarországon. Az elmúlt évben debütáló, átfogó German.Local.Culture. négy különböző altémára fókuszál. A Flair, azaz a Hangulatok tematika a városi élet iránti érdeklődést dolgozza fel regionális gyökerekkel, történelemmel és a jelenkor kulturális eseményeivel fűszerezve. Olyan hangulatokat közvetít, amelyeket a turisták a koronavírus miatt megváltozott feltételek mellett is átélhetnek, illetve a jövő utazásaihoz nyújt inspirációt. Ezekben az imázsfilmekben igyekeznek megragadni a német városok és régiók hangulatát a középkori, fagerendás házaktól kezdve a mesébe illő kastélyokon át a street artig.



Mi a közös a német kohókban és a kenyérben?
A Craft tematika a kézműves hagyományokat eleveníti fel. Bemutatja az utazóknak, hogy hol találják meg ezeket a különleges élményeket. Például az egykori nehézipari fellegvárban, az azóta már csodásan rekultivált és a természetnek visszaszolgáltatott Ruhr-vidéken, ahol a néhai infrastruktúra világörökségi műemlékekké, az aknák kulturális központokká, az elárasztott bányák üdülőterületekké váltak. A fiatal „made in Germany” dizájn a helyi kultúra inspirációjából táplálkozik. Így például Weimarban több mint száz évvel a Bauhaus megalapítása után a világhíres dizájniskola tipikus motívumai új interpretációt kapnak. Vagy Berlinben, ahol a trendi boltok upcycling termékeket állítanak ki és árusítanak. Németországban a kézművesség fontos része a kenyérsütés is, amely itt művészetté nemesül, és 3200 kenyérfajtájával a nemzeti UNESCO-bizottság szellemi kulturális örökségének része. Németország minden régiójában számos családi vállalkozás generációk óta ápolja ezt a hagyományt.



Újhullámos gasztrotrendek

A German.Local.Culture. kampány „Taste”, azaz „Ízélmények” tematikájával ihletet ad a potenciális németországi utazóknak a kézműves művészet, a Michelin-csillagos gasztronómiai élmények és a megélt vendégszeretet összekapcsolásával. Németország gasztronómiai sokszínűsége a borászati látogatásoktól a több mint 1500 regionális sörfőzdében tett vezetett túrákon át egészen a kereken 300 topétterem felfedezéséig terjed. Az úgynevezett „Fiatal vadak” (Jungen Wilden) az aktuális ételtrendeket egy meglepő kontextusban prezentálják a tányérunkon – a regionális termékek nemzetközi ízekre találnak, a kézműves művészet
pedig a street fooddal keveredik. Az eredmény egy olyan modern tájkonyha, amely a regionalitásra, a fenntarthatóságra, a minőségre és a vendégszeretetre épül. A német borkultúrát pedig aligha kell bemutatni: ma több mint 11 ezer gazdaság működik a 13 németországi borvidéken. A borászok nagy szenvedéllyel
és sok kreativitással végzik a munkájukat – így például Rheinhessen régióban, ahol a egy fiatal generáció fenntartható módszerekkel új utakon jár a bortermelésben. Fáradozásukat siker koronázza: azok a borok, ahol kiérezhető, hogy ipari módszerek nélkül készültek, rendszeresen magas nemzetközi díjakat zsebelnek be.



Zöld oázisok a városi dzsungelben
A Green tematikában megismerhetjük, hogy Németország régiói számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy összekössük a fenntartható üdülést az urbánus utazás élményekkel. A pezsgő városokban nagy kiterjedésű parkokat és zöldfelületeket is élvezhetnek az ott élők, és az odalátogatók, sőt, közvetlenül a városok kapui előtt üdülőövezetek várják a pihenni vágyókat. A városi központok és a vidéki régiók az üdülési élmények új minőségének nyitnak utat: szállás a városban és természeti élmények a környező vidéken vagy pihenés az üdülőrégiókban városi élményekkel fűszerezve. Mindezeken túl Németország Európa egyik erdőkben leggazdagabb országa: területének majd egy harmada fákkal borított, amelyek olyan élményeket kínálnak, mint a feltöltő, lélekemelő erdőfürdőzés, a kalandra nyitottak pedig lombkorona sétányokon vagy a mászóerdőkben fedezhetik fel a fák felsőbb emeleteit.

Üdülés a természetben
A German.Local.Culture. mellett áprilisban, digitális kampányként kilenc európai közeli piacon startolt el az Embrace German Nature akció is, amelynek célja, hogy tovább erősítse Németország pozícióját fenntartható úticélként a nemzetközi versenyben. A globális kampány a nemzeti természeti tájakat és a fenntartható üdülési élményeket állítja középpontba. Olyan összetéveszthetetlen tájegységeket mutat be, amelyek felkeltik a természetbarát, aktív pihenésre vágyó utazók rajongását az úticél Németország iránt. A DZT új digitális eszközként először használ 8D sound design videókat, amelyekben nyolc különböző irányból hallható a tenger, a hegyek, az erdő/mező és a folyók/tavak háttérhangzása. A microsite tovább vezeti a látogatót a germany.travel részletes tartalmához, ahol megismerhetik a természeti tájak, a túrautak, a kerékpárutak és a gyógyfürdők turisztikai kínálatát.

{youtube|id=Njb22egOPNE}

Autó nélkül is felfedezhető az egész ország

A DZT futtat még egy szintén különálló, globális  fenntarthatósági kampányt, amely Feel Good névre hallgat. Ez bemutatja az ország sokszínű fenntartható kínálatát, a környezet- és klímabarát utazásokat és a zöld vidéki élettereket. Hogy mindezeket az értékeket Németországban mennyire komolyan veszik, az is jelzi, hogy a német kormány idén június, július és augusztus hónapokra az ország teljes területén bevezette azt a gyakorlatot, hogy havi 9 euróért helyiek és turisták korlátlanul használhatják a városok összes közösségi közlekedési eszközét, valamint a városok közötti Deutsche Bahn vonatokat, ez alól a nagysebességű vonatok kivételt képeznek. Az ország döntéshozói úgy vélik, az „9-Euro-Ticket” annyira visszautasíthatatlan ajánlat, hogy tömegesen hagyják majd otthon autóikat a bel- és külföldi turisták, hogy felfedezzék az országot.




A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.