Jó évre számít a Német Turisztikai Hivatal

Csütörtökön tartotta hagyományos, szezonnyitó sajtóeseményét a Német Turisztikai Hivatal a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben. Optimistán néznek a szezon elé.

Czeiszing Miklós, a budapesti képviselet vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a német kormány egész nyáron nem készül nagyobb szigorításra annál, mint hogy beltéren, vagy a tömegközlekedési eszközökön maszkot kelljen viselni. A nagy átoltottság, és a napjainkban uralkodó, az emberi életet kevésbé veszélyeztető variánsoknak köszönhetően nem is számítanak komoly, erőteljes szigorításokat igénylő hullámra a német egészségügyi szakemberek. 

„1993 és 2019 között a magyarok kiutazása Németországba igazi sikersztoriszámba ment, a vendégéjszakák száma 159 százalékos növekedést mutatott. Tavaly 344 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok a német szálláshelyeken, ami 2 százalékkal több mint 2020-ban. Az, hogy növekedtek a számok, az önmagában sikernek könyvelhető el a pandémia alatt, de ha a 2019-es számokat tekintjük, jócskán van még hová visszatornáznunk a vendégéjszakákat: 2019-ben 303 ezer magyar 843 ezer vendégéjszakát töltött el Németországban. A magyarországi képviselet célja, hogy elérjük és meghaladjuk a válság előtti szintet a következő években" – mondta el a képviseletvezető. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi trendek nagyon biztatóak, az év első három hónapjában jó foglalási statisztikák jellemezték a magyar küldőpiacot, és úgy véli, ha ez az irány marad továbbra is a nyár folyamán, és nem jön közbe olyan tényező, amely ismét visszaveti az utazási kedvet, jó évet zár majd Németország a magyarországi vendégforgalom tekintetében.

A 4. legkedveltebb úti cél
A képviseletvezető arra is rávilágított, hogy jelenleg a magyar lakosság számára a 4. legfontosabb külföldi úti cél Németország, ami nagy szó, hiszen a szomszédos Ausztria, és a két közeli, autóval is elérhető tengerparti desztináció, Horvátország és Olaszország előzi csak meg, még a rokoni kapcsolatok miatt jelentős 5. helyen álló Romániát is maga mögé parancsolja. A magyarok továbbra is egyharmad-egyharmad arányban keresik fel Németországot szabadidős, üzleti, illetve rokonlátogatási céllal. Bajorországot látogatják a leginkább, a magyar utazók  37,1 százaléka ide megy.

A szakember arról is beszámolt, hogy ebben az évben három tematikus kampányuk is fut Magyarországon. Az elmúlt évben debütáló, átfogó German.Local.Culture. négy különböző altémára fókuszál. A Flair, azaz a Hangulatok tematika a városi élet iránti érdeklődést dolgozza fel regionális gyökerekkel, történelemmel és a jelenkor kulturális eseményeivel fűszerezve. Olyan hangulatokat közvetít, amelyeket a turisták a koronavírus miatt megváltozott feltételek mellett is átélhetnek, illetve a jövő utazásaihoz nyújt inspirációt. Ezekben az imázsfilmekben igyekeznek megragadni a német városok és régiók hangulatát a középkori, fagerendás házaktól kezdve a mesébe illő kastélyokon át a street artig.



Mi a közös a német kohókban és a kenyérben?
A Craft tematika a kézműves hagyományokat eleveníti fel. Bemutatja az utazóknak, hogy hol találják meg ezeket a különleges élményeket. Például az egykori nehézipari fellegvárban, az azóta már csodásan rekultivált és a természetnek visszaszolgáltatott Ruhr-vidéken, ahol a néhai infrastruktúra világörökségi műemlékekké, az aknák kulturális központokká, az elárasztott bányák üdülőterületekké váltak. A fiatal „made in Germany” dizájn a helyi kultúra inspirációjából táplálkozik. Így például Weimarban több mint száz évvel a Bauhaus megalapítása után a világhíres dizájniskola tipikus motívumai új interpretációt kapnak. Vagy Berlinben, ahol a trendi boltok upcycling termékeket állítanak ki és árusítanak. Németországban a kézművesség fontos része a kenyérsütés is, amely itt művészetté nemesül, és 3200 kenyérfajtájával a nemzeti UNESCO-bizottság szellemi kulturális örökségének része. Németország minden régiójában számos családi vállalkozás generációk óta ápolja ezt a hagyományt.



Újhullámos gasztrotrendek

A German.Local.Culture. kampány „Taste”, azaz „Ízélmények” tematikájával ihletet ad a potenciális németországi utazóknak a kézműves művészet, a Michelin-csillagos gasztronómiai élmények és a megélt vendégszeretet összekapcsolásával. Németország gasztronómiai sokszínűsége a borászati látogatásoktól a több mint 1500 regionális sörfőzdében tett vezetett túrákon át egészen a kereken 300 topétterem felfedezéséig terjed. Az úgynevezett „Fiatal vadak” (Jungen Wilden) az aktuális ételtrendeket egy meglepő kontextusban prezentálják a tányérunkon – a regionális termékek nemzetközi ízekre találnak, a kézműves művészet
pedig a street fooddal keveredik. Az eredmény egy olyan modern tájkonyha, amely a regionalitásra, a fenntarthatóságra, a minőségre és a vendégszeretetre épül. A német borkultúrát pedig aligha kell bemutatni: ma több mint 11 ezer gazdaság működik a 13 németországi borvidéken. A borászok nagy szenvedéllyel
és sok kreativitással végzik a munkájukat – így például Rheinhessen régióban, ahol a egy fiatal generáció fenntartható módszerekkel új utakon jár a bortermelésben. Fáradozásukat siker koronázza: azok a borok, ahol kiérezhető, hogy ipari módszerek nélkül készültek, rendszeresen magas nemzetközi díjakat zsebelnek be.



Zöld oázisok a városi dzsungelben
A Green tematikában megismerhetjük, hogy Németország régiói számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy összekössük a fenntartható üdülést az urbánus utazás élményekkel. A pezsgő városokban nagy kiterjedésű parkokat és zöldfelületeket is élvezhetnek az ott élők, és az odalátogatók, sőt, közvetlenül a városok kapui előtt üdülőövezetek várják a pihenni vágyókat. A városi központok és a vidéki régiók az üdülési élmények új minőségének nyitnak utat: szállás a városban és természeti élmények a környező vidéken vagy pihenés az üdülőrégiókban városi élményekkel fűszerezve. Mindezeken túl Németország Európa egyik erdőkben leggazdagabb országa: területének majd egy harmada fákkal borított, amelyek olyan élményeket kínálnak, mint a feltöltő, lélekemelő erdőfürdőzés, a kalandra nyitottak pedig lombkorona sétányokon vagy a mászóerdőkben fedezhetik fel a fák felsőbb emeleteit.

Üdülés a természetben
A German.Local.Culture. mellett áprilisban, digitális kampányként kilenc európai közeli piacon startolt el az Embrace German Nature akció is, amelynek célja, hogy tovább erősítse Németország pozícióját fenntartható úticélként a nemzetközi versenyben. A globális kampány a nemzeti természeti tájakat és a fenntartható üdülési élményeket állítja középpontba. Olyan összetéveszthetetlen tájegységeket mutat be, amelyek felkeltik a természetbarát, aktív pihenésre vágyó utazók rajongását az úticél Németország iránt. A DZT új digitális eszközként először használ 8D sound design videókat, amelyekben nyolc különböző irányból hallható a tenger, a hegyek, az erdő/mező és a folyók/tavak háttérhangzása. A microsite tovább vezeti a látogatót a germany.travel részletes tartalmához, ahol megismerhetik a természeti tájak, a túrautak, a kerékpárutak és a gyógyfürdők turisztikai kínálatát.

{youtube|id=Njb22egOPNE}

Autó nélkül is felfedezhető az egész ország

A DZT futtat még egy szintén különálló, globális  fenntarthatósági kampányt, amely Feel Good névre hallgat. Ez bemutatja az ország sokszínű fenntartható kínálatát, a környezet- és klímabarát utazásokat és a zöld vidéki élettereket. Hogy mindezeket az értékeket Németországban mennyire komolyan veszik, az is jelzi, hogy a német kormány idén június, július és augusztus hónapokra az ország teljes területén bevezette azt a gyakorlatot, hogy havi 9 euróért helyiek és turisták korlátlanul használhatják a városok összes közösségi közlekedési eszközét, valamint a városok közötti Deutsche Bahn vonatokat, ez alól a nagysebességű vonatok kivételt képeznek. Az ország döntéshozói úgy vélik, az „9-Euro-Ticket” annyira visszautasíthatatlan ajánlat, hogy tömegesen hagyják majd otthon autóikat a bel- és külföldi turisták, hogy felfedezzék az országot.




Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!

Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!  

A Horvát Köztársaság Turisztikai és Sportminisztériuma, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség óriási forgalomra figyelmeztet július 4-én, 5-én és 6-án.
Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak

Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak 

Egy új, most elindított nemzetközi kezdeményezés új szintre emeli a turisztikai promóciót.
Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca

Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca 

Az olasz főváros nevezetességei egymás után kapnak új díszkivilágítást.
Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot

Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot 

Bajorország szíve, ahol a sétahajót Keplernek hívják, és ahol XVI. Benedek pápának három bronzszobra is van a városban.
Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között

Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között 

A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) stratégiai együttműködésről állapodott meg.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai

Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai 

Az első tíz legnépszerűbb csehországi idegenforgalmi célpont az utóbbi években nem nagyon módosul.
Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel

Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel 

Az utazásszervező először 2023-ban, első magyarországi székhelyű utazási irodaként kapta meg a minősítést, amelyet idén, 2025-ben sikeresen megújított.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Hőségriadó Olaszországban

Hőségriadó Olaszországban 

A szerdai napra tizenhárom városban közepes szintű, úgynevezett narancssárga riasztást rendeltek el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.