Kolbászos standok az UNESCO listáján?

A mára intézménnyé vált bécsi kolbászos standok nem csak egyszerű éteárusítóhelyek, hanem a városi popkultúra részei, ezért néhányan úgy döntöttek, hogy egyesületet alapítanak a támogatásukra.

A bécsi keringő, a bécsi kávéházi kultúra már régóta szerepel az UNESCO szellemi kulturális világörökség listáján. Most Bécs hasonlóra készül az ikonikus kolbászos imbisz-standokkal, az úgynevezett Würstelstand-okkal is elérni, derül ki a GD Consulting legfrisebb híreiből.

Mint írják, a bécsi Würstelstandok egy nagyon jellegzetes helyi szókinccsel leírható kulináris kínálattal rendelkeznek, amelyek gyors és finom harapnivalóval szolgálnak minden bécsi számára. Legyen szó az Operabálról távozók számára egy after-party helyszínéről, két találkozó közti gyors falatozásról, az éjszakai buli utáni levezető sörkorcsolyáról, vagy csak egy jó beszélgetés kellékéről - mindezt biztosítják az önálló „intézményként” fungáló bécsi kolbászos-bódék. 

Kovács Balázs turisztika szakértő úgy fogalmaz, hogy

"a Würstelstand egy intézmény, amely még az irodalomba és popkultúrába is bekerült. Friedrich Torberg “Tante Jolesch” című elbeszélésében ugyanúgy szerepel, mint Hans Carl Artmann “Az osztrák véreshurka árnyékában” című művében. A jellegzetes bécsi intézménynek Elisabeth T. Spira 1995-ben az “Am Würstelstand” című, mindennapi történeteket bemutató televíziós sorozatával ugyancsak emléket állított." 

Egy bécsi kolbászosstand
Egy bécsi kolbászosstand
Fotó: depostiphotos

Néhány kolbászos stand üzemeltetője, - például az Operaház melletti, a köztemetőnél lévő és a Schwarzenbergplatzon található - már egyesületet is alapított a bécsi lacikonyhás kultúra támogatására. Céljaik eléréséhez és a világörökség listára való felkerüléshez prominens támogatókat is kerestek, és találtak is: Walter Ruck, a bécsi gazdasági kamara elnökének személyében. A város polgármestere, Michael Ludwig is támogatja az ötletet, mert ahogy mondja 

A bécsi Würstelstandok elválaszthatatlanul összefüggenek városunk szívével és jóval többek, mint szimpla ételárúsító helyek.


Ahogy a GD Consulting cikkében is olvasható, a városháza szerint a bécsi Würstelstandok hagyománya eredetileg a K.u.K. időszakból származó hordozható mobilkonyhákból és árusítóhelyekből ered. Ezek kezdetben a háborús sérülteknek biztosítottak megélhetést. A klasszikus Würstelstand viszont viszonylag fiatal vívmány. A város csak 1969-ben engedélyezte az első fix helyeket. A kezdeményezés most azt szeretné elérni, amit a bécsi kávéházi kultúra, a bécsi szőlő- és borkultúra (Heuriger) és a bécsi keringő már elértek, azaz az immateriális kulturális világörökség státuszát. 


Napi látogatói limit Comino szigetén

Napi látogatói limit Comino szigetén 

Málta apró szigete, Comino már jó ideje a túlturizmus áldozata. A hatóságok most lépnek az ügyben.
A macska, „aki” megmentett egy japán vasútállomást

A macska, „aki” megmentett egy japán vasútállomást 

2007-ben a Wakayama Vasúttársaság vezetői úgy döntöttek, hogy egy macskát neveznek ki a Kishi állomás segédállomásfőnökévé, amely zseniális üzleti húzásnak bizonyult.
Életre szóló kaland Új-Zélandon

Életre szóló kaland Új-Zélandon 

A pályázatok benyújtására idén áprilisban nyílik ismét lehetőség.
Íme, Linz új jövőstratégiája

Íme, Linz új jövőstratégiája 

Take a RISK, visit LINZ: kockázatvállalás és jövőformálás a turizmusban.
Dachstein és Salzkammergut bemutatkozott Budapesten

Dachstein és Salzkammergut bemutatkozott Budapesten 

Turizmus egész évben: túrázás, kerékpározás és természet a Salzkammerguti régióban.
Bázeli harangok és böjti fesztivál

Bázeli harangok és böjti fesztivál 

A svájci kisváros farsangi hagyománya idén a hamvazószerda utáni hétre esik.
Az európai tőzsdék azonnal reagáltak a londoni repülőtérnél történt tűzesetre

Az európai tőzsdék azonnal reagáltak a londoni repülőtérnél történt tűzesetre 

Az utaztatási cégek részvényeinek árfolyamcsökkenése érzékenyen érintette az európai tőzsdemutatókat.
Bemutatkozott a Szlovák Paradicsom és Igló

Bemutatkozott a Szlovák Paradicsom és Igló  

A magyarok körében Szlovákia egész évben népszerű, különösen a Szlovák Paradicsom környéke, amely egész évben várja a látogatókat.
Indulhatnak a turisták Szantorini szigetére

Indulhatnak a turisták Szantorini szigetére 

A Szantorinit érintő földrengési aktivitás csökkenését követően a sziget készen áll arra, hogy fogadja a turistákat a közelgő szezonban.
Osztrák workshop a budai Vár tövében

Osztrák workshop a budai Vár tövében 

Ahány tartomány, annyiféle ajánlat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.