Kolbászos standok az UNESCO listáján?

A mára intézménnyé vált bécsi kolbászos standok nem csak egyszerű éteárusítóhelyek, hanem a városi popkultúra részei, ezért néhányan úgy döntöttek, hogy egyesületet alapítanak a támogatásukra.

A bécsi keringő, a bécsi kávéházi kultúra már régóta szerepel az UNESCO szellemi kulturális világörökség listáján. Most Bécs hasonlóra készül az ikonikus kolbászos imbisz-standokkal, az úgynevezett Würstelstand-okkal is elérni, derül ki a GD Consulting legfrisebb híreiből.

Mint írják, a bécsi Würstelstandok egy nagyon jellegzetes helyi szókinccsel leírható kulináris kínálattal rendelkeznek, amelyek gyors és finom harapnivalóval szolgálnak minden bécsi számára. Legyen szó az Operabálról távozók számára egy after-party helyszínéről, két találkozó közti gyors falatozásról, az éjszakai buli utáni levezető sörkorcsolyáról, vagy csak egy jó beszélgetés kellékéről - mindezt biztosítják az önálló „intézményként” fungáló bécsi kolbászos-bódék. 

Kovács Balázs turisztika szakértő úgy fogalmaz, hogy

"a Würstelstand egy intézmény, amely még az irodalomba és popkultúrába is bekerült. Friedrich Torberg “Tante Jolesch” című elbeszélésében ugyanúgy szerepel, mint Hans Carl Artmann “Az osztrák véreshurka árnyékában” című művében. A jellegzetes bécsi intézménynek Elisabeth T. Spira 1995-ben az “Am Würstelstand” című, mindennapi történeteket bemutató televíziós sorozatával ugyancsak emléket állított." 

Egy bécsi kolbászosstand
Egy bécsi kolbászosstand
Fotó: depostiphotos

Néhány kolbászos stand üzemeltetője, - például az Operaház melletti, a köztemetőnél lévő és a Schwarzenbergplatzon található - már egyesületet is alapított a bécsi lacikonyhás kultúra támogatására. Céljaik eléréséhez és a világörökség listára való felkerüléshez prominens támogatókat is kerestek, és találtak is: Walter Ruck, a bécsi gazdasági kamara elnökének személyében. A város polgármestere, Michael Ludwig is támogatja az ötletet, mert ahogy mondja 

A bécsi Würstelstandok elválaszthatatlanul összefüggenek városunk szívével és jóval többek, mint szimpla ételárúsító helyek.


Ahogy a GD Consulting cikkében is olvasható, a városháza szerint a bécsi Würstelstandok hagyománya eredetileg a K.u.K. időszakból származó hordozható mobilkonyhákból és árusítóhelyekből ered. Ezek kezdetben a háborús sérülteknek biztosítottak megélhetést. A klasszikus Würstelstand viszont viszonylag fiatal vívmány. A város csak 1969-ben engedélyezte az első fix helyeket. A kezdeményezés most azt szeretné elérni, amit a bécsi kávéházi kultúra, a bécsi szőlő- és borkultúra (Heuriger) és a bécsi keringő már elértek, azaz az immateriális kulturális világörökség státuszát. 


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.