Micsoda buli – a repülés, a Super Bowl meg a popkirálynő

A Super Bowl, az amerikaifutball csúcsrendezvénye, a legnépszerűbb popsztár és a légiközlekedés – egyenként milliárdos hasznot hozó üzletek. Vajon hány millió dollárral gyarapodik a profit, ha összefognak?

A drukkerek ide-oda utaztatása nagy üzlet

Erre jó példa a közelgő Super Bowl, amelyen bizonyára ott édeskedik a mai popvilág királynője, a milliárdos Taylor Swift is, az amerikaifutball sztárjának, Travis Kelce-nek a jegyese. Ráadásul ehhez a közös píár-akcióhoz most csatlakozott két amerikai légitársaság, hiszen a szurkolók utaztatása szintén zsíros üzlet.

A nagy amerikai légi személyszállítók bevételének jelentős része származik a drukkerek ide-oda fuvaroztatásából. Idén ez különösen igaz lesz, hiszen minden eddiginél több amerikai és külföldi turista várható a február 11-i, Los Angeles-i eseményen.

Taylor és Travis csókjaira sokan várnak

Idén nemcsak e sportág megszállott rajongóira számítanak, de azokra is, akik a Kansas City Chief játékosa, Travis Kelce, valamint az énekesnő szupersztár, Taylor Swift szenvedélyes csókjait szeretnék élőben is látni.

A United Airlines képviselője a Travel + Leisure-nek elmondta, hogy tizenöt közvetlen járatot indítanak Las Vegasba Kansas Cityből és a San Francisco-i -öböl térségéből. Ezek közül az egyik az UA 1989 nevet kapja – utalva a példátlanul népszerű énekesnő nagylemezére.

Amikor a mezszámok és a slágerek házasságra lépnek

Egy másik járat az UA 2287 nevet kapja, amely Swift 22 című dalát egyesíti Kelce 87-es mezszámával, és a tervek szerint még aznap felszáll. De ez még mind semmi ahhoz a fejtörőhöz képest, miszerint a United február 8-án elnevezi járatát UA 1587-nek, ami Kelce mezszámát kombinálja Patrick Mahomes hátvédével.

A United nincs egyedül a meccs és a főszereplők közti románc kihasználásában. Az American Airlines február 9-én és február 10-én is külön járatokat tervez indítani Kansas Cityből Las Vegasba, majd február 12-én vissza.

Nagy üzlet a turizmusnak

Mindez persze óriási bevételt hoz a turizmusnak is, hiszen a sok ezer drukkernek valahol laknia is kell. „Izgatottan várjuk a futballrajongókat a városban, hiszen megtapasztalhatják mindazt, amit Las Vegas egyedülálló módon kínál” – nyilatkozta Lewis Townes, az American Airlines Las Vegas-i üzemeltetési igazgatója a T+L-nek.

Minden eddiginél több amerikai és külföldi turista várható a február 11-i, Los Angeles-i eseményen. Fotó: Pixabay
Minden eddiginél több amerikai és külföldi turista várható a február 11-i, Los Angeles-i eseményen. Fotó: Pixabay
Pixabay

Mint tudjuk, Taylor Swift a világ leggazdagabb sztárjainak egyike – aki minden létező díjat elnyert már vagy ötször, nemcsak a magazinok címlapján szerepel, de a Forbes tekintélyes listáján is – és aki az utóbbi hónapokban rendszeresen szerepelt a Kansas City Chiefs meccseken, miután elkezdett randevúzni Kelcével. Ha éppen ráér, a magángépével szokott repülni kedveséhez, hogy a stadionok luxusboxaiból szurkoljon párja csapatának.

A mindenható reklámidő

A Super Bowl az amerikaifutball-bajnokság legrangosabb döntője. amely az USA-ban kisebbfajta nemzeti ünnepnek számít, milliók nézik a televízióban. A sportág egyre nagyobb nemzetközi népszerűsége okán a világ többi táján is mind több nézője van, bár Európában az időeltolódás miatt hajnalra csúszik a mérkőzés közvetítése. Az Egyesült Államokban ugyanis a reklámok szempontjából különösen fontos, hogy a vasárnap esti főműsor-időben kezdjék a mérkőzést. 

Az első Super Bowlt 1967-ben rendezték a két rivális amerikaifutball Liga (AFL, NFL) győztesei között. 1966-ban kezdődtek meg a komolyabb tárgyalások a két csapat közötti rendszeres mérkőzésekről.

Egy kislány labdája adta az ihletet

Az egyeztetések előrehaladtával az esemény új neveire is érkeztek javaslatok. Az NFL akkori elnöke, Pete Rozelle javaslata a The Big One volt, ám az AFL alapítója, és a Chiefs főnöke, Lamar Hunt viccből azt mondta, hogy a döntőt Super Bowlnak kellene hívni. Ez akkor jutott eszébe, amikor látta a kislányát egy Super Ball nevű játékkal játszani. Az ominózus labda ma a Pro Fotball Hall of Fame-ben van kiállítva, Cantonban.

Idővel a Super Bowl kifejezés megragadt a köztudatban, és a szurkolók, valamint a média is szívesen használta. A győztes a Vince Lombardi-trófeát kapja meg, melyet a Green Bay legendás edzőjéről neveztek el.

Van, aki a reklámfilmek, más az énekesek miatt nézi

A Super Bowl idővel az egyik legnézettebb műsorrá vált az évek során az Egyesült Államokban. Általában 100-110 millió ember ül ilyenkor a képernyők előtt.

A közvetítések híresek a nagyon drága reklámidőről is. 1984-ben például az Apple informatikai cég Macintosh számítógépét bemutató film volt az úttörő ezek között. 

Az árak hihetetlenül magasak, a legutóbbi Super Bowlon egy 30 másodperces reklám 2,5 millió dollárba került. 

Azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a filmek általában az átlagosnál jóval kreatívabbak, ötletesebbek, igényesebbek. Sokan kizárólag ezért nézik meg a Super Bowlt – no meg a szünetekben fellépő világsztárok miatt.

Nem mindegy, melyik csatorna közvetíti

Érdekesség, hogy az NFL nem engedélyezi, hogy Las Vegas, mint város, népszerűsítse magát a Super Bowl-ok idején, mivel úgy érzik, hogy a döntő szellemiségének nem felelne meg az itteni szerencsejáték-birodalom. Ami persze álszentségnek tűnik, hiszen közben a kaszinók repesve várják az ide érkező, játszani vágyó turistákat.

Azt, hogy melyik tévétársaság közvetíti a Super Bowlt, egy rotációs szisztéma alapján döntik el. 2005-ig a nagy amerikai televíziós társaságok, az ABC, az CBS, és a FOX között váltakozott a közvetítés joga.

A győzelem a tőzsdei árfolyamokat is befolyásolja

Létezik egy úgynevezett Super Bowl Indicator, azaz olyan előrejelző, amely eddig meglepően pontosnak bizonyult (hozzávetőleg. 80 százalékban bejött). Ennek lényege, hogy ha a Super Bowl-t volt AFL-es csapat nyeri, akkor a tőzsdén az árfolyamok csökkenni fognak, ha a másik, akkor fellendülés várható. 

De most nemcsak az izgatja a rajongókat, hogy ki győz, hanem hogy vajon eljegyezte-e már Kelce a kedvesét, Swiftet, aki bizonyára február 11-én is ott fog ülni a luxuspáholyban, még inkább megdobva a reklámidők árát – és persze az ő, és párja népszerűségét. Sokan azt várják, hogy majd itt jelentik be az eljegyzésüket – de ez már a paparazzo-k és a bulvármagazinok számára lesz nagy biznisz.


Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.