Növekedésben a Mount Everest

A Himalája körülbelül 50 millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az indiai szubkontinens összeütközött az eurázsiai tektonikus lemezzel, és bár a legújabb kutatások azt sugallják, hogy e lemezek szélei már az ütközés előtt nagyon magasan voltak, a folyamat még mindig tart. Ugyanakkor szakértők szerint most az Everesten – amely jelenleg 8849 méteres – a szomszédos folyók eróziója következtében további növekedést tapasztalható .

A Pekingi Kínai Geotudományi Egyetem részletesen feltárta, miért emelkedik a Mount Everest évente 0,16 mm és 0,53 mm közötti mértékben, olvasható a 444.hu cikkében.

Mint írják, a hegycsúcs úgynevezett „növekedési időszakon megy keresztül”. Dai Jingen professzor, a tanulmány egyik szerzője szerint nem kizárólag a tektonikus lemezek mozgása, hanem a környező folyók eróziója is hatással van a világ legmagasabb csúcsának változásaira.

Mount Everest
Mount Everest
Fotó: depositphotos

A professzor megjegyezte, hogy az Everest csúcsa körülbelül 250 méterrel magasabb, mint a Himalája többi magasabb hegycsúcsa. Ezenkívül az Everest hosszú távú és rövid távú emelkedési üteme között is eltéréseket mutatnak.

A hegycsúcs jelenleg 8 849 méter magas, de a kutatók szerint a folyók eróziójából fakadó hatások miatt az elmúlt 89 000 évben 15–50 méterrel magasabb lett.

Több tízezer évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű víz áramolhatott az Arun nevű folyón, ami több üledéket tudott szállítani, és jobban erodálta a kőzetet. A kutatók szerint ez a folyamat csökkentette a Föld kérgére nehezedő nyomást, ami a környező terület emelkedéséhez vezetett – ezt a folyamatot izosztatikus visszapattanásnak nevezik, derül ki a Guradian cikkéből.

A szakértői csapat becslése szerint a folyamat évente körülbelül 0,16-0,53 mm-rel tolja felfelé az Everestet, és a szomszédos csúcsok, a Lhotse és Makalu, a világ negyedik és ötödik legmagasabb csúcsain is hasonló emelkedést tapasztalható.

„Ez a hatás nem tart a végtelenségig.” - mondta Dai. "A folyamat addig tart, amíg a folyórendszer el nem éri az új egyensúlyi állapotot." 


Hőségriadó Olaszországban

Hőségriadó Olaszországban 

A szerdai napra tizenhárom városban közepes szintű, úgynevezett narancssárga riasztást rendeltek el.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus

Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus 

Utasbiztosítási feltételek a közel-keleti konfliktus árnyékában.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Magyar vályogkemence Chicagóban

Magyar vályogkemence Chicagóban 

A Paradigma Ariadné is ott van a 2025-ös Chicagói Építészeti Biennálé (CAB) kiállítói között.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.