SLOW WINTER - 9 tipp a fenntartható üdüléshez Ausztriában

Az osztrák Alpok legendás szépségű téli tájai a lenyűgöző alpesi panoráma mellett izgalmas téli sportok széles választékával várják a síüdülések szerelmeseit. Ahhoz azonban, hogy ezt unokáink is élvezhessék, mindannyiunknak tenni kell valamit. (x)

A fenntartható üdülési megoldások választásával mindenki hozzájárulhat az éghajlatvédelemhez, ezáltal e csodás téli paradicsom fennmaradásához – jöjjön hát 9 tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

#1: Válasszunk fenntartható síközpontot!

Ezért Ausztriában sok minden történik a fenntarthatóság jegyében – a vendéglátók és a vendégek részéről egyaránt. Ezt bizonyítja az alpesi ország számos régiója, amelyek különböző módon elkötelezettek a fenntartható téli üdülés mellett: egyformán odafigyelnek az emberekre, az állatokra és a természetre és ezáltal az utánunk következő generációkra is.

#2: Foglaljunk környezetbarát szálláshelyet!

Aki szeretne hangsúlyt fektetni a környezetbarát energiaellátásra, a kulturális és társadalmi felelősségvállalásra, a bioélelmiszerek minőségére, illetve más fenntarthatósági kritériumokra, érdemes az alábbi négy tanúsítványra figyelnie.

  1. Az osztrák ökocímkével rendelkező szállodák számos intézkedéssel járulnak hozzá az éghajlatvédelemhez. A magas minőség és a környezetbarát működés előfeltétele az ökocímke megszerzésének.
  2. A biohotelek elkötelezettek a folyamatos fenntartható fejlődés mellett. Ennek érdekében rendszeresen alávetik magukat független ökológiai ellenőrzéseknek.
  3. A Green Key egy többek között szállodák számára kiadott ökotanúsítvány, amely a fenntarthatósági menedzsmentre, valamint a személyzet és a beszállítók fenntarthatósággal kapcsolatos képzésére vonatkozó szigorú kritériumokon alapul.
  4. Az uniós ökocímke az Európai Unió valamennyi tagállamában elismert uniós ökocímke, amelyet mindenféle termék és szolgáltatás elnyerhet.

#3: Töltsük a téli üdülést egy biogazdaságban!

A biogazdák harmóniában élnek a természettel – sokan közülük szállásadással is foglalkoznak és fenntartható üdülési lehetőségeket kínálnak.

#4: Utazzunk vonattal!

Vonattal utazni határozottan fenntarthatóbb, mint autóval és gyakran olcsóbb is. Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) számos kedvezményt kínál a Vorteilscard kedvezménykártyával. Hosszabb utazásokhoz az ÖBB Nightjet is rendelkezésre áll. Vagy mit szólna a stresszmentes ÖBB-járatokhoz az autómentes Alpine Pearls üdülőhelyekre? A DB (Deutsche Bahn) szintén különleges ajánlatokat kínál a Németországból Tirolba tartó vonatokra. Az SBB (Svájci Államvasutak) vonatai pedig közvetlenül Innsbruckba vagy Salzburgba viszik a téli üdülésre vágyókat.

#5: Vegyük igénybe a síközpontok fenntartható mobilitási megoldásait

Vonattal érkezve a következő kérdések merülhetnek fel: hogyan jutok el az állomásról a szállodába? És hogyan lehetek mobilis a síterepen saját autó nélkül? A választ Ausztriában a shuttle buszok, a szálloda tulajdonában lévő közlekedési eszközök, a helyi tömegközlekedés és az elektromos autók jelentik, amelyek fenntartható mobilitást tesznek lehetővé az üdülőhelyen.

Számos nagyobb síterep gondoskodik róla, hogy a forgalom a lehető legkisebb legyen az üdülőhelyen, ugyanakkor igyekeznek minden vendégnek maximális mobilitást biztosítani. A síbuszok használata a síbérlettel általában ingyenes.

A házigazdák szívesen tájékoztatják a vendégeket a régió és a síterep által kínált lehetőségekről, hogy a lehető legmozgékonyabbak legyenek a környezet terhelése nélkül.

#6: Béreljünk (fenntartható módon készült) sífelszerelést!

Milyen előnyei vannak a bérlésnek? A sífelszerelés bérlésével termelési forrásokat takaríthat meg, évről-évre garantálja a legmodernebb, legjobban karbantartott modelleket és könnyebbé teszi a poggyászt.

#7: Maradjunk a sípályákon!

A téli üdülés során az viselkedik fenntartható módon, aki:

-        síelés és sífutás közben a kijelölt pályán marad és így védi az ökoszisztémát.

-        a sítúrázás során a sípálya szélén halad – ahelyett, hogy a vadállatok téli szállásán vágna át.

-        nem zavarja meg az alpesi régiók kényes ökológiai egyensúlyát.

-        elkerüli a mélyhavas hegyoldalakat és a lavina által veszélyeztetett zónákat, és megvédi magát és másokat.

#8: Fogyasszunk regionális, szezonális bioételeket!

A fenntarthatóság minden fontos témája megtalálható a gasztronómiában: klímavédelem, környezettudatosság és állatjólét – a biogazdálkodásból mindenki profitál. Aki tehát síelés közben a személyes karbonlábnyomára is odafigyel, válasszon olyan éttermeket, szállodákat és hüttéket, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a regionális, szezonális vagy biotermékekre.

#9: Próbáljuk ki a SLOW WINTER aktivitásokat!

Számos módja van annak, hogy a sípályán kívül élvezzük a hegyek és a téli táj szépségét: egy hótalpas túra Alsó-Ausztriában békés és csendes, csak a hó halk ropogása és a lélegzetvétel ritmusa hallatszik. A karintiai Weissensee természetes jégfelületén való korcsolyázás egyedülálló élmény egy csodálatos természeti környezetben: a tavat hegyek, erdők és rétek veszik körül. A Stájerországban történő sportos sífutás ugyanolyan szórakoztató lehet, mint egy kényelmes poroszkálás. Egy tiroli fáklyás túra a holdfényes éjszakában mindennél békésebb élmény és a sötétben a természet közelsége még intenzívebben érezhető. Salzburg tartományban nagyon kedvelt a lovas szános kirándulás, amikor a vendégek vastag takarókba burkolózva gyönyörködhetnek a környező, hófödte tájban. Néhány tipp az aktív vagy pihentető téli üdüléshez, amely jót tesz az éghajlatnak és nekünk is.


Akár nyolc százalékkal is emelkedhet idén az utasbiztosítások átlagdíja

Akár nyolc százalékkal is emelkedhet idén az utasbiztosítások átlagdíja 

Egy friss felmérés szerint a válaszadók kétharmada minden külföldi utazására köt biztosítást.
A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.