SLOW WINTER - 9 tipp a fenntartható üdüléshez Ausztriában

Az osztrák Alpok legendás szépségű téli tájai a lenyűgöző alpesi panoráma mellett izgalmas téli sportok széles választékával várják a síüdülések szerelmeseit. Ahhoz azonban, hogy ezt unokáink is élvezhessék, mindannyiunknak tenni kell valamit. (x)

A fenntartható üdülési megoldások választásával mindenki hozzájárulhat az éghajlatvédelemhez, ezáltal e csodás téli paradicsom fennmaradásához – jöjjön hát 9 tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

#1: Válasszunk fenntartható síközpontot!

Ezért Ausztriában sok minden történik a fenntarthatóság jegyében – a vendéglátók és a vendégek részéről egyaránt. Ezt bizonyítja az alpesi ország számos régiója, amelyek különböző módon elkötelezettek a fenntartható téli üdülés mellett: egyformán odafigyelnek az emberekre, az állatokra és a természetre és ezáltal az utánunk következő generációkra is.

#2: Foglaljunk környezetbarát szálláshelyet!

Aki szeretne hangsúlyt fektetni a környezetbarát energiaellátásra, a kulturális és társadalmi felelősségvállalásra, a bioélelmiszerek minőségére, illetve más fenntarthatósági kritériumokra, érdemes az alábbi négy tanúsítványra figyelnie.

  1. Az osztrák ökocímkével rendelkező szállodák számos intézkedéssel járulnak hozzá az éghajlatvédelemhez. A magas minőség és a környezetbarát működés előfeltétele az ökocímke megszerzésének.
  2. A biohotelek elkötelezettek a folyamatos fenntartható fejlődés mellett. Ennek érdekében rendszeresen alávetik magukat független ökológiai ellenőrzéseknek.
  3. A Green Key egy többek között szállodák számára kiadott ökotanúsítvány, amely a fenntarthatósági menedzsmentre, valamint a személyzet és a beszállítók fenntarthatósággal kapcsolatos képzésére vonatkozó szigorú kritériumokon alapul.
  4. Az uniós ökocímke az Európai Unió valamennyi tagállamában elismert uniós ökocímke, amelyet mindenféle termék és szolgáltatás elnyerhet.

#3: Töltsük a téli üdülést egy biogazdaságban!

A biogazdák harmóniában élnek a természettel – sokan közülük szállásadással is foglalkoznak és fenntartható üdülési lehetőségeket kínálnak.

#4: Utazzunk vonattal!

Vonattal utazni határozottan fenntarthatóbb, mint autóval és gyakran olcsóbb is. Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) számos kedvezményt kínál a Vorteilscard kedvezménykártyával. Hosszabb utazásokhoz az ÖBB Nightjet is rendelkezésre áll. Vagy mit szólna a stresszmentes ÖBB-járatokhoz az autómentes Alpine Pearls üdülőhelyekre? A DB (Deutsche Bahn) szintén különleges ajánlatokat kínál a Németországból Tirolba tartó vonatokra. Az SBB (Svájci Államvasutak) vonatai pedig közvetlenül Innsbruckba vagy Salzburgba viszik a téli üdülésre vágyókat.

#5: Vegyük igénybe a síközpontok fenntartható mobilitási megoldásait

Vonattal érkezve a következő kérdések merülhetnek fel: hogyan jutok el az állomásról a szállodába? És hogyan lehetek mobilis a síterepen saját autó nélkül? A választ Ausztriában a shuttle buszok, a szálloda tulajdonában lévő közlekedési eszközök, a helyi tömegközlekedés és az elektromos autók jelentik, amelyek fenntartható mobilitást tesznek lehetővé az üdülőhelyen.

Számos nagyobb síterep gondoskodik róla, hogy a forgalom a lehető legkisebb legyen az üdülőhelyen, ugyanakkor igyekeznek minden vendégnek maximális mobilitást biztosítani. A síbuszok használata a síbérlettel általában ingyenes.

A házigazdák szívesen tájékoztatják a vendégeket a régió és a síterep által kínált lehetőségekről, hogy a lehető legmozgékonyabbak legyenek a környezet terhelése nélkül.

#6: Béreljünk (fenntartható módon készült) sífelszerelést!

Milyen előnyei vannak a bérlésnek? A sífelszerelés bérlésével termelési forrásokat takaríthat meg, évről-évre garantálja a legmodernebb, legjobban karbantartott modelleket és könnyebbé teszi a poggyászt.

#7: Maradjunk a sípályákon!

A téli üdülés során az viselkedik fenntartható módon, aki:

-        síelés és sífutás közben a kijelölt pályán marad és így védi az ökoszisztémát.

-        a sítúrázás során a sípálya szélén halad – ahelyett, hogy a vadállatok téli szállásán vágna át.

-        nem zavarja meg az alpesi régiók kényes ökológiai egyensúlyát.

-        elkerüli a mélyhavas hegyoldalakat és a lavina által veszélyeztetett zónákat, és megvédi magát és másokat.

#8: Fogyasszunk regionális, szezonális bioételeket!

A fenntarthatóság minden fontos témája megtalálható a gasztronómiában: klímavédelem, környezettudatosság és állatjólét – a biogazdálkodásból mindenki profitál. Aki tehát síelés közben a személyes karbonlábnyomára is odafigyel, válasszon olyan éttermeket, szállodákat és hüttéket, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a regionális, szezonális vagy biotermékekre.

#9: Próbáljuk ki a SLOW WINTER aktivitásokat!

Számos módja van annak, hogy a sípályán kívül élvezzük a hegyek és a téli táj szépségét: egy hótalpas túra Alsó-Ausztriában békés és csendes, csak a hó halk ropogása és a lélegzetvétel ritmusa hallatszik. A karintiai Weissensee természetes jégfelületén való korcsolyázás egyedülálló élmény egy csodálatos természeti környezetben: a tavat hegyek, erdők és rétek veszik körül. A Stájerországban történő sportos sífutás ugyanolyan szórakoztató lehet, mint egy kényelmes poroszkálás. Egy tiroli fáklyás túra a holdfényes éjszakában mindennél békésebb élmény és a sötétben a természet közelsége még intenzívebben érezhető. Salzburg tartományban nagyon kedvelt a lovas szános kirándulás, amikor a vendégek vastag takarókba burkolózva gyönyörködhetnek a környező, hófödte tájban. Néhány tipp az aktív vagy pihentető téli üdüléshez, amely jót tesz az éghajlatnak és nekünk is.


Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.
Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.