Szellemi kulturális örökség lehet Konfuciusz konyhája

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.

Az elképzelést a kínai résztvevők annyira komolyan gondolták, hogy máris hivatalos bejelentésben tájékoztattak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO illetékeseihez címzett beadvány előkészületeiről.

Ezek véglegesítése előre láthatóan legalább három évbe fog telni - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Liu Tö-kuang, a feladatra szerveződött bizottság igazgatója. Az első lépések között olyan csoportokat állítanak össze, amelyek feladata lesz például feltárni és begyűjteni a történelmi hagyatékhoz kapcsolódó dokumentumokat, illetve elősegíteni az ételreceptek szabványosítását.

A sajátos konfuciuszi konyha annak köszönhetően alakult ki és fejlődött, hogy a mester otthonában gyakran fordultak meg az uralkodók mellett magas rangú, nagytiszteletű vendégek. Nem voltak ritkák a bankettek, a nagy vacsorák, fogadások, ünnepségek, s eközben újabb és újabb alkalmak kínálkoztak a menü változtatására, tökéletesítésére.

196-féle étel egyetlen vacsorán

A konfuciuszi konyha ételeinek elkészítése azonban időt, munkát és - összetettsége miatt - különös odafigyelést igénylő foglalatosság - állapította meg Vang Ling-to főszakács. A nagyszabású egykori családi vacsorák közül a legnagyobbon 196-féle ételt szolgáltak fel, köztük mindössze hat hidegkonyhai készítményt. Tálalásuk különleges ezüstözött porcelánedényeken történt. Az akkori étkezésnek szabályai voltak, illemtanát Konfuciusz utódai több mint 2 ezer éven át örökítettek át.

A recepteket, a sütés-főzés fortélyait hagyományosan csak a beavatottak ismerték, ám mostanra az a vélemény vált uralkodóvá, hogy eljött az idő a "titkok" utókorral történő megosztásának, a részletek nyilvánosságra hozatalának. Úgy vélik, ez egyben a garanciája is lehet a hagyományok megőrzésének.

A Kr. előtt 551-ben született Konfuciuszt általános tisztelet övezi Kínában. Úgy tekintenek rá, mint nagy gondolkodóra, a különböző történelmi korszakokban, több mint 2 ezer éven át a kínai társadalmi és politikai életet meghatározó filozófiai rendszer alapítójára. Kevéssé ismert, hogy a kínai ételkultúra alakulásában is jelentős szerepe volt; a család konyhája 2011-ben, Konfuciusz születésének 2560. évfordulóján a kínai nemzeti szellemi kulturális örökség része lett.

Forrás: MTI


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.