Újabb mérföldkő az utazási és turisztikai szektorban

Koppenhágában találkozott egymással a világ nyolc legnagyobb fenntartható turizmus minősítő testületének vezetősége a turisztikai piacon található hamis fenntarthatósági üzenetek számának csökkentése és a fogyasztóvédelmi előírások szigorítása érdekében. 

A turizmus fenntarthatóságával kapcsolatban ma megjelenő üzenetek, állítások 40%-a hamis vagy félrevezető információkat nyújt a vendégeknek - miközben az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a vendégigény az egyértelmű fenntartható turisztikai márkák iránt, éppen ezért Nyugat-Európában ugrásszerűen megnőtt a fenntartható turisztikai minősítést igénylő turisztikai vállalkozások száma is. A világ nyolc legnagyobb fenntartható turisztikai minősítő testületének vezetői 2024. június 22-én Koppenhágában ültek össze, hogy megbeszéljék az ezekre a trendekre adandó közös válaszokat. 

Az együttműködésben résztvevő szervezetek: Biosphere, Instituto de Turismo Responsable, Blue Flag, Ecotourism Australia, Good Travel Seal, Green Globe Certification, Green Key Foundation for Environmental Education, Green Key Global, TourCert, Travelife for Accommodation és Travelife for Tour Operators.

„A koppenhágai találkozó jelentős mérföldkövet jelent az utazási és turisztikai szektorban" – mondta a találkozó után Albert Salman, a Green Destinations szervezet vezetője.

„A fenntartható turizmus gyakorlatának globális előmozdítóiként a mi felelősségünk annak biztosítása, hogy tanúsítási szolgáltatásaink szigorúak és relevánsak maradjanak." 

A nyolc minősítő testület Koppenhágában
A nyolc minősítő testület Koppenhágában
Fotó: Green Destinations


Az elmúlt 30 évben ez a nyolc szervezet volt az, amelyek a Globális Fenntartható Turisztikai Tanács (GSTC) standardjaira építve olyan nemzetközileg is széles körben elfogadott fenntarthatósági kritériumokat dolgoztak ki, amelyek az iparági szabványnak számítanak a fenntartható turizmus terén mindenütt a világon.

Ezek a szervezetek több mint 19.000 utazási és turisztikai vállalkozás, szervezet és desztináció fenntartható turisztikai minősítését végezték már el.

A GSTC standardokra építő nemzetközi fenntarthatósági tanúsítványok célja mindig is az átláthatóság, az integritás és a hitelesség volt és marad.

Ez az inkluzív megközelítés a turisztikai szakemberek, a turizmuskutatók, a minőségbiztosítási auditorok, a desztinációmenedzserek és a szabályozók együttes tudására támaszkodik. Minden érdekelt hozzájárul és profitál a folyamatos fejlesztési folyamatokból, egy olyan szakmai platformot biztosítva, amely elősegíti a fenntartható teljesítmény folyamatos javulását mindenki számára. 

A megbeszélésen a következő témákban született megállapodás: 

  • A szervezetek közösen lépnek fel a fogyasztóvédelmi törvények szigorítása érdekében az EU és a tagállamok felé is a greenwashing csökkentése érdekében. Ez a folyamat a nagyvállalatoknál már elindult az ESG jelentéstételi kötelezettség miatt, azonban a turizmusban még nem történt egységes és releváns fellépés, amely lehetővé teszi a hamis fenntarthatósági üzenetek és olyan védjegyek jelenlétét, amelyek nem, vagy csak részben támogatják a fenntarthatóságot.

  • A sokszor önbevallásra építő és/vagy felhígult, nem az univerzális GSTC standarokra építő védjegyekkel szemben meg kell erősíteni a magas integritású, szigorú minőségmenedzsmenten alapuló, auditált fenntartható turisztikai minősítések jelenlétét Európában gyors válaszként a növekvő minősítési igényre. 

  • Közös stratégiai tervet készítenek a különböző földrajzi területeken és piaci szegmensekben alkalmazható fenntartható teljesítmény mérését célzó szabványok folyamatos javítására.


A magyar turisztikai szektorban még nem indult el az a tömeges minősítési igény, mint ami Nyugat-Európában már jellemző, azonban az Innotime Hungary Kft mentorprogramjának keretén belül elindult az ország több pontján a vállalkozások fenntarthatósági felkészítése, sőt, jelenleg már több hazai vállalkozás auditálása zajlik az egyetlen magyar nyelven is elérhető, GSTC standardokon alapuló nemzetközi tanúsítvány, a Good Travel Seal minősítés megszerzésére.


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.