Konferencia a fenntartható gasztroturimus jegyében

Konferencia a fenntartható gasztroturimus jegyében 

A szervezők célja egy diskurzus a nagyobb térségünket lefedő nemzetközi együttműködésről a fenntartható turizmus közös fejlesztése érdekében.  
A DZT a jövőorientált és fenntartható turizmusért

A DZT a jövőorientált és fenntartható turizmusért 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) december közepétől tagja a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) globális tanácsának.
Fenntartható turizmus konferencia az utazási szakma számára

Fenntartható turizmus konferencia az utazási szakma számára 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) tájékoztatta lapunkat arról, hogy a téma kapcsán konferenciára kerül sor 2023. szeptember 13-14. között, amelyhez bárki csatlakozhat online.
Best practice lett a magyar fenntartható desztinációmenedzsment program

Best practice lett a magyar fenntartható desztinációmenedzsment program 

Az elsők között jelent meg a fenntartható turizmus fejlesztése érdekében létrejött Future of Tourism Coalition best practice gyűjteményében a 10 hónap - 10 kihívás desztinációmenedzsment program.
Hogy lehet fenntarthatóvá tenni a tengeri turizmust?

Hogy lehet fenntarthatóvá tenni a tengeri turizmust? 

Európa víz alatti öröksége gazdag és változatos - az értékes rakományokkal megrakott ősi roncsoktól a víz alatti városokig. De gyakran nehezen megközelíthető, és nagyrészt láthatatlan marad.
Fenntartható turizmus a dubaji ATM fő témája

Fenntartható turizmus a dubaji ATM fő témája 

Az immár 30. alkalommal megrendezett Arabian Travel Market-en (ATM) - amelyet 2023. május 1-4. között a Dubai World Trade Centre-ben (DWTC) rendeznek -, a világ minden tájáról ideérkező utazási szakemberek és politikai döntéshozók vizsgálják, hogy a turisztikai ágazat miképp tudja elérni a kitűzött "Net Zero"célt.  A Net Zero a termelt üvegházhatású gáz mennyisége és a légkörből eltávolított mennyiség közötti egyensúlyt jelenti.
 „A fenntartható ajánlatok, szállások és utazások idejét éljük”

„A fenntartható ajánlatok, szállások és utazások idejét éljük” 

A klímaváltozás miatti fenyegetettség hátterével a turizmusban egyfajta átállás figyelhető meg a fenntartható utazások irányába. Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke beszél az aktuális fogyasztói szokásokról és a fenntartható turizmusban rejlő lehetőségekről. (x)

Magyarország számára stratégiai ágazat lehetne az ökoturizmus 

Magyarország természeti környezete ideális lehetőséget biztosít ahhoz, hogy európai viszonylatban is ökoturisztikai nagyhatalommá váljon. A fenntartható turizmus gyakorlatával kiépített, helyi közösség bevonásával, helyi erőforrásokra alapozott turisztikai fejlesztések egyszerre járulnak hozzá a természeti értékek védelméhez és jelentenek segítséget helyi közösségek részére a megélhetéshez.

„A városnak lehetnek turistái, de a város ne legyen a turistáké” 

Budapest is csatlakozott a fenntartható turizmusról és a kulturális örökség tiszteletéről szóló Barcelonai nyilatkozathoz. „Better Places To Live. Better Places To Visit” címmel 2018. április 19-én rendezett Barcelonában konferenciát a NECSTouR, a fenntartható és versenyképes turizmus európai régióinak hálózata. A workshoppal egybekötött találkozó mintegy 17 európai desztináció (Barcelona mellett Bécs, Bilbao, Brüsszel, Budapest, Cardiff, Dubrovnik, Girona, Graz, Hamburg, Helsinki, London, Madrid, München, Párizs, Reykjavík, Zürich) vezető szakértőinek részvételével zajlott. Budapestet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) képviselte — tudtuk meg hétfőn a BFTK-tól.
Emirates: fókuszban a kidolgozott Fenntartható Fejlődési Célok

Emirates: fókuszban a kidolgozott Fenntartható Fejlődési Célok 

A jelentés a csoport 2016-2017-es pénzügyi évre vonatkozó, környezetet érintő teljesítményét mutatja be.

Bécs zölden készül az ünnepekre 

Bécs többféle lehetőséget is kínál, hogy a karácsony ne csak a szeretet, de az adakozás és a környezettudatosság ünnepe is legyen. A Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA 48 zsibvásárán például másodkézből vásárolhatunk különleges ajándékokat, a „Fair Teiler” ételmegosztó közösségi hűtők segítségével pedig akár a karácsonyi libasültet is megoszthatjuk a rászorulókkal.  

Fenntartható turizmus és élhető város 

A BFTK elindította turista edukációs mini plakát kampányát. 

Csatlakozz a mozgalomhoz! 

Új filmmel rukkolt elő a Turisztikai Világszövetség a Fenntartható Turizmusfejlesztés Nemzetközi Éve alkalmából. 

Farmosra költözik a Föld Napja 

 A Föld Napjának magyarországi központi rendezvényét az idén a korábbiaktól eltérően nem a fővárosban, hanem Farmoson tartják

A fenntartható turizmust népszerűsíti Németország új oldala 

Az UNWTO világturisztikai szervezet koordinálja az „International Year of Sustainable Tourism for Development”, vagyis a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évét. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) arany partnere ennek az évnek, és felhasználja a lehetőséget arra, hogy Németországot a példás fenntartható turisztikai kínálatok és szolgáltatások úti céljaként pozicionálja a nemzetközi mezőnyben.

2017 a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi éve 

Az ENSZ a 2017-es évet a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította. Az év során számos esemény foglalkozik világszerte a témával. 

2017 legnagyobb utazási trendjei 

A technológia fejlődése, az azonnali öröm- és információszerzés, az emberi kapcsolatok felértékelődése, az ökotudatos szemlélet, a testi-lelki-szellemi harmónia keresése és a felfedezés vágya fogja jellemezni az idei évet a Booking.com elemzése szerint.

Itt a világ top 100 fenntartható desztinációja 

Az idei Turisztikai Világnapon hirdették ki a világ top 100 fenntartható desztinációjának listáját Ljubljanában. Mit tippel: van magyar település a legzöldebb úti célok listáján?

Már az Alpokban is izzadni fogunk? 

A klímaváltozás turisztikai hatásairól rendeztek konferenciát az alsó-ausztriai Mostviertelben. A rendezvény fő témája az egyre melegedő telek és az ennek köszönhetően eltűnő síturizmust követő időszakra való felkészülés a középhegységi régiókban – ami egyúttal számos inspiráló ötlettel szolgál a hazai hegyvidéki turizmusfejlesztéshez is.

Hogyan lesz a meztelen férfiből turisztikai attrakció? 

Miként őrizhetik meg örökségüket, kultúrájukat, természeti értékeiket az egyes országok, és miként állíthatják azt az idegenforgalom szolgálatába? Erről szólt a Horvátországban megrendezett első európai interparlamentáris konferencia, melynek során a résztvevők többek között saját jó gyakorlataikat osztották meg a jelenlévőkkel a fenntartható turizmus témakörében - szó esett például "A Balkán fürdői" együttműködésről, a tengerkutatásról és annak edukációs szerepéről, a horvátországi zöld hidakról és a római császárok útjáról is.

Fenntartható turizmus a Kárpátokban 

2012. július 27-én léptett hatályba a 171/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló, 2003. május 22-én Kijevben készült Keretegyezményhez kapcsolódó, fenntartható turizmusról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről.

Fenntartható turizmusfejlesztés a Holt-Tisza mentén 

2011. augusztus 31-én zárult a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül megvalósult „Fenntartható turizmusfejlesztés a Holt-Tisza mentén” című, Magyarkanizsa és Röszke települések közös pályázata.

Elvben igen, euróban kevésbé 

A fenntartható, környezetkímélő turizmus iránti igény a németeknél a legerősebb - állapították meg a legfontosabb küldő piacokat elemző osztrák szakemberek - számolt be az Österreichische Gastronomie & Hotel-Zeitung.

Tükörben a természet Felsőtárkányban 

Az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről nyitottak kiállítást az Egerhez közeli üdülőfaluban Felsőtárkányban a Bükki Nemzeti Park bemutatóközpontjában.

Fekvőkerékpáron járja be a magyar házaspár a Földet 

Egy fiatal, magyar házaspár nem kisebb útra vállalkozik, mint hogy fekvőkerékpárral járja be a Földet. Zárug Zita és Harkányi Árpád Budapestről indulva akár három évig is úton lehet, mire végig kerekezik a bolygót. Munkatársunktól

EU konferencia a fenntarthatóságról 

A május 12-13-án, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével szervezett konferencia központi témája a fenntartható és felelős turizmus, valamint az életminőség javítása volt. A rendezvény második napján Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök is köszöntötte a megjelenteket.

Minden tizedik ember a turizmusban dolgozik majd 

A Turisztikai Világtanács (WTTC) előrejelzése szerint a következő évtized végére minden tizedik ember a turizmus iparban fog dolgozni.

Együtt a fenntartható turizmusért 

Átvette az Utazásszervezők Nemzetközi Szövetségének (IFTO) alaptevékenységeit a ECTAA, Európai Utazásközvetítők és Utazásszervezők Szövetsége.

Nemzetközi pályázati kiírás a turizmusról 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) pályázati felhívást tett közzé „A turizmus beépítése a nemzeti veszélyhelyzeti struktúrákba és eljárásokba – Javaslatok és példaértékű gyakorlatok” címmel.  

A fenntartható turizmusról tanácskozik a MATUR budapesti tagozata 

A MATUR Budapesti Tagozata június 29-én kedden 18 órakor tartja legközelebbi klubnapját az Angelika Kávéházban (1011 Bp Batthyány tér 7.)
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!