Magyar és szlovák TDM tapasztalatok – egyik jobb, mint a másik: de melyik? 

2013. október 30-án a szlovákiai Patfürdőn tartotta egyeztetését a Duna-menti Komárom – Karva –Párkány térség TDM kezdeményezés.
Ragyogó kilátások Keleten

Ragyogó kilátások Keleten 

Az ázsiai térség egyik legfontosabb turisztikai szakmai rendezvényét, az Asean Tourism Forumot 2013. január 18–24. között rendezték meg Laosz fővárosában, Vientiane-ban. A 10 ASEAN-tagország (Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar, Kambodzsa) részvételével lezajlott konferencián és kiállításon több mint 1000 kiállító vett részt.
Kis nagy és nagy kis országok turizmusa Délkelet-Ázsiában

Kis nagy és nagy kis országok turizmusa Délkelet-Ázsiában 

A térség országainak turizmusa természetesen nemcsak a földrajzi kiterjedésből fakadóan nem homogén, hanem a politikai berendezkedés is erősen nyomot hagy a turisztikai teljesítményen. Ma közelebbről megvizsgáljuk négy ország turizmusát, amelyek többé-kevésbé ismertek Magyarországon is, mint desztináció. Kettő közülük legalábbis mindenképpen, Thaiföld és Szingapúr, míg Myanmar és Brunei valószínűleg kevésbé.
Korallzátony vagy leszállópálya?

Korallzátony vagy leszállópálya? 

A válasz ugyan egyértelműnek tűnik, az ASEAN-országok laoszi turisztikai konferenciáján ugyanakkor élénk beszélgetést váltott ki a fenti kérdés. A fő téma az agyonemlegetett, vagy legalábbis annak hitt fenntarthatóság volt – de ezúttal néhány új szempont is megvilágításra került.
Délkelet-Ázsia turizmusa válság után, integráció előtt

Délkelet-Ázsia turizmusa válság után, integráció előtt 

Megkezdődött az ázsiai térség egyik legfontosabb turisztikai szakmai rendezvénye, az Asean Tourism Forum 2013, ami január 24-ig zajlik Laosz fővárosában, Vientiane-ban. 
Azerbajdzsán, a kontrasztok hazája

Azerbajdzsán, a kontrasztok hazája 

A Kaszpi-tenger és a Kaukázus közé ékelődött Azerbajdzsán a kontrasztok hazája. Munkatársunk beszámolója a helyszínről. 

Klaszterek fejlesztésére is módot ad a 2012-es TDM pályázat 

A 2011. februári TDM pályázati felhívás szakma felülvizsgálat céljából történő szeptemberi visszavonását követően jelent meg ismételten. A kiírás - ha lehet így fogalmazni - kiállta a hosszúra nyúlt felülvizsgálat próbáját, hiszen a TDM-ekre vonatkozóan gyakorlatilag a korábbival megegyező feltételrendszer jellemzi. Újdonság ugyanakkor, hogy a helyi és térségi TDM szervezetek mellett a klaszterek fejlesztésére is módot ad.

Nyomokban már sikert tartalmaz 

A 2009. évi TDM-pályázatok beadási határideje minden régióban lezárult, és bár még tart a pályázatok értékelése, már bőségesen rendelkezésre állnak tapasztalatok. Ez alkalmat teremt az összegzésre, egyúttal a jövőbeni tervek körvonalazására is.

Új szakasz kezdődik 

A pályázati határidők lejártával hamarosan újabb kihívások várnak az alakuló TDM-szervezetekre. Víg Tamás TDM-koordinátort kérdeztük meg a TDM pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatokról és a további tervekről.

Teljes gőzzel dolgoznak a TDM-pályázók 

A turisztikai régiókban az elmúlt hetekben lezajlott a TDM-pályázathoz kapcsolódó konzultációs road-show, amelyeken a 2008 őszén regisztrált desztinációk képviselői kaptak szakmai segítséget a TDMpályázat sikeres megírásához. A rendezvényeken felmerült jellemző kérdéseket Víg Tamás TDM-koordinátor segítségével összegeztük.

Megjelentek a TDM-pályázatok 

Hosszas előkészítés után, a korábban közzétett verzióhoz képest néhány módosítással megjelentek a TDM-szervezetek támogatását célzó pályázatok. A beadási határidőig rendelkezésre álló elkövetkező néhány hónap a desztinációkban a turisztikai szereplők részéről összehangolt és aprólékos munkát követel meg.

A boldog völgy 

Az alsó-ausztriai Mostviertel térségben található Pielachtal 2008. szeptemberében adott otthont egy, a fenntartható turizmus esélyeiről szóló konferenciának. A helyszínválasztás nem volt véletlen: Pielachtal az Európai Bizottság által útnak indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence – EDEN) díj első ausztriai nyertese volt 2007-ben – amikor Magyarországon az Őrség került kiválasztásra ugyanezen projekt keretében. Az értékelés szerint a mára védjeggyé vált díj elnyerése elsősorban a fenntartható turizmus gyakorlati megvalósításának volt köszönhető.

Túl a regisztráción 

A turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) az elmúlt években az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezéssé vált a hazai turisztikai szakmai körökben. Az emlegetés sűrűségéből nem gondolnánk, hogy már csaknem egy évtizede ismert hazánkban e fogalom, amely a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában vált igazán ismertté a nyilvánosság előtt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!