Jó üzletet kínál a bringás turizmus Észak-Magyarországon

Ahhoz, hogy az észak-magyarországi régióban tovább növeljék a vendégéjszakák számát, szükség lesz arra, hogy még jobban kihasználják az aktív turizmusban rejlő potenciált – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Az adottságokat figyelembe véve ennek megvannak a lehetőségei a kerékpáros turizmus fejlesztésében is.

Ezek a gondolatok azon a szakmai fórumon hangzottak el, amelyet kedden Mátrafüreden, a Benevár Étteremben tartottak Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei szakemberek részvételével. A találkozó szervezésében a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállalt.

Négy év alatt 600 kilométer kerékpárút épült

Bevezető prezentációjában Magyar Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa arról beszélt, hogy a kerékpáros turizmus fontos része a szabadidő hasznos eltöltésének. Vannak olyan turisták, akik nemcsak versenyszerűen bringáznak, hanem üdüléskor kirándulásra, kikapcsolódásra használják a kétkerekű járművet a családtagjaikkal. Emlékeztetett, hogy hazánkban jelenleg közel másfél ezer kilométer hosszú, kitáblázott kerékpárutat tartanak nyilván. Ezek közül a legnépszerűbbek a balatoni, a Fertő-tavi és a Tisza-tavi kerékpárutak. Kiemelte, hogy Hollandia és Dánia mellett Magyarország a rendszeresen használt kerékpárutakat illetően nagyhatalomnak számít Európában.

Az előadó arról is beszélt, hogy 2010 és 2014 között több mint 600 kilométer hosszú kerékpárút épült hazánkban. Közösségi kölcsönzőket nyitottak, Budapesten, Szegeden, Hévízen és Esztergomban. A következő időszakban fontos, hogy a kerékpáros turizmust országszerte még jobban erősítsék. Ezért támogatják a különböző bringás rendezvényeket és felvonulásokat is.

Ehhez kapcsolódva Molnár Anita igazgató azt jelezte, hogy az észak-magyarországi térségben vonzók feltételekkel rendelkeznek a kerékpáros turizmus fejlesztésére. A felmérések szerint a régióban üdülő vendégek közül körülbelül 40 ezren kerékpároznak ezzel is keresik a kikapcsolódást. Kijelentette, hogy jelenleg nincs kidolgozott koncepció a térség kerékpáros turizmusára vonatkozóan, de összefogással és partneri együttműködéssel elkészíthetik.

Szolgáltatási láncra van szükség

Véleménye szerint például a Budapesthez közeli Nógrádban a főleg a mountain bike-os kerékpárosok kerülhetnek előtérbe. Tokajban és Zemplénben viszont a borászati programokhoz kapcsolhatják a bringás turizmust. A Mátra, az ország csúcsának számító Kékessel együtt már előbbre lépett a hegyvidéki kerékpározás fejlesztésében, amit folytatni kell a jövőben is. Fontos, hogy ez a folyamat Bükkben és Aggtelek környékén is megvalósuljon. Ebben a munkában a TDM-ek is jelentős szerepet játszhatnak. Rámutatott, hogy a jövőbeni fejlesztésekkel a kerékpáros vendégéjszakák számát növelhetik.

A ma már terméknek számító kerékpáros turizmus további fejlesztésére elsősorban a megyei forrásokat kell, hogy hasznosítsák az északi régióban is - emelte ki Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke. A fejlesztésekhez viszont érdekszövetségre lesz szükség a szervezetek és a szolgáltatók között. A kerékpáros turisták ugyanis szívesen költenek és jelentős fogyasztók is. Hogy ez megvalósulhasson, szolgáltatási láncolatra van szükségük.Többek között a jó minőségű utakra, túraszervezőkre, térképekre, tájékoztató táblákra, kerékpártárolókra és szervizekre, illetve ajánlott szálláshelyekre és programokra is. Németh Zsolt méltatta a hegyi kerékpáros turizmusban elért mátrai sikereket és ezek folytatására buzdította az érintetteket.

Felső-mátrai tapasztalatok

Közel egy évtizede annak, hogy megalapították a Kékes Kutató Mentő Alapítványt. Erről számolt be Klausmann Viktor elnök. Elmondta, hogy jelenleg 44-en dolgoznak, és speciális eszközökkel mentik a mátrai túrákon sérülést szenvedett turistákat. Szoros kapcsolatban vannak a Mentőszolgálattal, valamint a Katasztrófavédelemmel is. Munkájuk az elmúlt időszakban jelentős eredményeket hozott és továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy a turisták védelmét szolgálják. Ezután Prof. Dr.Réthy István Károly Róbert Főiskola tanára, a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisának trénere példákkal illusztrálva beszélt a változó kerékpározási szokásokról.

A fórum további részében vállalkozók osztották meg azokat a tapasztalataikat, amelyeket a Felső-Mátrában a bringás turisták kiszolgálása során szereztek. Szó esett a szálláshelyekről és a szolgáltatásokról. Az is elhangzott, hogy Galyatetőn a Magyar Természetjáró Szövetség irányításával és az Egererdő Zrt. közreműködésével hamarosan megnyitják a turistacentrumot, valamint a felújított kilátót. A kerékpárosokat szolgálva pedig kölcsönzőt, szervizet és őrzött tárolót is létesítenek.

Zárásként Klausmann Viktor bejelentette, hogy közös egyetértéssel létrehozzák a Mátrai Kerékpáros Egyletet. Így a szakmai tudás és az érdek ezen keresztül is találkozhat egymással. Végül egy budakalászi vállalkozás képviselői az étterem melletti parkolóban különleges kerékpárokat mutattak be, amelyeket a fórum résztvevői ki is próbálhattak.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.