Unalmas várakozás helyett izgalmas városnézés

Ha nincs közvetlen járat vagy épp spórolni szeretne az utazó, és átszállással olcsóbb lehet a repülés, akkor akár hosszú órákon át várakozás jöhet a reptéren. A trükkös utazók azonban okosan kihasználhatják ezt az időt, hogy az ne telefon nyomkodással, hanem városfelfedezéssel teljen, a Kiwi.com összegyűjtötte a legnépszerűbb átszállási helyeken azt, hogy mire elég az a pár óra, amit várakozással, tétlenül töltene a következő járatra váró utazó.

Athén

Ha a demokrácia születésének fellegvárában száll le a gépünk a következő úticélunk felé, és rendelkezünk némi idővel, ne hagyjuk ki az athéni városlátogatást! 

A 3-as (kék) metróval kb. 40 perc alatt be lehet jutni a belvárosba, a retúrjegy 16 euróba kerül.Ha fejest ugranánk a kulturális élményekbe (amely egyébként az egész városra jellemző), szálljunk le a Monastiraki téren a metróról, hiszen itt áll Hadrianus könyvtára, amely tekintélyt parancsoló oszlopai ontják magukból a történelmet. 10 perces sétával a város főterére, a Syntagma (Alkotmány) térre érkezhetünk. A környéken nagy a pezsgés, az őrségváltás pedig igazi látványosságnak számít. 

Brüsszel

Brüsszeli átszállásnál sok lehetőség vár ránk a belvárosban, ahova fél óra alatt bejuthatunk busszal a Brüsszel-Zaventem repülőtérről, utazásonként 7 euróért. A 12-es busz végállomása a Place du Trône, innen számos irányba indulhatunk. Kezdjük a felfedezést Brüsszel ikonikus pisilő kisfiújával (Manneken Pis), akit jeles alkalmakkor különféle ruhácskákba öltöztetnek. Ezek gyűjteményét múzeumban is megnézhetjük. A szobortól 5 perc sétára található a város híres barokk és gót stílusú főtere, a Grand-Place, a városháza is itt helyezkedik el. Innen két irányba is indulhatunk: a régiségek és egyedi tárgyak szerelmesei csodálatos kincsekre lelhetnek a Jeu de Balle bolhapiacon, ami természetesen vásárlás nélkül is maradandó élményt nyújthat. 

Dubaj

Érdemes meglátogatni a sokszínű várost, ahol rengeteg látványosság közül válogathatunk, ráadásul olcsó és ingyenes programlehetőségekből sincs hiány, és magyar állampolgárként vízumot sem kell igényelnünk a rövid látogatáshoz! Dubaj felfedezése mellett szól továbbá, hogy a repülőtér kevesebb, mint 15 kilométerre helyezkedik el a központtól, ami a piros metróvonallal 25 perces utazást jelent (1 útra szóló jegyért 1 eurónak, napijegyért pedig 5 eurónak megfelelő összeget kell fizetni). A városközpontban található az ikonikus Burj Khalifa, amely a világ legmagasabb épülete jelenleg (828 m), ezt kívülről is megcsodálhatjuk, ahogy az építményt körülvevő tavon a híres Dubai Fountain nevű szökőkutat is. 

Madrid

Ha Madridban landolunk, a repülőtérről tömegközlekedéssel könnyedén bejuthatunk a városközpontba; választhatunk buszt, metrót vagy vonatot is. Kb. 30-45 perces utazással és egy útra számolva 2,6-5 euró közötti jegyárral érdemes kalkulálnunk. A buszok és a vonatok is az Atocha pályaudvarra érkeznek, ami már önmagában is egy látványosság, hiszen amellett, hogy fogadja az utazókat, egy csodálatos botanikus kert is található benne – az egyetlen vasútállomásként a világon. A pályaudvarról 20 perces tömegközlekedéssel vagy 40 perces sétával ellátogathatunk a Királyi Palotához (hétfőtől csütörtökig 16 és 18 óra között ingyenes a belépés) – itt azonban sajnos nem tudunk integetni a királyi családnak, az épületet ugyanis az állam használja. Az Atocha pályaudvartól gyalogosan pár percre helyezkedik el a Retiro Park, amely a helyiek kedvelt zöldterülete a spanyol főváros közepén. 

Sanghaj

Ha Shanghaiban szállunk át, és sok időnk van, akkor igényelnünk kell tranzitvízumot a helyszínen. Nagy eséllyel a Shanghai Pudong International Airportra érkezünk, ahonnan metróval és taxival is bejuthatunk a belvárosba, de ha igazán stílusosan szeretnénk érkezni, akkor válasszuk a lebegő mágnesvasútat (MAGLEV). Nem mellesleg ez a MAGLEV a leggyorsabb vasút a világon. Jó, ha tudod: aznapra szóló repülőjeggyel az egyirányú jegyek árára (50 jüan, kb. 2500 Ft) 20% kedvezményt kapsz. A vasút a 30 km-es távot röpke 8 perc alatt teszi meg, majd a 2-es metró vonalán található Longyang Road Station állomáson tesz le minket. Mivel a 2-es metró vonala mentén számos nevezetesség található, így csak rajtunk áll, hogy milyen sorrendben látogatjuk meg ezeket, és hol mennyi időt töltünk. A Bund az a hely, aminek a látványa legtovább velünk maradhat. A korabeli Shanghajban itt zajlott a kereskedés, bankok, kereskedőházak épültek itt. 


Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók?

Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók? 

Indul a jelentkezés a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program újabb ütemére.
Újabb fejlemények a verőcei hajósbaleset ügyében

Újabb fejlemények a verőcei hajósbaleset ügyében 

A hajóskapitány tagadja az ellene felhozott vádakat.
Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat

Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat 

A heti négy járat részleteiről szerdán tartott sajtótájékoztatót a világ egyik legnagyobb légitársaságának hazai képviselője, az Aviareps.
Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba

Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba 

A súlyos turbulenciába került járaton több, mint 211 utas és személyzet utazott.
Júniustól újra megy a  FlixBus Horvátországba

Júniustól újra megy a FlixBus Horvátországba 

Az Isztriai-félsziget városai mellett lehetőség nyílik Horvátország délebben lévő partszakaszaira is eljutni a FlixBus másik nyári járatával.
London helyett  Rómába utaznak szívesebben a magyarok

London helyett Rómába utaznak szívesebben a magyarok 

Számottevően változott a repülőjegy ára több úti cél esetében - nyilván ez is hozzájárult a toplista alakulásához.
Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban

Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban 

Aki új biciklis kalandokra vágyik, annak Békés Vármegyében érdemes kezdeni a felfedezést.
Húsz éves a Wizz Air

Húsz éves a Wizz Air 

Az első járat 2004. május 19-én szállt fel.
Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye

Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye 

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny.
Halálos hajóbaleset Verőcénél - még tart az áldozatok felkutatása

Halálos hajóbaleset Verőcénél - még tart az áldozatok felkutatása 

A parton, a vízen és a vízben, valamint hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a szombat éjjel Verőcénél balesetet szenvedett hajó eltűnt utasait.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.