Magyar tervező felel Kolumbia 17. századi kolostorának megújulásáért

Varró Zoltán, hazai sztárdesigner tervezi újra Kolumbia első luxushotele, a Sofitel Legend Santa Clara történelmi múltú épületének belső világát Cartagena városában

Az 1621-ben alapított Szent Klára Kolostor a város ikonikus, valóban legendás, és egyben legrégebbi épülete, amely építészetében tükrözi a korabeli koloniális vonásokat. Az évszázadok során számtalan titkot megőrzött kolostorban mind a mai napig fellelhető több történelmi kincs: kripták, kutak, gyóntatófülkék, festmények, ajtók, rejtett ablakok és kerámiatárgyak. Az épületegyüttest, amelyhez egy 19. századi kórházépület is tartozik, a 90-es években alakították át luxushotellé, jelenleg a világ második legnagyobb szállodaláncához tartozik és a legjobb szálláshelyek között tartják számon. 

A koloniális építészet gyöngyszeme

Az összetett és funkcionálisan is sokrétű épületegyüttesben a vendégeket egy, a többszáz éves, eredetileg más rendeltetésű épület adottságaiból adódóan szerényebb méretű, de annál elegánsabb recepciós tér várja majd, amelyből elkülönül egy VIP fogadótér is. Innen léphetünk tovább a szálloda magjába, a kolostorokra jellemző, kerengővel körbevett belső udvarra, amely minden irányban árkádsorral határolt, a tér atmoszféráját azonban leginkább az oázis hatású kert határozza meg. Ennek középpontjában a kolostoroknál szintén megszokott kút áll. Ehhez egy történelmi ihletésű, kovácsoltvasból készült, nyugatias kialakítású, boltíves pergola kerül, amely még jobban kihangsúlyozza a centralitást. A kút felett vasból és üvegből készült csillaglámpások lebegnek majd, amelyek Közép-Amerikában igen népszerű motívumot jelenítenek meg. A tervező számára ugyanis kiemelten fontos volt, hogy a felhasznált dizájnelemek és motívumkincsek reflektáljanak a helyi kultúrára. 

Falakba ívódott spiritualitás

A magas szintű gasztronómia élményt nyújtó fine dining étteremhez olyan belső teret terveztek, amelyik megfelelően tükrözi a konyha színvonalát, ugyanakkor fontos volt az itt fellelhető történelmi hangulat megőrzése, a benne rejlő történetek elmesélése: a vendégek megismerhetik a tér múltját és korabeli működését, azt, hogy valaha ez volt az apácák étkezője. Odavezetik a vendégeket a régi, hatalmas kőtömbből kifaragott kézmosóhoz, ahol egyfajta rituális megtisztuláson eshetnek át, illatos vizet, parfümöt permeteznek a kezükre, felidézve az apácák szokásait.  A spiritualitást egy nagy tükörfallal fogják felerősíteni, mely megidézi a kolostori étkezések hosszú asztalát és az asztalon lángoló gyertyákat.

 

Beavatják a vendégeket az arany és zöldes színekben pompázó, antikolt fal történetébe is, amely mai, különleges hatású megjelenését annak köszönheti, hogy a festékanyag feltételezhetően reakcióba lépett a korabeli falazóanyag réztartalmával. A fal mintázatából tervezett Varró Zoltán az étterem padlóján, szőnyegén és az étkészleteken visszaköszönő dizájnelemeket. 

 

A szálloda második, újabb kiépítésű, teljesen zárt udvara már korábban is medencetérként működött, amelynek útvonalait kellett újratervezni, ehhez szintén a dizájnelemek nyújtottak segítséget. A trópusi hangulatú térben posztamensekkel, virágkompozíciókkal kijelölt útvonalak választják el a különböző funkciókat. A medencetér végében helyezkedik el a többszintes, kétoldalú, tipikusan barokk elrendezésű főlépcső, ami szicíliai mozaikburkolatot kapott. A mozaik témája a Karib térséghez kötődő motívumokra, főként az őserdő világára épít. Innen vízesés zúdul alá, amely pálmákkal, dús növényzettel van körbevéve, igazi oázishangulatot árasztva, különleges élményt nyújtva. 

Két nemzetközi hírű cartagenai márka találkozása

A városban készülő világhírű Dictador rum számára a világon egydülőálló signature bárként szolgál majd a tetőterasz, amelynek könnyeden mozgatható pavilonszerkezete hol zártságot, hol nyitottságot nyújt, a vendégek élvezhetik a tengerparti csillagos ég varázsát. A bárpult kuriózumát a mögötte elhelyezett, nyitott trezor adja, amelyben a különböző rumosüvegeket helyezik el és azok kapnak pontos megvilágítást. A trezor azért is szimbólikus jelentőségű, mert a cartagenai rum márka egyes variánsai a világ legértékesebb palackjai közé tartoznak, melyet városonként olykor csak egy-egy üveggel értékesítenek. 

Koloniális múlt, kortárs művészet és a trópusi táj találkozása

A kolostorépület már évszázadokkal ezelőtt szálláshelyként is funkcionált. Gyakori volt, hogy a városban megözvegyült jómódú asszonyok beköltöztek az épületbe, ezzel kerülve ki a rossznyelveket. Lakrészeik sokkal kényelmesebb körülményeket biztosítottak, mint az apácák szobái. Ez a régi történet inspirálta Varró Zoltánt abban, hogy a kolostor belső udvarára, a kerengőre néző néhány lakosztályt terasszal egészítsen ki, így szeparált luxus lakrészeket létrehozva. A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. Az egyik szobatípust a meghatóan szép koloniális város inspirálta, a második típust a trópusi táj, a harmadikat, melyeket a magas belmagasságú manzárd részben alakítottak ki, a Cartagenára jellemző kortárs képzőművészeti élet ihlette, melyben a művészek vászonként használják a város régi falait.

Forrás: Szöveg: zerocomm.hu / látványtervek: VarroDesign


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.