Gigafejlesztéssel várja az idei síszezont Szlovénia

Szlovéniában az elmúlt három évben gigantikus turisztikai fejlesztések zajlottak, amelyeknek célja szálláshelyek fejlesztése, hegyi üdülőhelyek átalakítása, valamint infrastrukturális hálózatok fejlesztései voltak.

Kilenc szlovén síközpont újult meg idén annak a 76.5 millió eurós fejlesztésnek köszönhetően, amelyből 55.4 millió eurót Szlovénia Gazdasági, Turisztikai és Sport Minisztériuma adott.

2023 végéig Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje és Trije kralji létesítményei komoly korszerűsítésen mennek keresztül, amelynek eredményeként a jövőben nemcsak a téli szezonban, hanem egész évben aktív hegyi üdülő és élményközpontokként tudnak szolgálni. A fejlesztéssel Szlovénia még egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy Európa aktív és zöld turisztikai célpontjává váljon.

Szlovéniában az elmúlt három évben gigantikus turisztikai fejlesztések zajlottak, amelyeknek célja szálláshelyek fejlesztése, hegyi üdülőhelyek átalakítása, valamint infrastrukturális hálózatok fejlesztései voltak. A Gazdasági, Turisztikai és Sport Minisztérium három nyilvános pályázat keretében összesen 136 projektet támogatott 359 millió euró értékben, amelyekből 142 millió euró az európai költségvetési alapból származott.

A múlt évben megkezdett és idén befejezésre kerülő beruházások során, 55.4 millió eurós állami támogatással Szlovénia síközpontjai újulnak meg, amelynek kapcsán Dubravka Kalin, a minisztérium Idegenforgalmi Igazgatóságának vezetője így nyilatkozott: „A pályázat olyan stratégiai beruházásokra összpontosított, amelyek nem csupán a téli szezonhoz kapcsolódnak, hanem támogatják a síközpontokat abban is, hogy egész éves vonzó célponttá váljanak. A síliftek és felvonók mellett így új szabadtéri programként a létesítmények vonzáskörzetében kalandparkok, hegyikerékpár pályák, tematikus túraútvonalak és siklóernyős pályák is kialakításra kerültek."

A Szlovén Turisztikai Hivatal a fejlesztésekkel párhuzamosan izgalmas promóciós tevékenységekkel készül a 2023/2024-es téli szezonra. A tavalyi évben a síközpontok forgalmát 80%-ban a belföldi turizmus generálta: 1.2 millió vendég kereste fel az ország 32 pályakomplexumát. Az idei évben a digitális reklámkampányokban jelentős szerep jut majd a külföldi piacoknak is, így többek közt Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Hollandiában, Olaszországban, Ausztriában és Németországban is találkozhatnak az olvasók és a nézők a Vzemi si čas. Moja Slovenija néven futó szlovén kampánnyal.

Ana Savšek, a Szlovén Turisztikai Hivatal digitális marketing részlegének vezetője elmondta: „A téli szezonban nem csupán Szlovénia megújult sí- és hegyi üdülőhelyein lesz a hangsúly, hanem a termálfürdőkön és wellnessközpontokon is, amelyek a téli sportok mellett kényeztető szolgáltatások széles választékával várják az ideérkezőket."

 Matej Kandare, Szlovénia Szabadidős Szervezetének (Slovenia Outdoor Association) az elnöke hozzátette, hogy a szlovén tél valóban nemcsak a síelésről szól, hanem számos szabadtéri tevékenységet is magában foglal, amelyek mellett jelentős vonzerővel bírnak Szlovénia gazdag kulturális, történelmi és gasztronómiai örökségei mellett. „Felmérések szerint a legfontosabb külföldi piacainkon 17 millió ember hódol a síelésnek és a különböző téli sportoknak. Célunk, hogy ezeket az embereket elérjük, és az új fejlesztések révén Szlovéniába csábítsuk a téli sportok és élményprogramok kipróbálására."

Boštjan Paradiž, a szlovén felvonó üzemeltetők szövetségének (Slovenian Cable Car Operators Association) vezetője szintén optimizmusát fejezte ki a jövőt illetően. Szerinte az európai és állami támogatások révén megvalósult infrastrukturális fejlesztések hosszú távon biztosítani fogják Szlovénia versenyképességét az Alpok és a Balkán régióval szemben. „Innovatív megoldásokra már csak a hegyi épületkomplexumok egész éves fejlődése érdekében is szükség van, hiszen csak a jól működő és fejlett hegyi üdülőhelyeknek van pozitív hatása a helyi gazdaságra és közösségekre, nem utolsósorban pedig az ország fejlődésére".

A síelők már most is igénybe vehetik az összes szlovén sípályát egyetlen átfogó síbérlettel, amelyről részletes információ a www.skislovenia.eu weboldalon érhető el.

Forrás: slovenia.info / Turizmus Online


Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.
Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.