Mangalica cikkek
Kampány a mangalica-fogyasztás érdekében
Harminc éve még a kihalás fenyegette, ma Ázsia egyik legnagyobb prémium húsforgalmazója vette kínálatába, és New Yorktól Szingapúrig a világ legjobb éttermeinek étlapján szerepel. Egykor minden hazai parasztudvarban is megtalálható volt, ma exkluzív élelmiszernek számít a világon mindenütt.Ez a mangalica, amelynek népszerűsításáre kampány indult, hogy növeljék ennek a prémium sertéshúsnak az ismertségét a fogyasztók körében.
Kampány a sertéshúsfogyasztásért
Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tizedik alkalommal népszerűsíti a sertéshús fogyasztását. A nagyböjt kezdetéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús és azon belül a prémium magyar fajta, a mangalica vásárlásának fontosságára.
Mangalicát minden magyarnak!
Az idén először népszerűsíti kampánnyal a mangalicahús fogyasztását "Egyél jót - a mangalicahús különleges" címmel április 18-ig az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) támogatásával és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szakmai közreműködésével - mondta Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A mangalicatermékek világszerte keresettek
A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján. Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése.
Eper és mangalicából dolgoznak az idei Gourmet Fesztiválon
Regionálissá bővül idén a Gourmet Fesztivál.
Terjed a mangalica-kultusz
Helyben készült ételek, főzőverseny, élőállat-kiállítás, kistermelői piac és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon február 10. és 12. között a Szabadság téren, ahol mangalicatenyésztőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.
Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés
„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.
Prémium piacokra exportáljuk a mangalicát
Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek, hozzátéve, az itt tenyésztett, hungarikumnak számító mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják.
A magyar gasztronómiát népszerűsítő rendezvény kezdődött Spanyolországban
Magyar gasztronómiai napok kezdődtek csütörtökön a dél-spanyolországi Marbellában, az ország ízvilágát bemutató kínálatban egyebek mellett mangalicasült, gulyásleves, villányi és tokaji borok, valamint kürtőskalács szerepel.
A ruhaszárító kötélre akasztott mangalica esete
Pénteken a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került megrendezésre az első Magyar Sonkafalat Verseny, melyek alkotásai nemcsak ízükben, de a látványban is felülmúltak mindent. A győztes Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje lett. A Magyar Konyha gasztromagazin által rendezett versenyen olyan sztárséfek indultak, mint Bíró Lajos, a Bock Bisztró, Ruprecht László, a SVÉT és Jahni László, a Kistücsök étterem színeiben. A rendezvény egyúttal az 1991-ben elkezdett spanyol-magyar mangalicasonka-gyártási program 25. évfordulójának ünneplése volt, melyen a mangalicasonkákat gyártó spanyol cég vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente és magyar partnere, Tóth Péter elevenítette fel a mangalica megmentésének kalandos történetét.
Már a mangalicát is hamisítják
1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon!
Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez.
50 vendéglátóhelyen kóstolhatunk kiváló hazai húsokat
Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával - jelentette be Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón Budapesten.
Magyar bor és mangalica a Távol-Keleten
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar élelmiszeripari termékek értékesítésének további lehetőségit kutatta hongkongi üzletemberekkel találkozva a kínai különleges közigazgatási övezetben a hétvégén.
Magyar mangalica és libamáj hódít Tokióban
Önálló nemzeti standdal és 13 magyar élelmiszeripari cég részvételével mutatkozik be Magyarország a tokiói FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon március 3-7. között - tájékoztatta az MTI-t a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán.
Magyar mangalica menni Amerika
(MTI) - Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. A magyar agrártárca üdvözölte a hosszú tárgyalások után megszületett döntést, a mangalicatenyésztők egyesülete pedig az állomány jelentős növekedését várja az új lehetőségektől.
Az ország legnagyobb mangalicáját vágták le rászoruló gyerekeknek
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a Harcművészek az Egészséges Gyermekekért (HEGYEM) Nonprofit Kft.-nek ajánlották fel azt a 200 kilogrammos kolbászt, amelyet Magyarország legnagyobb mangalicájából készítettek vasárnap Budapesten a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. (MIKSZ) kezdeményezésére.
Szárnyashajóval a pusztára
Nincs könnyű dolguk a magyar Pusztán pusztaprogramot kínáló vállalkozásoknak, hiszen ma már Budapest közvetlen közelében több helyen, például Gödöllőn és a Duna-kanyarban is kínálnak hasonló jellegű, kocsizást, lovasbemutatót és gasztronómiai csemegéket kombináló túrát. Az igazi puszta azért mégiscsak az Alföldön van, így ha valaki valódi pusztaprogramot akar látni, azért nyugodtan utazzon csak oda.
Mangalicával hódítjuk meg az amerikai gasztronómiát
A Magyarországon őshonos mangalica előtt fényes jövő áll Amerikában- írja a The New York Times cikkére hivatkozva a Divány.hu. Az amerikai lap szerint egyre több állattenyésztő foglalkozik mangalicával, annak ellenére, hogy a tartása jóval nagyobb költségeket rejt magában, mint a megszokott és kedvelt sertéseké.