A vásáron részt vesz Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára is, aki a közleményben kifejtette: a japán fogyasztók érdeklődése a magyar élelmiszeripari termékek iránt egyértelműen élénkült az elmúlt évek során.
Hangsúlyozta, hogy Japán hagyományosan a legnagyobb ázsiai felvevő piaca a magyar termékeknek, és komoly esélyt lát a szigetországba irányuló élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kivitelének további jelentős növelésére.
A magyar élelmiszergazdasági külkereskedelmi forgalom egyenlege Japánnal pozitív, a magyar export 48 millióról 87 millió euróra nőtt az elmúlt öt évben, a kivitelben jelentős tétel a sertéshús, a kacsa- és libahús, a hízott libamáj, a toll és pehely, valamint a méz és a bor, a magyar mangalica sertésből készült szalámi és sonka is egyre ismertebb és népszerűbb a szigetországban - emelte ki Bognár Lajos a közleményben.
A FOODEX 2014 kiállítással egy időben magyar mangalicahús termékeket és magyar borokat is népszerűsítettek a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Pick Szeged, valamint a tokiói magyar nagykövetség közös szervezésében.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Bognár Lajos tokiói látogatása során tárgyalásokat folytatott a japán mezőgazdasági tárca vezetőivel az állategészségügyi akadályok lebontása és a Japánba irányuló magyar sertéshús export bővítése, valamint újabb agrártermékek exportengedélyeinek megadása érdekében.
Forrás: MTI