Mangalicával hódítjuk meg az amerikai gasztronómiát

A Magyarországon őshonos mangalica előtt fényes jövő áll Amerikában- írja a The New York Times cikkére hivatkozva a Divány.hu. Az amerikai lap szerint egyre több állattenyésztő foglalkozik mangalicával, annak ellenére, hogy a tartása jóval nagyobb költségeket rejt magában, mint a megszokott és kedvelt sertéseké.

Az állat kitűnő zsírjáról ismert a tengerentúl, és mi sem mutatja jobban, hogy egyre nagyobb a piaca, mint az, hogy több neves étterem is felvette az étlapjára. A cikkben megszólaló szakértők szerint, habár a mai napig a mangalica csak igen kis részét tudhatja magáénak a piacból, de profitot is képes termelni.

Egy kint élő magyar tenyésztő szerint nem túl igényes az állat: szereti szabadon bebarangolni a területét. Egy másik honi tenyésztő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mangalicákat sosem etetik növekedési hormonnal, antibiotikumokkal, és géntechnológiával módosított takarmánnyal, így nem véletlen, hogy egyre népszerűbb lesz, a húsa és a zsírja.

A legnagyobb mangalicatelepen kétezer jószágot tartanak Amerikában. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot hoztak az állatok, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett. A hivatalos adatok szerint az államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, jelenleg nagyjából ötven mangalica van köztük. (forrás: The New York Times / Divány.hu)


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.