Mangalicával hódítjuk meg az amerikai gasztronómiát

A Magyarországon őshonos mangalica előtt fényes jövő áll Amerikában- írja a The New York Times cikkére hivatkozva a Divány.hu. Az amerikai lap szerint egyre több állattenyésztő foglalkozik mangalicával, annak ellenére, hogy a tartása jóval nagyobb költségeket rejt magában, mint a megszokott és kedvelt sertéseké.

Az állat kitűnő zsírjáról ismert a tengerentúl, és mi sem mutatja jobban, hogy egyre nagyobb a piaca, mint az, hogy több neves étterem is felvette az étlapjára. A cikkben megszólaló szakértők szerint, habár a mai napig a mangalica csak igen kis részét tudhatja magáénak a piacból, de profitot is képes termelni.

Egy kint élő magyar tenyésztő szerint nem túl igényes az állat: szereti szabadon bebarangolni a területét. Egy másik honi tenyésztő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mangalicákat sosem etetik növekedési hormonnal, antibiotikumokkal, és géntechnológiával módosított takarmánnyal, így nem véletlen, hogy egyre népszerűbb lesz, a húsa és a zsírja.

A legnagyobb mangalicatelepen kétezer jószágot tartanak Amerikában. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot hoztak az állatok, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett. A hivatalos adatok szerint az államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, jelenleg nagyjából ötven mangalica van köztük. (forrás: The New York Times / Divány.hu)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.