Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés

„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.

Amint az ismeretes, a Mangalica-sertés 200 éves magyarországi öröksége jelenleg hál’istennek a reneszánszát éli, minthogy világszerte úgy a tenyésztők, mint a chefek támogatását élvezi. Az egykor a kihalás szélén egyensúlyozó fajta ma már mindenhol igen népszerű magas zsírtartalma, hihetetlenül koncentrált íze és „márványos” lénye miatt.

Jóllehet, még mindig Magyarország a Mangalica-disznók legnagyobb tenyésztője, az állatok növekvő népszerűsége miatt az Egyesült Királyságban és az USA-ban is több gazda hozzáfogott a szaporításukhoz. April Bloomfeld, brit születésű és a New York-i The Spotted Pig étterem sztárszakácsa például szintén egy hasonló, kockázatos projekt elindításába vágta a fejszéjét.

A mangalicára számos amerikai elit étterem is szemet vetett. Thomas Keller French Laundry-ja, a Le Cirque, a Blue Hill at Stone Barns, az Eleven Madison Park, az Insieme és a Vandaag is felvette az egyedi állat húsát igényes étlapjára.


A zsírja közkedvelt lett például a cukrászok körében is, Ruth Reichl, aki egykor a New York Times ételkritikusa volt így fogalmazott: „süteményekhez ez a legjobb zsír, amellyel valaha is találkoztam. […] A mangalicák a legszebb malacok. A zsírjuk pedig tökéletes a cukrászatban. Könnyen kenhető, nagyon pelyhes, szép és frissítő az íze.”

 A séfek a húsáról is ódákat zengenek.

April Bloomfield mesterszakács és hentes a New York Times-nak adott interjújában így idézte fel a pillanatot, amikor először megkóstolta a mangalicahúst: „Visszarepített a nagymamám konyhájába, egy vasárnap délutánra, amikor a sütőben pörkölődő sertéshús illata csak úgy áradt kifelé az ablakokon. Na, akkor a sertéshúsnak olyan íze volt, mint amilyennek lennie kellene: mint a sertéshúsnak. Ennek éppen olyan autentikus a zamata.”

Devin Knell a French Laundry szakácsa szintén dicsérő szavakkal illeti a specialitást: „Ellentétben a hétköznapi sertéshússal, a mangalicáé márványos, a zsírja pedig szétolvad a nyelvünkön – puhább és krémesebb, a Wagyu marháéval rokon.„

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.