Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés

„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.

Amint az ismeretes, a Mangalica-sertés 200 éves magyarországi öröksége jelenleg hál’istennek a reneszánszát éli, minthogy világszerte úgy a tenyésztők, mint a chefek támogatását élvezi. Az egykor a kihalás szélén egyensúlyozó fajta ma már mindenhol igen népszerű magas zsírtartalma, hihetetlenül koncentrált íze és „márványos” lénye miatt.

Jóllehet, még mindig Magyarország a Mangalica-disznók legnagyobb tenyésztője, az állatok növekvő népszerűsége miatt az Egyesült Királyságban és az USA-ban is több gazda hozzáfogott a szaporításukhoz. April Bloomfeld, brit születésű és a New York-i The Spotted Pig étterem sztárszakácsa például szintén egy hasonló, kockázatos projekt elindításába vágta a fejszéjét.

A mangalicára számos amerikai elit étterem is szemet vetett. Thomas Keller French Laundry-ja, a Le Cirque, a Blue Hill at Stone Barns, az Eleven Madison Park, az Insieme és a Vandaag is felvette az egyedi állat húsát igényes étlapjára.


A zsírja közkedvelt lett például a cukrászok körében is, Ruth Reichl, aki egykor a New York Times ételkritikusa volt így fogalmazott: „süteményekhez ez a legjobb zsír, amellyel valaha is találkoztam. […] A mangalicák a legszebb malacok. A zsírjuk pedig tökéletes a cukrászatban. Könnyen kenhető, nagyon pelyhes, szép és frissítő az íze.”

 A séfek a húsáról is ódákat zengenek.

April Bloomfield mesterszakács és hentes a New York Times-nak adott interjújában így idézte fel a pillanatot, amikor először megkóstolta a mangalicahúst: „Visszarepített a nagymamám konyhájába, egy vasárnap délutánra, amikor a sütőben pörkölődő sertéshús illata csak úgy áradt kifelé az ablakokon. Na, akkor a sertéshúsnak olyan íze volt, mint amilyennek lennie kellene: mint a sertéshúsnak. Ennek éppen olyan autentikus a zamata.”

Devin Knell a French Laundry szakácsa szintén dicsérő szavakkal illeti a specialitást: „Ellentétben a hétköznapi sertéshússal, a mangalicáé márványos, a zsírja pedig szétolvad a nyelvünkön – puhább és krémesebb, a Wagyu marháéval rokon.„

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.