Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés

„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.

Amint az ismeretes, a Mangalica-sertés 200 éves magyarországi öröksége jelenleg hál’istennek a reneszánszát éli, minthogy világszerte úgy a tenyésztők, mint a chefek támogatását élvezi. Az egykor a kihalás szélén egyensúlyozó fajta ma már mindenhol igen népszerű magas zsírtartalma, hihetetlenül koncentrált íze és „márványos” lénye miatt.

Jóllehet, még mindig Magyarország a Mangalica-disznók legnagyobb tenyésztője, az állatok növekvő népszerűsége miatt az Egyesült Királyságban és az USA-ban is több gazda hozzáfogott a szaporításukhoz. April Bloomfeld, brit születésű és a New York-i The Spotted Pig étterem sztárszakácsa például szintén egy hasonló, kockázatos projekt elindításába vágta a fejszéjét.

A mangalicára számos amerikai elit étterem is szemet vetett. Thomas Keller French Laundry-ja, a Le Cirque, a Blue Hill at Stone Barns, az Eleven Madison Park, az Insieme és a Vandaag is felvette az egyedi állat húsát igényes étlapjára.


A zsírja közkedvelt lett például a cukrászok körében is, Ruth Reichl, aki egykor a New York Times ételkritikusa volt így fogalmazott: „süteményekhez ez a legjobb zsír, amellyel valaha is találkoztam. […] A mangalicák a legszebb malacok. A zsírjuk pedig tökéletes a cukrászatban. Könnyen kenhető, nagyon pelyhes, szép és frissítő az íze.”

 A séfek a húsáról is ódákat zengenek.

April Bloomfield mesterszakács és hentes a New York Times-nak adott interjújában így idézte fel a pillanatot, amikor először megkóstolta a mangalicahúst: „Visszarepített a nagymamám konyhájába, egy vasárnap délutánra, amikor a sütőben pörkölődő sertéshús illata csak úgy áradt kifelé az ablakokon. Na, akkor a sertéshúsnak olyan íze volt, mint amilyennek lennie kellene: mint a sertéshúsnak. Ennek éppen olyan autentikus a zamata.”

Devin Knell a French Laundry szakácsa szintén dicsérő szavakkal illeti a specialitást: „Ellentétben a hétköznapi sertéshússal, a mangalicáé márványos, a zsírja pedig szétolvad a nyelvünkön – puhább és krémesebb, a Wagyu marháéval rokon.„

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.