50 vendéglátóhelyen kóstolhatunk kiváló hazai húsokat

Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával - jelentette be Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elnök elmondta: szeretnék elérni, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (VM) helyettes államtitkára kiemelte, hogy az agrárpolitikában hangsúlyváltás történt a kis- és középvállalkozások, valamint a fogyasztók felé, a tárca támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a magyar szakértelem képes a kiváló minőségű, piacképes élelmiszerek előállítására, a sertéságazatban pedig program indult a prémium termékek termelésére. Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár a hazai húsipari és a vendéglátók közötti kapcsolat kialakítását, mert szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában a jó minőségű alapanyagok használata.

Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a sertéságazat stratégiai kérdés. Megismételte, hogy húsz évvel ezelőtt 10 millió sertést tenyésztettek az országban, 2012-re ez a szám 3 millió alá csökkent, a következő időszakban 6-7 millió sertés tartására szeretnék felfuttatni az ágazatot.

A miniszteri biztos úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy rendszer működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek az élelmiszer-feldolgozóipart, a minőségi élelmiszerek előállítását támogatják - tette hozzá.

Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy szigorú feltételek mentén biztosítja a kiváló minőséget az ellenőrzött termékpályán. Kérdésre válaszolva Orsolyák Zoltán elmondta, hogy 50 szálloda és vendéglátóhely jelezte részvételi szándékát a 15 millió forintból megvalósuló programban.

Forrás: MTI


Lepipálták a külföldiek a magyarokat

Lepipálták a külföldiek a magyarokat 

Összesen 22 206 turisztikai szálláshely, ezen belül 2149 kereskedelmi, illetve 20 057 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
Bejelentették, kik lépnek fel idén a Szigeten

Bejelentették, kik lépnek fel idén a Szigeten 

ASAP Rocky, Post Malone és Shawn Mendes is a Szigetre látogat.
Bélyegritkaságok a Pénzmúzeumban – új időszaki kiállítás

Bélyegritkaságok a Pénzmúzeumban – új időszaki kiállítás 

Csaknem 200 év hazai és nemzetközi bélyegritkaságai a Pénzmúzeum és a Bélyegmúzeum közös tárlatán.
Egy hazánkban jelen lévő utazásszervező csődöt jelentett – FRISSÍTVE

Egy hazánkban jelen lévő utazásszervező csődöt jelentett – FRISSÍTVE 

Alább közöljük az ezzel kapcsolatos részleteket.
IBUSZ: ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplőjének  – videóval

IBUSZ: ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplőjének – videóval 

Az IBUSZ exkluzív partnerrendezvényén jártunk január 23-án, a Várkert Bazár elegáns tereiben, ahol a tartalmas szakmai részt követően gáláns fogadás, majd ezt követően zene, tánc zárta a programot.
Napokon belül lejár az MI-jártasságra adott határidő

Napokon belül lejár az MI-jártasságra adott határidő 

A munkatársak képzését február 2-ig kell biztosítania a cégeknek.
Páratlan műkincsek az idei antik vásáron

Páratlan műkincsek az idei antik vásáron 

Az idei Art and Antique Budapest kiállításon és vásáron 40 galéria vesz részt, festmények, szobrok, ékszerek, értékes könyvek, szőnyegek és bútorok is szerepelnek majd a kínálatban.
A kereskedelmi szálláshelyek decemberi adatait ismerteti a KSH

A kereskedelmi szálláshelyek decemberi adatait ismerteti a KSH 

A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 9,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
Szallas.hu: idén tovább nő a last minute foglalások száma

Szallas.hu: idén tovább nő a last minute foglalások száma 

A magyar utazók rövidebb kikapcsolódásokat terveznek, és a szállásfoglaló portál szakértői 2025-ben a last minute foglalások további erősödésére számítanak.
A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról – FRISSÍTVE

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról – FRISSÍTVE 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása kapcsán kikértük az MSZÉSZ véleményét is, most megérkezett reagálásuk – így cikkünket frissítve ismét közreadjuk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.