Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez. 

A 2008-ban induló és mára évente öt városban szervezett fair trade mozgalom rendezvényére ingyenes a belépés, az elfogyasztott, megvásárolt termékekért kell fizetni a látogatóknak. 13 mangalicatenyésztő kínálja majd minőségi portékáit a vásáron, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt, s 150-170 kiállító, köztük 30 élelmiszerkereskedő.

Külföldön is sikeresek a mangalica termékek

Növekedett a mangalica állomány hazánkban az elmúlt években, érezhető, hogy a kormány támogatja a tenyésztőket. A Földművelésügyi Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete között megállapodás született a termékek piacra juttatásáért. A regisztrált tenyészkocák száma tavaly 8000 volt, az idén 9500-ra gyarapodott. Ez 60 ezer darab mangalica hízót jelent, a hazai 3 milliós sertésállomány 2 százalékát – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Tóth Pétertől, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökétől. – Egyre több háznál készítenek mangalica termékeket és külföldön is nagy sikerrel értékesítik, mint pl. Hongkongban, Spanyolországban, Japánban, Szingapúrban, az USA-ban. Az Európai Uniós támogatások a jövőben is lehetővé teszik, hogy megmaradjon az őshonos fajta génmegőrzési és piacra jutási támogatással.

Dolgoznak a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán

A mangalica termékek hamisításáról feltett újságírói kérdésre az elnök elmondta, ez valós probléma, melyről minisztériumi szintű tanácskozás lesz Debrecenben, áprilisban, őshonos haszonállat génállomány erőforrás témában. A hamis termékek elleni védekezésre azt a tanácsot adta, hogy bolti vásárlás estén a vevő keresse a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete emblémáját a terméken, piaci beszerzés előtt pedig ismerje meg a termelőt. A hamisítások ellen jogszabályok készítését is szorgalmazza az egyesület.

A gasztrofesztivál jó alkalom a termelőknek a kapcsolatfelvételre a helyi értékesítés új piacaival, ugyanis egyre több elegáns étterem kínálatában szerepelnek mangalica termékek. Az egyesület a városi önkormányzattal együtt dolgozik a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán, melyben a mangalica tenyésztőknek is jó lehetőséget lát az elnök.

Helyben sül az egész malac, egész napos zeneszó mellett

A háromnapos fesztivál március 27-én, délelőtt kezdődőik, a megnyitóra pénteken délután 2 órakor kerül sor. Helyben sütik az egész malacot és egyéb mangalica ételeket, melléjük borokat, pálinkákat kínálnak a kitelepülők. Emellett házi készítésű lekvárok, szörpök, mézek, olajok, fűszerek is kaphatók lesznek a vásárban. – A termékekhez közvetlenül a termelőktől lehet hozzájutni – hangsúlyozta ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A hétvégén autentikus népzenével, jazzel, poppal, latin muzsikával, könnyűzenei klasszikusokkal, rockkal, rock and rollal, rackabillyvel szórakoztatják a rendezők a közönséget. Élőállat kiállítás is lesz szőke, vörös és fecskehasú fajta mangalica családokat lehet megnézni az ideiglenesen felépített karámokban.
A vásárt aVaroivent Kft. rendezi.

Bővebb infó: www.mangalicafesztival.hu


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.