Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez. 

A 2008-ban induló és mára évente öt városban szervezett fair trade mozgalom rendezvényére ingyenes a belépés, az elfogyasztott, megvásárolt termékekért kell fizetni a látogatóknak. 13 mangalicatenyésztő kínálja majd minőségi portékáit a vásáron, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt, s 150-170 kiállító, köztük 30 élelmiszerkereskedő.

Külföldön is sikeresek a mangalica termékek

Növekedett a mangalica állomány hazánkban az elmúlt években, érezhető, hogy a kormány támogatja a tenyésztőket. A Földművelésügyi Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete között megállapodás született a termékek piacra juttatásáért. A regisztrált tenyészkocák száma tavaly 8000 volt, az idén 9500-ra gyarapodott. Ez 60 ezer darab mangalica hízót jelent, a hazai 3 milliós sertésállomány 2 százalékát – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Tóth Pétertől, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökétől. – Egyre több háznál készítenek mangalica termékeket és külföldön is nagy sikerrel értékesítik, mint pl. Hongkongban, Spanyolországban, Japánban, Szingapúrban, az USA-ban. Az Európai Uniós támogatások a jövőben is lehetővé teszik, hogy megmaradjon az őshonos fajta génmegőrzési és piacra jutási támogatással.

Dolgoznak a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán

A mangalica termékek hamisításáról feltett újságírói kérdésre az elnök elmondta, ez valós probléma, melyről minisztériumi szintű tanácskozás lesz Debrecenben, áprilisban, őshonos haszonállat génállomány erőforrás témában. A hamis termékek elleni védekezésre azt a tanácsot adta, hogy bolti vásárlás estén a vevő keresse a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete emblémáját a terméken, piaci beszerzés előtt pedig ismerje meg a termelőt. A hamisítások ellen jogszabályok készítését is szorgalmazza az egyesület.

A gasztrofesztivál jó alkalom a termelőknek a kapcsolatfelvételre a helyi értékesítés új piacaival, ugyanis egyre több elegáns étterem kínálatában szerepelnek mangalica termékek. Az egyesület a városi önkormányzattal együtt dolgozik a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán, melyben a mangalica tenyésztőknek is jó lehetőséget lát az elnök.

Helyben sül az egész malac, egész napos zeneszó mellett

A háromnapos fesztivál március 27-én, délelőtt kezdődőik, a megnyitóra pénteken délután 2 órakor kerül sor. Helyben sütik az egész malacot és egyéb mangalica ételeket, melléjük borokat, pálinkákat kínálnak a kitelepülők. Emellett házi készítésű lekvárok, szörpök, mézek, olajok, fűszerek is kaphatók lesznek a vásárban. – A termékekhez közvetlenül a termelőktől lehet hozzájutni – hangsúlyozta ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A hétvégén autentikus népzenével, jazzel, poppal, latin muzsikával, könnyűzenei klasszikusokkal, rockkal, rock and rollal, rackabillyvel szórakoztatják a rendezők a közönséget. Élőállat kiállítás is lesz szőke, vörös és fecskehasú fajta mangalica családokat lehet megnézni az ideiglenesen felépített karámokban.
A vásárt aVaroivent Kft. rendezi.

Bővebb infó: www.mangalicafesztival.hu


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.