Már a mangalicát is hamisítják

1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Tisztában vannak a mangalicatartók a piaci helyzettel. Hetente hallani, hogy a boltokban, az éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak – mondta el a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Tóth Péter szerint van még teendőjük, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.

A mangalica esetében rendelkezünk azokkal a DNS-adatokkal, amelyek alapján meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem. Jelen pillanatban a mangalica eredetigazolása az állatok, illetve a hús nyomon követése. Egyszerűen azért, mert mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából. Utóbbiból főleg húsokat adnak el, és egy bélszínt vagy hátszínt jobban nyomon lehet követni, mint egy kolbászt vagy egy disznósajtot – magyarázta a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Elmondta azt is: a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára - a kör alakú embléma közepén egy sertés látható -, ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken – javasolta Tóth Péter. Mint mondta, van egy másik, egyszerű módszer a megbízható termékek vásárlására: személyesen ismerni kell a termelőt.

Ezt javasolja a vásárlóknak Kövér Zoltán kabai és Kander Lajos tiszaeszlári tenyésztő is. Szerintük a fesztiválok arra alkalmasak, hogy a vevők közvetlen kapcsolatot építsenek ki a tenyésztőkkel. Azt állítják, a vevő is nehéz helyzetben van, mire megleli azt a stabil, biztos, jó termelőt, akitől tisztességes termékeket tud vásárolni.
Ide tartozik, hogy a mangalicának van egy rég elfeledett színváltozata, a valaha igen népszerű fekete. Az 1800-as években négy mangalicaszín volt, köztük ez is.


Tavaly tavasszal a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, és ezt a kormány is támogatja. A még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik, megmentik. A kezdeményezés Szabó Péterhez kötődik, aki a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanára. Jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.


Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.