Már a mangalicát is hamisítják

1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Tisztában vannak a mangalicatartók a piaci helyzettel. Hetente hallani, hogy a boltokban, az éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak – mondta el a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Tóth Péter szerint van még teendőjük, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.

A mangalica esetében rendelkezünk azokkal a DNS-adatokkal, amelyek alapján meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem. Jelen pillanatban a mangalica eredetigazolása az állatok, illetve a hús nyomon követése. Egyszerűen azért, mert mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából. Utóbbiból főleg húsokat adnak el, és egy bélszínt vagy hátszínt jobban nyomon lehet követni, mint egy kolbászt vagy egy disznósajtot – magyarázta a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Elmondta azt is: a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára - a kör alakú embléma közepén egy sertés látható -, ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken – javasolta Tóth Péter. Mint mondta, van egy másik, egyszerű módszer a megbízható termékek vásárlására: személyesen ismerni kell a termelőt.

Ezt javasolja a vásárlóknak Kövér Zoltán kabai és Kander Lajos tiszaeszlári tenyésztő is. Szerintük a fesztiválok arra alkalmasak, hogy a vevők közvetlen kapcsolatot építsenek ki a tenyésztőkkel. Azt állítják, a vevő is nehéz helyzetben van, mire megleli azt a stabil, biztos, jó termelőt, akitől tisztességes termékeket tud vásárolni.
Ide tartozik, hogy a mangalicának van egy rég elfeledett színváltozata, a valaha igen népszerű fekete. Az 1800-as években négy mangalicaszín volt, köztük ez is.


Tavaly tavasszal a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, és ezt a kormány is támogatja. A még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik, megmentik. A kezdeményezés Szabó Péterhez kötődik, aki a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanára. Jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.