Terjed a mangalica-kultusz

Helyben készült ételek, főzőverseny, élőállat-kiállítás, kistermelői piac és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon február 10. és 12. között a Szabadság téren, ahol mangalicatenyésztőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztiválra az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek tenyésztők és őstermelők, így sok esetben magától az állattartótól vehetik meg a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült termékeket a látogatók - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A közönség megtapasztalhatja majd a mangalica felhasználásának sokszínűségét, hiszen a helyben sült egész malac és a klasszikus disznótoros ételek mellett street food fogásokat és különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.

A Komachi Japán Bisztro mangalica-menüsort készít a rendezvényre, amelyben szerepel egy disznóhússal és zöldségekkel feldúsított miszó leves, és egy hajszálvékony szeletekre vágott mangalicatarjából álló ragu is, amelyet kiváló minőségű japán rizzsel kínálnak. Az ételeket japán árpateával lehet majd leöblíteni.

A rendezvényen kapható lesz mangalicatepertővel töltött étcsokoládé is, de a mangalicazsír alternatív felhasználásaira is kaphatnak ötleteket az érdeklődők a Jacques Liszt pékség jóvoltából. Szombaton főzőversenyt tartanak, amelyre nevezési díj nélkül regisztrálhatnak a fesztivál honlapján baráti társaságok, cégek, vagy akár egyéni versenyzők is. A bográcsételeket elbíráló zsűri tagja lesz Vajda Pierre ételkritikus, valamint Kovács Lázár és Segal Viktor séf.

A fesztiválon idén is kiemelt helyet kap a termelői piactér, ahol a magyar kisgazdálkodók és családi vállalkozások kínálják majd termékeiket a sajtoktól kezdve a házi lekváron és szörpön, valamint a mézen át a különböző olajokig, fűszerekig. A szervezők színpadi műsorokkal is várják a közönséget: lesz vásári komédia, gasztronómiai bemutató, látvány tepertősütés és könnyűzenei koncert is.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.