Terjed a mangalica-kultusz

Helyben készült ételek, főzőverseny, élőállat-kiállítás, kistermelői piac és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon február 10. és 12. között a Szabadság téren, ahol mangalicatenyésztőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztiválra az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek tenyésztők és őstermelők, így sok esetben magától az állattartótól vehetik meg a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült termékeket a látogatók - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A közönség megtapasztalhatja majd a mangalica felhasználásának sokszínűségét, hiszen a helyben sült egész malac és a klasszikus disznótoros ételek mellett street food fogásokat és különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.

A Komachi Japán Bisztro mangalica-menüsort készít a rendezvényre, amelyben szerepel egy disznóhússal és zöldségekkel feldúsított miszó leves, és egy hajszálvékony szeletekre vágott mangalicatarjából álló ragu is, amelyet kiváló minőségű japán rizzsel kínálnak. Az ételeket japán árpateával lehet majd leöblíteni.

A rendezvényen kapható lesz mangalicatepertővel töltött étcsokoládé is, de a mangalicazsír alternatív felhasználásaira is kaphatnak ötleteket az érdeklődők a Jacques Liszt pékség jóvoltából. Szombaton főzőversenyt tartanak, amelyre nevezési díj nélkül regisztrálhatnak a fesztivál honlapján baráti társaságok, cégek, vagy akár egyéni versenyzők is. A bográcsételeket elbíráló zsűri tagja lesz Vajda Pierre ételkritikus, valamint Kovács Lázár és Segal Viktor séf.

A fesztiválon idén is kiemelt helyet kap a termelői piactér, ahol a magyar kisgazdálkodók és családi vállalkozások kínálják majd termékeiket a sajtoktól kezdve a házi lekváron és szörpön, valamint a mézen át a különböző olajokig, fűszerekig. A szervezők színpadi műsorokkal is várják a közönséget: lesz vásári komédia, gasztronómiai bemutató, látvány tepertősütés és könnyűzenei koncert is.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.