Utaztatókat bírságolt és tiltott el a kormányhivatal

Utaztatókat bírságolt és tiltott el a kormányhivatal 

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFHK) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztálya az utóbbi két hónapban több határozatot hozott, amelyben utazási irodákat bírságolt vagy tiltott el a tevékenység végzésétől.

Bejelentés nélkül működő utazásszervező ügyében büntetett a hivatal 

Feketeszervező ellenőrzése kapcsán büntetett az átszervezett MKEH utódja: százezer forint a bírság, a weboldal azonban most is működik, de az ellenőrzés még folytatódik.

Egymilliós bírság engedély nélküli utazásszervezésért 

Atlas World Travel, Privilege Tours, Mercator Holiday, Mecsek Tours - tucatnyi évtizedes múltra visszatekintő utazásszervezőt törölt tavaly a nyilvántartásból az MKEH. Megvan az első 2017-es bírság is engedély nélküli utazásszervezésért. 

Eltiltották az utazásszervezéstől a Wellness Travelt 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal törölte nyilvántartásából, valamint egy évre eltiltotta a Wellness Travel Utazási Központot az utazásszervezői és -közvetítői tevékenység folytatásától, az utasok az Aegon Magyarország biztosítótársaságnál jelenthetik be kárigényeiket.
MUISZ: nyomozati, ellenőrzési és szankcionálási jogkört az MKEH-jogutódnak!

MUISZ: nyomozati, ellenőrzési és szankcionálási jogkört az MKEH-jogutódnak! 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) bízik abban, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) átszervezése az ellenőrzési tevékenység erősödéséhez és a jogosulatlan utazásszervezés elleni hatékonyabb fellépéshez vezet.

Közeleg a határidő: ezt kell tudni a vagyoni biztosíték igazolásáról 

Ahogy minden évben, így idén is október 31-éig van lehetőségük az utazásszervezőknek arra, hogy vagyoni biztosítékuk igazolását elküldjék a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz.

Januárban megszűnik az MKEH 

2017. január 1-jével jogutódlással megszűnik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal; az MKEH Budapest Főváros Kormányhivatalába olvad bele.

Utazási irodák, fontos határidő közeleg! 

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utasbiztosítási bizottságának elnöke felhívta az utazásszervezők figyelmét arra, hogy május 31-ig adatszolgáltatási kötelezettségük van az MKEH felé.

Eltűnt kétszáz utazási iroda 

Számos határozat született az utóbbi időben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) utazásszervezők engedélyének visszavonásáról, mely részben a januárban életbe lépő jogszabályváltozásnak tudható be. Jelenleg körülbelül kétszázzal kevesebb utazási vállalkozó - utazásszervező és -közvetítő - van, mint az év elején.
A hazai utazásszervezők top 3-jába készül a Wizz Tours

A hazai utazásszervezők top 3-jába készül a Wizz Tours 

Még egy év sem telt el azóta, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) regsiztrálta a Wizz Air Holdings Plc utazásszervezői leányvállalatát, a Wizz Tours Kft-t, a cég nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy a hazai utazásszervezői társadalom előkelőségei közé kerüljön. Barits János ügyvezető szerint erre hónapokon belül esélyük nyílik - derült egy kedden, a budapesti Korona szállóban annak apropóján tartott sajtóbeszélgetésen, hogy a cég megújította és továbbfejlesztette utazási csomagokat kínáló online platformját.

Csökkenő tendencia 

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

Jelentősen csökkent a hazai utazási irodák száma 

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban még tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

„Nem harcolni jöttünk” 

Első ízben az Utazás kiállításon találkozhatott a szakma és a nagyközönség egy új brit-román hátterű utazásszervező, a Christian Tour munkatársaival, amely március 7-én nyitotta meg budapesti irodáját a Rákóczi úton.

Csirkehúst adott el SZÉP-kártyára, megbüntették érte 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) gyakran büntet meg vállalkozókat azért, mert nem a szabályoknak megfelelően fogadnak el SZÉP-kártyát. Egy miskolci húsboltban csirkehúst adtak el az ellenőröknek SZÉP-kártyára – és ez nem egyedi eset.

Nőtt az utazásszervezők összkauciója 

2015-re 16,2 milliárd forintnyi vagyoni biztosítékot igazoltak a magyarországi utazásszervezők, a 2016-ra vonatkozó összeg eléri a 18,7 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az idén az irodák egy jelentős része forgalma növekedésére számít.

Az engedélyezési hivatal és az örökségkezelő központ is megszűnhet 

Egy új tervezet szerint számos állami intézmény szűnhet meg idén júliustól jogutód nélkül vagy jogutóddal. Utóbbi közé tartozik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) és a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ is.

A MUISZ tájékoztatása alapján fekete utazásszervezőt bírságolt az MKEH 

Erdélyi utazási csomagot kínált értékesítésre egy engedéllyel nem rendelkező szervező, az esetet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége jelentette a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé.

Jogszabályváltozást hozott az újév az utazási irodáknak 

Két fontos változást hozott az újév a magyarországi utazási irodák számára: január elsejétől az utazásszervezői és –közvetítői tevékenység folytatása nem engedély-, hanem bejelentés-köteles, ugyanakkor életbe lépett az a változás is, miszerint 2015. december 31. után egy tevékenységért felelős személy csak egy utazási vállalkozásnál töltheti be a tevékenységért felelős személy pozícióját.

Utazás irodák figyelmébe: fontos határidő közeleg 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felhívja az utazási irodák figyelmét, hogy jogszabályváltozásból adódó kötelezettségüket december 31-ig kell teljesíteniük. 

Több százezer forintra bírságolt egy utazási irodát az MKEH 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal megállapította, hogy az utazásszervező 2014. április és november között alulbiztosított volt, kaucióját csupán az év utolsó hónapjában emelte a megfelelő összegre.

Visszavonták a Boci Tours működési engedélyét (Frissítve!) 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal október 27-én visszavonta a Boci Tours Utazásszervező és Szolgáltató Kft. utazásszervezői és –közvetítői engedélyét. A Boci Travel továbbra is működik. 

Utazásszervezőket bírságolt az MKEH 

A nyári ellenőrzéseket követően két esetben bírságolt utazásszervezéssel foglalkozó cégeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Több vállalkozást is megbírságoltak jogosulatlan SZÉP-kártya-használat miatt 

Az elmúlt időszak helyszíni ellenőrzéseit követően számos esetben bírságolt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogosulatlan SZÉP-kártya-használat miatt.

Visszavonta a Korzika Holidays engedélyét az MKEH 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal munkatársai egy helyszíni ellenőrzést követően állapították meg, hogy az utazásszervező nem képes teljes körűen lebonyolítani utasai elutazását. A 21 éve működő iroda munkatársai honlapjukon búcsúztak el az utasoktól.

Utazásszervezők, fontos határidő közeleg! 

Október végéig kell igazolniuk a vagyoni biztosíték meglétét az utazási irodáknak.

Jól szerepeltek az utazásszervezők 

Július közepén fokozott ellenőrzést tartott az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka – közölte a hivatal.

Új szabályozás lépett életbe 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) weboldalán adott tájékoztatást a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás szeptember 2-i módosításáról.

Így változik a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabály 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) weboldalán adott tájékoztatást a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás szeptember 2-i módosításáról.

A rendőrséghez fordultak az Ace Travel károsultjai 

A bezárt érdi utazási iroda, az Ace Travel utasai közül már többen is tettek rendőrségi feljelentést, vagy jelentették az esetet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé.

Jól szerepeltek az utazási irodák a vizsgálaton 

A hazai utazási irodák túlnyomó többsége jogszerűen, pontosan és szakszerűen végzi a tevékenységét, mondta el a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese a minap lezajlott általános ellenőrzés tapasztalatait összegezve. 

Fekete utazásszervezőt buktatott le az Engedélyezési Hivatal 

Engedély nélkül folytatott utazásszervezői tevékenységet egy vállalkozás. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal pénzbírsággal és eltiltással sújtotta a céget.

Négy utazásszervező engedélyét vonta vissza az MKEH 

Lezárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) fokozott nyári ellenőrzése az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan, az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka - közölte honlapján az MKEH.

Ellenőrzésre készülhetnek az utazási irodák 

Az év elején bekövetkezett utazási irodai csődökre tekintettel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a nyári turisztikai szezon előtt fokozott célellenőrzéseket tervez az utazási irodáknál.

Tájékoztassa nettó árbevételéről az MKEH-t! 

A QBE biztosító közérdekű közleménye utazásszervezőknek.

Spanyol és szlovén utazásszervező kapott MKEH-engedélyt 

Az idei Utazás kiállításon két olyan, külföldi utazási iroda is megjelent, melyek ügyében vizsgálódott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, azóta mindekét tour-operátor megszerezte utazásszervezői engedélyt.

Jogosulatlan utazásszervezés miatt büntetett az MKEH 

Március végén 250.000 forintra bírságolt egy buszbérléssel foglalkozó vállalatot a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A cég utazási csomagokat kínált weboldalán.

Külföldi utazásszervezőknél vizsgálódik az MKEH 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az Utazás kiállításon nézett körül, és az expón megjelenő két külföldi utazásszervező esetében kezdett vizsgálódni.

Visszavonta a Baobab Travel engedélyét az MKEH 

Visszavonta a Baobab Travel Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), és a vállalkozót január 28-án törölte a hatósági nyilvántartásból jogszabálysértés miatt - közölte a MKEH a honlapján kedden.

Nem minden utazásszervezés, ami annak látszik 

Buszos utazásokat szervez az egyik utazási iroda, a több napos programok esetében az éjszakát a buszon töltik a résztvevők. Ez a tevékenység nem minősül utazásszervezésnek az illetékes hivatal szerint.

Rendőrségi bejelentést tesz az MKEH a Baobab Travel csődjének ügyében 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) keddi helyszíni ellenőrzése meghiúsult az utazási irodánál - közölte Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

Kevesebb utazási iroda, növekvő vagyoni biztosíték 

A legfrissebb adatok szerint enyhén csökkent Magyarországon az utazásszervezői tevékenységet folytató és vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozók száma, ugyanakkor az irodák összességében növelték a jövő évre érvényes vagyoni biztosítékuk összegét, amiből arra következtethetünk, hogy bizakodóan ítélik meg az utazási piac várható alakulását.

Minimális bírságot kapott a feketeszervező 

Csupán a lehetséges minimális összegre, ötvenezer forintra bírságolt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi Hatóság Idegenforgalmi Osztálya egy fekete utazásszervezőt, pedig a jogszabályt többszörösen is megsértette. 

MKEH: az utazási szerződések három fő kritériuma 

Az online foglalások terjedése miatt az utazási szerződés megkötésére vonatkozó szabályok értelmezését kérte az egyik utazási iroda munkatársa a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. A hivatal állásfoglalása szerint az utazási szerződésnek három fő kritériumnak kell megfelelnie.

Vagyoni biztosíték miatt büntetett az MKEH 

Közel százezer forintra bírságoltak egy utazási irodát. 

Visszavonták a csődbe ment utazási iroda működési engedélyét 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal helyszíni ellenőrzés után vonta vissza a Sunport Travel Kft. engedélyét.

Két új fekete utazásszervező bukott le 

Az MKEH ismét engedéllyel nem rendelkező utazásszervezőket bírságolt, ezúttal egy kuponos oldalon megjelenő cég és egy egyéni vállalkozó ajánlatai szúrtak szemet – nem ok nélkül.

Pénztárgépek: Két embert hivatali visszaéléssel gyanúsítanak 

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál házkutatást tartottak a nyomozók január végén. A hivatal nem függesztette fel a kifogásolt pénztárgépek forgalmazását, bár közben igazságügyi szakértővel vizsgáltatta azokat.

Veszprémi magánszemélyt büntetett a hivatal feketeszervezés miatt 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi Hatóság (MKEH) Idegenforgalmi Osztálya pénzbírságot szabott ki egy veszprémi férfira.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!