Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Felkészültek az erdélyi repterek a légi Schengen-tagságra?

Felkészültek az erdélyi repterek a légi Schengen-tagságra? 

Az erdélyi repülőterek többsége felkészült a szükséges feltételek biztosítására.
Romániai vendégéjszakaszámok a tél beköszöntéig

Romániai vendégéjszakaszámok a tél beköszöntéig 

Nőtt a turisták száma és a szálláshelyek forgalma tavaly november végéig.
Őrizetben a leégett romániai panzió tulajdonosa

Őrizetben a leégett romániai panzió tulajdonosa 

A hatóságok szerint a letartóztatott tulajdonos és társai nemcsak panziót vezettek.
Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?

Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park? 

Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében - írja a Privátbankár.
Románia bepanaszolta a Wizz Airt a törölt járatok miatt

Románia bepanaszolta a Wizz Airt a törölt járatok miatt 

Románia panaszt tett a Wizz Air ellen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnél a törölt járatok miatt, és szigorú figyelmeztetésbe részesíti a repülőtársaságot.
Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom 

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).
Sajátos módon történik az aszfaltozás egy romániai kisvárosban

Sajátos módon történik az aszfaltozás egy romániai kisvárosban 

A romániai Craiova város utcáit újraaszfaltozták, ám a megbízott cég elég érdekesen spórolt az idővel. Hétfőn a teljes Alexandru Odobescu utcát leaszfaltozta: kivéve egy ott parkoló autó alatti helyet. Mivel a sofőr nem jelent meg, és az útburkolati munkákkal megbízott cégnek sietni kellett, ezért a szakemberek nem vártak, és kreatív módon megoldották a feladatot a látható akadály ellenére is.
A román vasútvonalak felett alaposan eljárt az idő

A román vasútvonalak felett alaposan eljárt az idő 

Romániában a vasútvonalak 73 százalékának lejárt a tervezett élettartama. Ezért ma óránként 45 kilométeres átlagsebességgel közlekednek a vonatok, pedig száz évvel ezelőtt a korabeli sajtó szerint a személyszállításban óránként 50-60 kilométeres átlagot értek el a vonatok.
Kerékpárút a román-magyar határ mentén

Kerékpárút a román-magyar határ mentén 

Csaknem kétszáz kilométernyi kerékpárút épül a magyar-román határ romániai oldalán, Bihar megyében, a folyók töltésein, összekapcsolva a határ két oldalán lévő településeket.

Rendőri segítség kellett a tömegek miatt a romániai síközpontokban 

Rendőri segítséget kellett kérni a sípályák működtetőinek az idei év első hosszú hétvégéjén Romániában, miután tömegek rohamozták meg a síközpontokat.

Megadóztatják a borravalót Romániában 

Romániában újabb törvényt fogadott el kedden a képviselőház a borravaló megadóztatásáról, miután 2015-ban néhány hónap után visszavontak egy hasonló jogszabályt.

Horvátország is tagja lett a klubnak 

Januártól a szomszéd ország is tagja lesz a schengeni övezetnek, megszűnik a határellenőrzés. 

Kétszámjegyű növekedést könyvelt el a román vendégforgalom 

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Így alakul a vendégforgalom keleti szomszédunknál 

Romániában 13,3 százalékkal, 16,686 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Nemzeti virágot választott Románia 

A kedden megszavazott jogszabály szerint a nemzeti virág népszerűsítése és megünneplése érdekében ezentúl évente rendeznek országos fesztivált keleti szomszédunknál.

Hazai termékek bemutatója erdélyi és bukaresti szakkiállításon 

Keleti szomszédunknál gyakran kaphatók kiváló és innovatív magyar élelmiszerek, közöttük hazai tojástermékek is.

Szintet lép a román piacon a Wizz Air 

Öt repülőgéppel bővíti flottáját bukaresti bázisán, valamint növeli kapacitását Bákó, Kolozsvár, Iaşi és Nagyszeben útvonalain. 

Csak 2026-ra rendeződhet vissza a turizmus szomszédunknál 

A román idegenforgalom jelentős mértékben újjáéledt, de a világjárvány előtti szintet legfeljebb 2026-ra érheti el - mutatott rá hétfői közleményében a bukaresti kormány turisztikai és vállalkozásfejlesztési minisztériuma.

35 százalékkal több vendégéjszaka Romániában 

Romániában csaknem 35 százalékkal, 8,823 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte a román országos statisztikai intézet.

Romániában is jóval többen repülnek már, mint tavaly 

Az idei első negyedévben több mint háromszorosára, 3 085 700-ra nőtt a légi utasok száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Felelősségre vonják Herkulesfürdő tönkretevőit 

Vádat emeltek Romániában a termálvizeiről híres bánsági Herkulesfürdő fürdővállalatát privatizáló és a vállalat tönkretételéből törvénytelenül hasznot húzó bűnszövetkezet 35 tagja ellen - közölte kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Románia egy tucat hidrogénüzemű vonatot vásárol 

A román közlekedési minisztérium gazdasági-műszaki bizottsága tizenkét hidrogénüzemű, egyenként 160 férőhelyes vonat beszerzését hagyta jóvá, amelyek a dízelüzemű motorvonatokat váltanák ki több, nem villamosított dél-romániai útvonalon - jelentette be Irinel Ionel Scriosteanu közlekedési államtitkár hétfőn.

Romániában szerdától véget érnek a járványügyi korlátozások 

Romániában kedden éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt két éve bevezetett és havonta meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások, amelyekre a veszélyhelyzet teremtett jogalapot.

Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket 

Románia egyszerűsítette és egységesítette a beutazási feltételeket: keddtől megszűnik az országok járványügyi - vörös, sárga, zöld jelzésű - kockázati besorolása és bárhonnan érkezne utas az országba, annak függvényében küldik karanténba, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal.

Komoly támogatást nyújt Románia a turisztikai ágazatnak 

A román kormány tetemes összeget csoportosít ideigenforgalmi vállalatok kisegítésére idén és jövőre. Az egyik szálloda vezetőjének beszámolója szerint a támogatás elsősorban a munkaerő megtartását szolgáhatja, mivel a bérköltségek aránya teljes kiadásaikon belül durván nőtt.

Romániában nehezedik a helyzet, szigorítás a vendéglátóhelyeken 

Bukarest és az erdélyi megyeszékhelyek többsége is vörös zónába került.

Romániában tavaly 41 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 

Romániában 41,5 százalékkal, 19,551 millióra nőtt 2021 első tizenegy hónapjában a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Románia legjobb SPA-desztinációja Háromszék 

A Termalia 2021 verseny díjait a nagyközönség részéről érkezett jelölés, valamint a szakértőkből álló zsűri értékelése alapján ítélték oda.

Változás romániai utazás esetén 

December 20-tól kezdődően a Romániába utazóknak is ki kell költeniük a más európai uniós országok által is bevezetett PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot.

Több romániai járatát felfüggeszti a Wizz Air 

A koronavírus-járványra hivatkozva a következő év elején 45 járatát szünteti meg ideiglenesen a Wizz Air diszkont légitársaság Romániában.

Román szigorítás: karantén is jöhet 

Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal.

Romániában új beutazási előírás 

Beutazási nyomtatványt kell december 20-tól kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek, jelentette be vasárnap Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.  

Zuhant a légi utasok száma Romániában 

2021 első félévében 26,5 százalékkal csökkent Romániában a légi utasok száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

Áremelés várható a román éttermekben 

A Gault&Millau romániai felmérése szerint az éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra, 23 százalék pedig visszafogja tevékenységét.

Új légitársaság Romániában 

Közös légitársaságot alapít Nagyvárad és Bihar megye.

Románia minden megyéje a "zöld zónába" került 

Románia valamennyi megyéje és Bukarest is a "zöld zónába" került kedden a koronavírus-fertőzések térképén, vagyis az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya már sehol sem lépi túl a másfél ezreléket, az országos átlag pedig kevéssel haladja meg az egy ezreléket.

Negyedével esett vissza a vendégéjszakaszám Romániában 

Romániában az első három hónapban csaknem 25 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Románia karanténnal várja a turistákat az ortodox húsvétra 

Áthúzta a románok húsvéti utazási számításait a koronavírus-fertőzések ütemének csökkenése, ugyanis Bukarest járványügyi szempontból magas kockázatú "sárga zónába" sorolta az érintett országok többségét, így mind a hazalátogató vendégmunkásoknak, mind a hosszú hétvégét a bolgár vagy görög tengerparton töltő turistáknak azzal kell számolniuk, hogy belépéskor karanténba küldik őket - mutatott rá a Digi 24 hírtelevízió csütörtökön.

Erdély, vagy román tengerpart: csak uniós oltásigazolással! 

A román kormány megerősítette, ez kelleni fog az országba való belépéshez.

Román vendégéjszaka adatok 

Tavaly 51,6 százalékkal csökkent Romániában a vendégéjszakák száma.

Románia felé nincs karantén 

Nem kell már karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek.

Vendéglátósok tüntetnek a román fővárosban 

Az ok természetesen a pandémia okozta helyzet. Úgy látják, a román kormány nem hajlandó lépni, hogy megmentse a vendéglátást.

Románia: karanténkötelezettség a Magyarországról érkezőknek 

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

Autópályán a Fekete-tengerig 

Autópályával kötik majd össze a Fekete-tengert a magyar határral.

Így alakult a vendégéjszakák száma júliusban Romániában 

Júliusban csaknem 45 százalékkal, 2,436 millióra csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Nyitnak az éttermek Romániában 

Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását, jelentette be Klaus Iohannis államfő.

Románia: életbe lépett a karanténtörvény 

Romániában megdőlt minden rekord, hatályba léptették a karanténtörvényt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!