Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 17,2 százalékkal 5,085 millióra, a külföldi turistáké 51,9 százalékkal 1,204 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 23,1 százalékkal 3,307 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 18,6 százalékkal, 2,772 millióra, míg a külföldieké 52,7 százalékkal 534 700-ra emelkedett. Áprilisban a vendégéjszakák száma 18,7 százalékkal 1,726 millióra nőtt tavaly áprilishoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma áprilisban 19,9 százalékkal 894 ezerre emelkedett éves összevetésben.

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszakétól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb.

Romániában az idegenforgalomnak várhatóan idén sikerül elérnie, vagy meghaladnia a világjárvány előtti szintet. Az idén áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre bejelentkezett 894 ezer turista kevesebb mint 1 százalékkal haladta meg a 2019 áprilisában regisztrált számot, az általuk eltöltött 1,726 millió vendégéjszaka viszont még mindig 2,2 százalékkal elmarad a 2019 áprilisi szinttől.

A hazai vendégforgalom alakulásáról januártól áprilisig ITT írtunk bővebben.

Forrás: MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.