Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 17,2 százalékkal 5,085 millióra, a külföldi turistáké 51,9 százalékkal 1,204 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 23,1 százalékkal 3,307 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 18,6 százalékkal, 2,772 millióra, míg a külföldieké 52,7 százalékkal 534 700-ra emelkedett. Áprilisban a vendégéjszakák száma 18,7 százalékkal 1,726 millióra nőtt tavaly áprilishoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma áprilisban 19,9 százalékkal 894 ezerre emelkedett éves összevetésben.

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszakétól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb.

Romániában az idegenforgalomnak várhatóan idén sikerül elérnie, vagy meghaladnia a világjárvány előtti szintet. Az idén áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre bejelentkezett 894 ezer turista kevesebb mint 1 százalékkal haladta meg a 2019 áprilisában regisztrált számot, az általuk eltöltött 1,726 millió vendégéjszaka viszont még mindig 2,2 százalékkal elmarad a 2019 áprilisi szinttől.

A hazai vendégforgalom alakulásáról januártól áprilisig ITT írtunk bővebben.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.