Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.
Hamarosan átszállás nélkül vonatozhatunk Pozsony és Oostende között

Hamarosan átszállás nélkül vonatozhatunk Pozsony és Oostende között 

Az elképzelés szerint a két város között naponta közlekedő vonat tizenkilenc óra alatt tenné meg az utat. 
Bécsbe utazhatunk adventkor a magyar Orient expresszen

Bécsbe utazhatunk adventkor a magyar Orient expresszen 

Ráadásul olyan szalonkocsiban is élvezhetjük az utazást, amiben korábban az osztrák kormányfő is vonatozott a Continental Classic Express-nek köszönhetően.
Balkáni utazás Európa egyik leglátványosabb vasútvonalán

Balkáni utazás Európa egyik leglátványosabb vasútvonalán 

Montenegróba repülővel és közúton érkezik a látogatók zöme, a leglátványosabb utazási módot azonban, s egyúttal a legkalandosabbat is, a vonatozás jelenti, ami a végállomástól elvonatkoztatva, önmagában is élmény.
Vonattal Dubajból az indiai Mumbaiba

Vonattal Dubajból az indiai Mumbaiba 

A tenger mélyére épített, 2000 km hosszú vonalon 1000 km/h-val járna a vonat, így a jelenlegi háromórás repülőút nagyjából kétórás vonatútra csökkenne.
Franciaország is bevezeti az olcsó vonatbérletet

Franciaország is bevezeti az olcsó vonatbérletet 

Clément Beaune közlekedési miniszter a hét elején jelentette be az új, 49 eurós bérlet bevezetésének tervét, amely korlátlan utazást biztosít majd a TER regionális járatain és az Intercity vonatokon. 
Figyelem: ne szombaton induljon a Balatont átúszni Révfülöpnél!

Figyelem: ne szombaton induljon a Balatont átúszni Révfülöpnél! 

FRISSÍTVE Kedvezményes, 50 százalékos alkalmi menettérti vasúti jeggyel lehet utazni a 41. Balaton-átúszásra, Révfülöpre, illetve onnan vissza. Azonban a programot a szervezők szombatról vasárnapra halasztották.
Mi éri meg jobban: vonat vagy repülő?

Mi éri meg jobban: vonat vagy repülő? 

A Which? Travel három európai és két nagy-britanniai útvonalon hasonlította össze a legolcsóbb hálókocsis privát fülke és a legolcsóbb repülőjegy plusz éjszakai szállás árát.
Luxusutazás az éj leple alatt

Luxusutazás az éj leple alatt 

A Nightjet bécsi indulással Berlinbe, Párizsba, Rómába, Amszterdamba visz.
Okosjegy már minden belföldi IC-re

Okosjegy már minden belföldi IC-re 

Már a Balaton déli partja, valamint Győr és Szombathely felé is váltható okosjegy, ezáltal ez a szolgáltatás már minden Magyarországon közlekedő belföldi InterCity-járaton elérhető, több mint 80 város felé - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Ezek a mai kor Orient Expresszei 

Sokáig úgy volt – főleg a fapadosok megjelenésével – hogy a vonatnak befellegzett. De mára kiderült, hogy ez a régen egyeduralkodó utazási forma mégsem megy ki a divatból, azokban az államokban sem, ahol több ezer kilométeresek a távolságok - írja társlapunk, az mfor.hu.

Románia egy tucat hidrogénüzemű vonatot vásárol 

A román közlekedési minisztérium gazdasági-műszaki bizottsága tizenkét hidrogénüzemű, egyenként 160 férőhelyes vonat beszerzését hagyta jóvá, amelyek a dízelüzemű motorvonatokat váltanák ki több, nem villamosított dél-romániai útvonalon - jelentette be Irinel Ionel Scriosteanu közlekedési államtitkár hétfőn.

Áprilisban megint lehet jelentkezni az ingyenes InterRail-jegyekre 

Jelentősen bővül az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó uniós program: 2022-ben már 70.000 fiatal számára nyílik meg a lehetőség a különleges utazáshoz, az idei első kiírást áprilisban nyitja meg az Európai Bizottság  – hívta fel lapunk figyelmét Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a DiscoverEU-program mentora.

MÁV-Start: újra hálókocsival Budapestről Zürichbe 

Újra el lehet jutni Budapestről Zürichbe hálókocsival; a Münchenbe induló Kálmán Imre EuroNight egy része Salzburgtól külön kocsikkal közlekedik Svájc legnagyobb városába - közölte a MÁV-Start Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A vonat visszatér 

Az európai vasútnak még mindig sok akadályt kell leküzdenie, de az Európai Bizottág (EB)  igyekszik fellendíteni a vonatközlekedést

Bejött a magyaroknak az Adria InterCity  

A Budapestről Splitbe közlekedő IC-re az első hetekben már háromezernél is többen váltottak jegyet, közölte a MÁV-Start az MTI-vel.  

Koronavírus-mentes vonatok az olasz turizmusért 

Az első Róma - Milánó útvonal után nyárra bevezetnénk az összes turisztikai célállomásra való utazást.

A covid nagy nyertesei: a vasúti hálókocsik 

A koronavírus terjedése a repülőforgalom összeomlását, és a vasúti forgalom fellendülését hozta. A hálókocsik reneszánszukat élik egyes európai országokban, másutt azonban eltűntek. Körkép az euronews.hu hírportál összeállításában.

Ne az eddig megszokott időben induljon a vonatállomásra! 

Mert szombattól megváltozott a MÁV-Start menetrendje.

Hétfőtől visszaáll az EuRegio vonatok menetrendje 

Hétfőtől visszaáll a Győr és Bécs között közlekedő EuRegio vonatok menetrendje, mert az osztrák vasút a koronavírus-járvány miatt leállított ausztriai regionális közlekedés teljes körű újraindítását tervezi - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

Kevesebb vonat közlekedik Budapest és Bécs között 

A koronavírus miatti vasúti változások részeként kevesebb vonat közlekedik Budapest és Bécs között kedd 16.00 órától - tudatta a Mávinform közleményben az MTI-vel.

Közvetlen vonattal a mohácsi búsójárásra 

Átszállás nélkül juthatnak el Pécsről Mohácsra a mohácsi sokácok hagyományos, télbúcsúztató, tavaszköszöntő népszokására, a busójárásra vonattal utazók. Február 22-től 23-ig egyes vonatok Pécs és Mohács viszonylatban átszállás nélkül, míg Pécs és Magyarbóly viszonylatban villányi átszállással közlekednek.

Vonatozzon a KLM-mel Brüsszel és Amszterdam között! 

Az elmúlt hónapokban a KLM, a Thalys és az NS Dutch Railways környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve hosszú távú tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan csökkentse légi járatainak számát Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között. A megoldás alapján a KLM Holland Királyi Légitársaság 2020. március 29-étől a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi járatainak egyikét. A helyettesítő járatok mindenben igazodnak majd a vásárlói igényekhez.

A vonat az új repülő 

A svéd kormány vizsgálja az ország és Európa nagyvárosai közötti napi rendszerességgel közlekedő éjszakai vonatok lehetőségét, írja az International Railway Journal nyomán a G7.

Csaknem harmadával többen indították idén balatoni vonatozással a szezont 

Az időjárás június közepére végre kegyes volt a szünidőt megkezdő iskolásokhoz és a pihenni vágyókhoz is. Jól látszik a június 15-én életbe lépett nyári menetrend első hétvégéjén eladott menetjegyek számából, hogy a tavalyi bázishoz képest jelentősen, 27,5 százalékkal nőtt az utasforgalom a balatoni vonatokon.

Egyre több svéd szégyell repülni 

A “flygskam”, azaz a “repülés szégyene” mozgalom egyre népszerűbb a svédek körében, akik ennek hatására repülés helyett alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési lehetőségek mellett döntenek - írja az AIRportal.hu.

Újabb pályázat ingyenes utazásra európai fiataloknak 

Újabb ingyenes utazási pályázatot hirdetett az Európai Bizottság az Európai Unió területén élő 18 éveseknek - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Hatalmas késések az Eurostar vasúton 

Ugyan az EU és az Egyesült Királyság megállapodott róla, hogy a vasúti közlekedés még legalább kilenc hónapon keresztül a jelenlegi formájában működik majd az országok között, a francia vámőrök már március elején elkezdtek arra készülni, hogy a brexit egyszer valószínűleg valóban megtörténik majd - írja az Index.

Vonattal a karneválra 

A Venezia Expressz március 1-jén este indul Budapestről; március 2-án délelőtt érkezik a lagúnák városába, ahol az utasok rögtön belevethetik magukat az álarcos forgatagba és felfedezhetik Velence csodáit. A Canal Grande, a Rialto híd, a Szent Márk tér a híres harangtoronnyal és a gyönyörű bazilikával vagy a Dózse-palota és a Sóhajok hídja mind-mind kihagyhatatlan helyszínek!

Több mint 14 ezer európai fiatal vonatozik külföldre ingyen 

Több mint 14 500 kalandvágyó európai fiatal kap idén ingyenes InterRail vasúti bérletet a DiscoverEU elnevezésű új uniós kezdeményezés keretében - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

Ma indult a FLIRT tesztje 

2018. 08. 22-én megkezdődött a GYSEV Zrt. új beszerezésű FLIRT3 járműveinek utasforgalmi próbaüzeme.

Elindult Berlin és München között a szupergyors vonat 

25 év után elkészült a Berlint és Münchent összekötő új, szupergyors vonat, amely kevesebb mint 4 óra alatt teszi meg a távot.

Felújítják a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszát 

A mai naptól elérhető a MÁV Zrt. honlapján, továbbá feladásra került az Európai Unió Hivatalos Lapjába (TED-adatbázis) is a Soroksár és Kelebia közötti, 152 km hosszú vonalszakaszra vonatkozó, tervezés-kivitelezés tárgyú beszerzési eljárás részvételi felhívása.

Vonattal is elérhető lesz Londonból Tokió 

8,400 mérföldes vasútvonal köti majd össze a két fővárost. 

Jön a 4000 kilométer per órával száguldó vonat 

A vágány mellett kérjük, vigyázzanak!

A pécsi és a soproni vasúti járatokat is érinti a pályazár 

Pályazár lesz érvényben május 17-től június 1-ig a Keleti pályaudvar és Kelenföld között, emiatt több vonat is módosított menetrend szerint közlekedik.

Jelentős változások lesznek az esztergomi vasútvonalon 

A Budapest–Esztergom vasútvonalon végzett felújítási és villamosítási munkák miatt március 31-től július 29-ig változik a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Három hétvégén péntek estétől hétfőn hajnali 3:00 óráig Pilisvörösvár–Esztergom között vonatpótló autóbuszok közlekednek. Húsvétkor nem lesznek korlátozások.

Így készül a nyárra a MÁV-START 

A MÁV-START a nyári turisztikai főszezonban gyakoribb és gyorsabb utazást biztosít a balatoni vonalakon, amelyeken több légkondicionált járművet és bicikliszállító kocsit állít forgalomba, a nemzetközi úticélok közül pedig a nyári főszezonban naponta indulnak vonatok Magyarországról Splitbe, Rijekába és Koperbe. A montenegrói Bar településre, a bulgáriai Burgaszba és Várnába pedig hetente kétszer lehet vonattal eljutni - közölte az Utazás kiállításon az újdonságait bemutató vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.

A Siratófalig futhat a tel-avivi gyorsvasút 

Jiszrael Kac közlekedési miniszter bejelentette, hogy megrendelte a megvalósíthatósági tanulmányok és tervek elkészítését a Tel-Aviv-Jeruzsálem gyorsvasút meghosszabbításáról, amely így az óvárosig, a Siratófalig érne  - értesült csütörtökön a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál Izraelben. 

Luxusvonat indul Arad és Bukarest között 

Közel 20 millió eurós befektetéssel próbál az Aradi Astra Személyvagongyár szeletet hasítani magának a romániai és később az európai vasúti személyszállítási tortából.

Dubait és Abu Dzabit köti össze az első hyperloop 

A szupergyors rendszer 12 perc alatt bonyolítja majd le a 159 kilométeres utazást. 

Így változik a vasúti menetrend a munkanap-áthelyezés miatt 

A hétvégén a munkanap-áthelyezés miatt megváltozik a vonatok közlekedési rendje. 

Újra járnak InterCity vonatok a Békéscsaba-Budapest vonalon 

Szeptember 17-től a helyiek kezdeményezésére három pár, IC kocsit is továbbító belföldi vonatot állít forgalomba a MÁV-START a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. Így a meglévő nyolc nemzetközi InterCity és EuroNight járattal együtt összesen tizennégy, magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó vonatot vehetnek igénybe az utasok. Az utasszám növelése érdekében Békéscsaba önkormányzata részt vesz a vasúti közlekedés népszerűsítésében. 

65 év után újra jár a vonat Jezréel völgyében 

A vonat valamikor Damaszkuszig haladt, majd 1951-ben leállították a megcsonkult vasútvonalat.

480 kilométer fél óra alatt - vonattal 

Alig két hónappal a sikeres nevadai próbaüzem után a hyperloop ötletgazdái már Stockholmot és Helsinkit óhajtják összekötni a tömegközlekedési eszközzel.

Újabb korszerű motorvonatokat indított útjára a MÁV 

Vasárnap reggel, Budapest-Déli pályaudvar és Győr között állt forgalomba a MÁV-START tavaly nyáron megrendelt 15 darabos FLIRT-flottájának első két szerelvénye. Ezzel már 110 darabból áll a korszerű, akadálymentes, hatékony energiafelhasználású motorvonat-állomány, amely év végére 123 egységre bővül. A 15 új járműből 6 darab a Budapest–Tatabánya–Oroszlány és a Budapest–Tatabánya–Győr, 9 darab pedig a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém és Budapest–Füzesabony–Eger viszonylaton szolgálja majd az utazóközönséget. 

Szombaton életbe lép a nyári vasúti menetrend 

A jelentősen megnövekedő balatoni és velencei-tavi utazási igények kiszolgálására a MÁV-Start életbe lépteti június 18-án az augusztus 28-áig érvényes nyári vasúti menetrendet - közölte Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

2023-ban jöhetnek Németországban az önjáró vonatok 

Az állam vasúti társaságának feje szerint a járművekben összekapcsolják a mozdonyvezető és a vezérlőpanel szerepét.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!