A HOTREC véleménye a megosztáson alapuló gazdaságról 

Az UNWTO főtitkára, Taleb Rifai írásbeli és a HOTREC közgyűlésén elhangott szóbeli ajánlásával kerültek bemutatásra a HOTREC elemzései és ajánlásai a megosztáson alapuló gazdaságról, mely a működési és gazdasági feltételek kiegyenlítését és egységesítését szorgalmazza a "Levelling The Playing Field" mottóval.

A luxus a témája a novemberi Business Klubnak 

A Vendég&Hotel nagysikerű Gastro Design versenyének idei díjazottjai közül a legtöbb díjat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár „söpörte be”, amellett, hogy az idei közönségszavazás győztese a Nyugati Pályaudvar közelében található borbár lett, egy arany és két ezüstérmet is átvehettek különböző belsőépítészeti és design kategóriában a bár tulajdonosai.

A pizzarendelés új formája 

A pizzarendelés új formája

A New York-i éttermesek Meyertől várják az éttermi fizetések normalizálását 

A New York-i éttermesek Meyertől várják az éttermi fizetések normalizálását
Keresztféléves képzések a ZSKF-en

Keresztféléves képzések a ZSKF-en 

A Zsigmond Király Főiskola most is meghirdeti a keresztféléves eljárás alkalmával nappali és – munka/család mellett is könnyedebben végezhető – levelező tagozatos felsőoktatási szakképzéseit, alapszakjait, továbbá akár állami ösztöndíjas finanszírozású mesterszakjait. Jelentkezés november 15., vasárnap éjfélig, kezdés 2016 februárjában!

Londonban az Airbnb beelőzte a szállodaipart 

Londonban az Airbnb beelőzte a szállodaipart
Hogy kerül a balatoni vitorlás az adventi vásárra?

Hogy kerül a balatoni vitorlás az adventi vásárra? 

Karácsonyi vásárokat eddig csak nagyvárosokban rendeztek, Budapest és Bécs kedvenc célpontjai az adventre készülőknek. Idén először a Balaton partján is élvezhető az igazi adventi hangulat. 

Székesfehérváron telt ház lesz 2017-ben 

Székesfehérvár már többször is bizonyított. A város legutóbb 2013-ban volt házigazdája junior vb-nek, tavaly pedig felnőtt Eb-t szervezett.
Ön tudja melyik a ketreces?

Ön tudja melyik a ketreces? 

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.

Bevlo a Boscolóban 

Idén ősszel, október 7-8-án ismét megrendezésre kerültek a Bevlo Exkluzív Lakástextil hagyományőrző szakmai napok, amely mára már branddé nőtte ki magát. A cég, saját termékportfóliójának megfelelően, a Boscolo Budapest Vivaldi és Bellini termeiben, exkluzív környezetben mutatta be legújabb kollekcióit. A kétnapos szakmai eseményen több mint 200-an vettek részt a szakma jeles képviselői közül.

A romániai turistákat akarja Nyíregyháza 

A romániai városok és Nyíregyháza közötti turisztikai kapcsolatok továbbfejlesztése céljából november első hetében Nagyváradról és környékéről érkeztek turisztikai szakemberek és médiaképviselők Nyíregyházára a helyi TDM szervezésében. 

Boeing Next Generation: beújít az indiai légitársaság 

Hetvenöt következő generációs Boeing 737 MAX-ot rendelt az amerikai gyártótól az indiai Jet Airways a Dubajban a héten zajló légi szalonon.

Még több támogatást kapnak a hungarikumok 

Az agrártárca a következő években növelni kívánja az évi mintegy 500 millió forintos, a hungarikumok támogatására szolgáló keretet - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az első Paprika Market megnyitóján.

Wagner és a Stasi 

A klasszikus zene szerelmesei és a rendszerváltás részletei iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják számításukat Lipcsében, ahol Wagner, Bach és Mendelssohn emlékei mellett a titkosrendőrség múzeumát is felkereshetjük.

Őszi élmények Egyiptomban 

Egyiptom a magyar turisták kedvenc üdülőhelyei közé tartozik télen-nyáron. A belpolitikai helyzet miatt 2010 és 2013 között volt némi visszaesés a vendégforgalomban, tavaly óta azonban újra nő az országba érkező honfitársaink száma. A magyar piacon 2014 elején debütált Express Travel International tanulmányútján bejártuk a fáraók földjét.

Akárcsak a Malév: így ment csődbe az észt nemzeti légitársaság 

Az Estonian Air csődjét azután jelentették be, hogy az Európai Bizottság felszólította őket az állami támogatás visszafizetésére. Észtországban azonban máris új nemzeti légitársaság jött létre. Ismerős a történet?

Folytonosan változó világ 

Az Ikarus étteremben idén is hónapról hónapra a világ különböző pontjairól kiváló séfek mutatkoznak be a nemzetközi közönségnek ételsorukon keresztül. Egy évben egyszer azonban kizárólag az Ikarus konyháján dolgozóké a főszerep, akiknek munkáját Martin Klein, az étterem mesterszakácsa irányítja.

A tajga gyógyító egzotikuma 

Szarvasagancsfürdő, csakraellenőrzés, bögrébe fejt kecsketej – nem minden- napi tapasztalatokkal gazdagodott szerzőnk egy ökoturisztikai tanulmány- úton Szibéria érintetlen tájain.

Segélymunkás a garniszállón 

Általános tapasztalat, hogy természeti csapások vagy katasztrófák idején megváltozik a szállodai piac: egyesek bezárnak a radikálisan új helyzet miatt, mások hatalmasat kaszálnak az új lehetőségeken. Ilyenkor ugyanis segélyszervezetek munkatársai és állami alkalmazottak lepik el a környéket, és persze nekik is aludniuk kell valahol.

MSZÉSZ Közgyűlés: Csütörtökig lehet jelentkezni 

A tapolcai Hunguest Hotel Pelionban tartandó két napos rendezvény teljes programja elkészült.

Szaloniki, a kéklő tenger és a Meteorák 

Kalimera! – szólt az üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görög-országban. Hét ágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk a meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

Repülő lovak, repülő orvosságok 

Cikkünk címén a madarak kacaghatnának leginkább, de csak addig, amíg őket is be nem zsuppolják egy Boeing 777-es rakterébe, hogy a dohai Hamad repülőtér cargobázisán keresztül a világ egyik végéből a másikba eljussanak.

Az ibafai fapipa papi fapipa 

Emlékeznek még arra a nyelvtörőre, hogy "Az ibafai papnak fapipája van, azért az ibafai fapipa papi fapipa"? A Baranya megyei Ibafán Pipamúzeum is működik, amely megújult a közelmúltban.

A növekedés motorjai 

A globális utazási piac forgalma tavaly mintegy nyolcbillió dollárt tett ki, ebből Kelet-Európa növekvő mértékben részesedik. A régióban további potenciál rejlik – véli a világ egyik vezető GDS-szolgáltatója, a Travelport, amely októberben Varsóban tartotta kelet-európai vezetőségi fórumát.

Nagy utazás 

Blog bejegyzés a hozzánk hasonló családosoknak

Gyümölcsöskert, gyógyvíz és fókashow 

Ausztria megannyi vidékén a helyben termett alma tökéletes kiegészítője a turisztikai kínálatnak, sok esetben önálló vonzerő. Az Alföld északkeleti része, az ország almáskertje megfelelő marketinggel felveheti a versenyt nyugati szomszédunkkal. A gyönyörű almáskertek mellett a legújabb turisztikai fejlesztéseket is megnéztük azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett.

BOR, SZÉPSÉG, GOURMET ÉTELEK, EXKLUZÍV MINŐSÉG 

A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest egyik legpatinásabb épületében, a belvárosi Eiffel Palace irodaházban talált méltó helyére. Ez az a hely, ahol az épített minőségi környezet találkozik egy borászat minőségi törekvéseivel. Igényes és egyedi módon, kellemes gasztronómiai élményeken keresztül mutatkozik itt be az egri borvidék egyik meghatározó pincészete, az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok.

A Galapagos-szigetekkel és az Emirátusokkal újít a Royal Caribbean 

Új, 6000 főt befogadni képes óriáshajót állít forgalomba jövőre a Royal Caribbean Cruise Line, ugyanakkor az úti célok köre is bővül például a Galapagos-szigetekkel és Dubajjal. 

Harcsakolbászon innen, móri ezerjón túl 

A jóféle házi sajtok, kolbászok, mézek és borok mellett egyre több szolgáltató kínál különleges gasztronómiai csemegéket a Közép-Dunántúlon. A közelmúltban a Mezőföldtől a Bakonyig kalandoztunk, közben megismerkedtünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

Áttekinthető tervek és pluszforrások 

Ahogy azt a nyár végén ígértük, az első néhány hónap eltelte után újra interjúra kértük Glázer Tamást, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesét. A szakember a londoni WTM vásárról hazatérve adott interjút munkatársunknak. Glázer Tamás bizakodó a jövőt illetően, mivel a pozitív trendeket várhatóan pluszforrások segítségével tudjuk meglovagolni a jövőben.

Új attrakció a vadaspark mellett 

2015. november 15-én a Szegedi Vadaspark területén új, egyedülálló élményelemekkel felszerelt kalandpark nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Regionális Fejlesztési Alap által támogatott beruházás keretében a Paprikakert TÉSZ Kft., a vadasparkkal együttműködve, gyönyörű, erdős környezetben megvalósuló attrakcióval, a KalandoZoo Kalandparkkal járul hozzá a város idegenforgalmi vonzerejének fejlesztéséhez.

Több budapesti járatot is töröltek a Lufthansa-sztrájk miatt 

A Lufthansa német légitársaság a légiutas-kísérők folytatódó sztrájkja miatt több mint 900 járatot törölt hétfői menetrendjéből, köztük több budapesti járatot.

Magyarország kedvenc fürdői 

Október elején hirdették ki az Év Fürdője verseny eredményét. 170 ezer szavazat érkezett be a zsűrihez, a lakosság több mint 200 hazai fürdőt értékelt.

Szegény ember szállodája 

Az Airbnb-vel kapcsolatban a legtöbb támadás a rövid idő alatt óriási világsikert arató szállásmegosztó portált adózási oldalon éri. Érdekes, hogy épp 2008-as alapításának színhelyén – San Franciscóban – kapott e téren a napokban jókora pofont a cég. Ideje lenne tehát helyén kezelni a sharing economy (közösségi gazdaság) üzleti modelljének úttörő vállalkozását és tisztázni végre azt a zavaros helyzetet, amelyben sokan ma még sikerrel halásznak. Vannak azonban – és szerencsére szintén nem kevesen –, akik szeretnék tisztázni és rendezni a jogi tényállást.

Hazamentek a nyaralók, jönnek a gasztroturisták 

Buli, strand, eszem-iszom: rendhagyó szezonnyitó a Balaton északi partján. Mostantól tucatnyi tophely csütörtöktől hétfőig a nyár lezárultával is nyitva tart.

Kavics a vízben 

Budapesten nyitja meg következő egységét a jelenleg 16 európai hotelt működtető német szállodalánc, a MEININGER. A Fővám téri Vásárcsarnok melletti Csarnok téren alakítják ki azt a 184 szobás, 787 ágyas, vadonatúj szálláshelyet, amelyet 2018 tavaszától vehetnek majd birtokba a vendégek. A németországi lánc igencsak speciális koncepció alapján működik, többek között erről is kérdeztük Eric van Dijket, a dinamikusan terjeszkedő hotellánc ügyvezető igazgatóját.

Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: talán újra divatba jönnek? 

Fűszerkert címmel jelent meg Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna gasztronómiai albuma. Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.

A desztinációs márkák fejlesztéséért fogott össze a TDMSZ és a Budapesti Metropolitan Főiskola 

A Magyar TDM Szövetség a partnerség jegyében Együttműködési megállapodást írt alá a Budapest Metropolitan Főiskolával, mely az általános kereteken túlmenően – szakmai gyakorlathoz segítés, oktatásban, tematika kidolgozásában való részvétel – egy közös kutatás elindításáról is állást foglalt. 

Különleges magyar borokkal hódítjuk a kínai piacot! 

Tizenegy hazai kiállító – köztük tokaji, villányi és balatoni vezető borászatok – képviseltetik magukat az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján Kína vezető bor és szeszesital szakkiállításán, a ProWine-on. A csak szakmai látogatóknak szóló seregszemlén tavaly 38 országból 650 kiállító vett részt, a látogatók száma pedig megközelítette a 6500 főt.

Baalbek 

A Mellow Mood csoporthoz tartozó ötcsillagos luxushotel, a Buddha- Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a novemberben nyíló tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek.

Még egy főzési technika, ami betegségeket okozhat 

Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek igaza volt: egy tanulmány szerint károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban. Írja az Index a Sky News nyomán.

Horvátországi szállodáé a világ legjobb spa- és wellness-részlege 

A Global Wellness Travel Awards elismerését egy lošinji szálloda érdemelte ki.

Lufthansa-sztrájk: törölték a budapesti járatokat 

A Lufthansa német légitársaság törölte a pénteken délután 14 óra után Frankfurtból Budapestre érkező, illetve Budapestről Frankfurtba induló két-két járatát a légitársaság légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt.

Találja ki, ki lesz a jövő évi Utazás kiállítás kulturális díszvendége! 

A szakmai díszvendég Kína mellett 2016-ban első ízben lesz külföldi úti cél a kiállítás kulturális díszvendége.

Tematikus turisztikai útvonalakon járhatjuk be a szürkemarhák útját 

A magyar szürkemarhák egykori hajtóútja mentén 12 települést érintő, három tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Hajdú-Biharban - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke pénteken sajtótájékoztatón.

65%-kal nőtt az Emirates féléves nyeresége 

Az Emirates légitársaság az áprilisban indult üzleti évének első félévét 42,3 milliárd dirham (11,5 milliárd dollár) árbevétel mellett 3,1 milliárd dirham (849 millió dollár) nyereséggel zárta, ez az eredmény 65 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál.

Új keresletet teremt az Uber a budapesti piacon 

A budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik, vagyis az Uber már most a tömegközlekedés kiegészítője Budapesten. A tipikus Uber-felhasználó egyedülálló, diplomás alkalmazott vagy közép-, illetve felsővezető, húszas évei végén járó fiatal.

Ismét terjeszkedik az indulhatunk.hu 

Újabb taggal bővült a jelenleg 18 irodával rendelkező Indulhatunk.hu Nemzetközi Utazási irodák hálózata, a cégcsoport ugyanis megvásárolta a debreceni Horizont Travel Kft.-t - mondta el Forró Tamás, az Indulhatunk.hu tulajdonos-ügyvezetője.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!