hirdetés

300 milliárd forintot oszt az állam vidéki szállásfejlesztésre

Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját jelentették be július 3-án, Budapesten, amelynek keretén belül az összes hazai vidéki szálláshely megújulhat. A Kisfaludy Program indulása egyben a hazai pályázatírók fekete napja.

hirdetés

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője bejelentette, hogy szeptember 1-től elindítják a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programot, amelynek keretén belül vissza nem térítendő forrásokra épülő Kisfaludy Szállásfejlesztési Konstrukcióra lehet majd benyújtani a támogatási igényeket. A programnak köszönhetően az összes hazai vidéki szálláshely megújulhat a következő években.

(balról jobbra) Seszták Miklós, Guller Zoltán, Bernáth Tamás, Könnyid László
(balról jobbra) Seszták Miklós, Guller Zoltán, Bernáth Tamás, Könnyid László

A támogatásra jelentkezőknek 20 százalék önerővel kell rendelkezniük, 30 százalék kedvezményes hitel felvehető, és fele részben vissza nem térítendő támogatást kap a pályázó. Fontos információ a szálláshely tulajdonosoknak, hogy nem szükséges külső pályázatírót alkalmazni, ugyanis a szakmai és turisztikai szervezetek minden szükséges segítséget megadnak ahhoz, hogy eredményes legyen a pályázat. Seszták Miklós kiemelte: „A Kisfaludy Szállásfejlesztési Konstrukcióval a 2030-ig tartó futamidő végéig 2 ezer szálláshely, ezen belül 30 ezer szoba újulhat meg. A programmal a vidéki szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé a kormány. Minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030-ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból. Mindez óriási lendületet ad majd ahhoz, hogy a kormányzat sikerágazata, a turizmus közvetlen és közvetett GDP-hozzájárulásának a jelenlegi 10 százalékról 16 százalékra való növelését 2019 végéig”.

Guller Zoltán hozzátette: „A korábbi programok a vidék felzárkózását célozták, a mostani viszont egyértelműen az egész ország gazdaságának fejlesztését segíti elő. Üzleti terv kell majd hozzá a pályázóktól, ahhoz, hogy az államtól az 50 százalékos, vissza nem térítendő támogatást odaítéljék. 20 százalék önerő is szükséges, valamint felvehető majd 30 százalékos, kedvezményes kamatozású hitel a program keretén belül a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB).”

Guller Zoltán (MTÜ)
Guller Zoltán (MTÜ)

Az új támogatási konstrukciót az MTÜ július 3-ától a hónap végégig társadalmi egyeztetésre bocsájtja és széleskörű szakmai konzultáció során kívánja véglegesíteni. A támogatási konstrukció felhívása a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el ma éjféltől, a szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen várja az MTÜ. A fejlesztési források igénylésére szeptember elsejétől lehetőségük lesz a szállodák és panziók tulajdonosainak.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a hitelprogram tökéletesen illeszkedik a vissza nem térítendő támogatáshoz, de lehet akár önállóan is felvenni, a programtól függetlenül.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől (MSZÉSZ) Könnyid László elnök volt jelen a tájékoztatón, aki elmondta, az MSZÉSZ üdvözli és partnerként támogatja, hogy az MTÜ elindítja szálláshely-fejlesztéseket támogató programját, amivel végre elkezdődhetnek vidéken a pénzügyi-gazdasági válság miatt elhalasztott karbantartások, korszerűsítések, minőségjavító fejlesztések. Az átgondolt fejlesztések eredményként a magyar szállodák az egyre magasabb hazai vendégigények teljesítése mellett egy intenzív nemzetközi piaci környezetben is sikeresebben képesek megállni a helyüket. A támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik egyúttal a Hotelstars Union (HU) minősítési rendszer előírásait is, amelyen belül egyébként ma hazai szálláshelyek 60 százaléka minősítette magát.

(forrás: MTÜ/Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk