A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme!

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Az albán-dán származású René Redzepi étterme megismételte tavalyi sikerét.

A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. Konyhájában a hagyományos skandináv alapanyagok és főzési módszerek innovatív gasztronómiai gondolkodással párosulnak. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Faröerről és Izlandról.

Némi meglepetésre a korábbi első helyezett The Fat Duck ezúttal csak az 5. helyet szerezte meg. Első pillantásra is figyelemre méltó, hogy a legjobbnak ítélt éttermek ötvenes csoportjában találhatunk brazil, finn, orosz, kínai osztrák (!)és perui éttermet is. A Noma sikere tovább fényesíti a gasztronómia jelenkorának skandináv dominanciáját.

Kicsúszott a Top 50-ből Mathias Dahlgren és a legendás amerikai French Laundry. bekerült öt újonnan nyitott étterem, a kínai Amber egyenesen a 37. helyen landolt. Alain Passard újranyitott L'Arpege-e azonnal a 19. helyre szárnyalt, és 11 helyezést javítva került be az első tízbe a brazil D.O.M.

A legjobbak között 8 francia, 6 spanyol, 6 amerikai, és 6 olasz étterem található.

Íme a teljes lista:

1. Noma, Dánia

2. El Celler De Can Roca, Spanyolország

‎ 3. Mugaritz, Spanyolország

4. Osteria Francescana, Olaszország

5. The Fat Duck, UK

‎6. Alinea, USA

7. D.O.M, Brazilia

‎8. Arzak, Spanyolország

9. Le Chateaubriand, Franciaország

10. Per Se, USA

11. Daniel, USA

12. Les Creations De Narisawa, Japán

13. L'Astrance, Franciaország

14. L'atelier De Joel Robuchon, Paris, Franciaország

15. Hof Van Cleve, Belgium

16. Pierre Gagnaire, Franciaország

17. Ous Sluis, Hollandia

18. Le Bernardin, USA

‎19. L'Arpege, Franciaország

20. Nihonryori Ryugin, Japán

‎21. Vendome, Németország

22. Steirereck, Ausztria

23. Schools Schauenstein, Svájc

24. Eleven Madison Park, USA

25. Aqua, Németország

26. Quay, Ausztrália

27. Iggy's Singapore

28. Combal Zero, Olaszország

29. Martin Berasategui, Spanyolország

30. Bras, Franciaország

31. Biko, Mexikó

32. Le Calandre, Olaszország

33. Ristorante Cracco, Olaszország

34. The Ledbury, UK

35. Chez Dominique, Finnország

36. Le Quartier Francais, Dél-Afrika

37. Amber, Kína

38. Dal Pescatore, Olaszország

39. Il Canto, Olaszország

40. Momofuku Ssam Bar, USA

‎41. St John, UK

42. Astrid Y Gaston, Peru

43. Hibiscus, UK

44. La Maison Troisgros, Franciaország

45. Alain Ducassse Au Plaza Athenee, Franciaország

46. De Librije, Hollandia

47. Hotel De Ville, Svájc

48. Varvari, Oroszország

49. Pujol, Spanyolország

50. Extebarri, Spanyolország

(forrás: facebook, Wikipedia, deliciouz)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.