hirdetés

Borászat, csúcsgasztronómia, szállás egy helyen

A Balaton-felvidéken, a Nivegy-völgyben nyitott a Dobosi Birtokközpont családi vállalkozás a fenti szolgáltatásokkal.

hirdetés

Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó – ez az öt falu alkotja a Nivegy-völgyet, amit három oldalról dombok ölelnek körbe, Délről pedig a Balaton zár le. A Balaton-felvidéknek ez a része kevésbé ismert, ennek köszönhetően itt meg tudott maradni a helynek egyfajta azonosságtudata. Kialakult egyfajta völgyi identitás, ahol a falvak nem versenyeznek egymással, inkább egységben gondolkoznak, hiszen lehet, hogy valaki az egyik faluban lakik, de a másikhoz tartozik a szőlője vagy a pincéje, így egy a lényeg: hogy Nivegy-völgyi. Az összefogás nagyon jellemző itt, van egy láthatatlan kapocs, ami összetartja a csapatot, és bár a vendégek ezt nem is igazán látják, érzik, hogy van a helynek egy egészen magával ragadó aurája.

Valóra vált a családi álom: megnyílt a Dobosi Birtokközpont

Itt, a gondozott szőlők, a dombok között megbúvó falvak és a messzeségben megcsillanó Balaton aranyháromszögében nyitott meg 2020 őszén a Dobosi Birtokközpont 90 támogató segítségévek, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, és összesen 16 millió forinttal támogatták meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Dicsőségfal az adományozóknak
Dicsőségfal az adományozóknak„A családunknak húsz éve van egy álma, ezt sikerült most megvalósítanunk, amikor tavaly ősszel megnyitottuk a Birtokközpontunkat. A ’90-es évek végén kezdtünk el palackos borokat készíteni, onnantól egyre többen ismerték és szerették a borainkat, de amikor eljöttek a faluban lévő borkóstoló helyiségünkbe, sokszor kérdezték, hogy hol vannak a szőlők. Mindig arra vágytunk, hogy legyen egy olyan épületünk, ami kint van a szőlőben, és ahol nem csak a borokat tudjuk megmutatni, de az ültetvényt, a Balatont, a bennünket körülvevő nyugalmat is. Hosszas tervezés után készült el a Birtokközpontunk, ahol nem csak a szőlőfeldolgozás történik, de komolyabb vendéglátásra is lehetőségünk nyílt. Itt kapott helyet a 9 darab 4 csillagos szobánk, ahol a vendégeink meg tudnak szállni, és itt indítottunk el egy ígéretes konyhát is. Azt viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem szállodaként, és nem étteremként szeretnénk üzemelni, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor.” - Dobosi Győző.A 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó egységben a rendezvényturizmus felé is nyitnak, így főleg ősztől tavaszig lehetőség lesz csapatépítő tréningek, kisebb konferenciák megtartására is.


Egy osztrák Séf & fine bistro konyha

„A Birtok konyhája egy külön fejezet, nagyon büszkék vagyunk rá. Tavaly október 30-án volt a zártkörű megnyitónk, de akkor már sejteni lehetett, hogy hamarosan be kell majd zárnunk. Úgy gondoltuk, hogy tavaszig ráérünk majd átgondolni az egész koncepciót így, hogy már elkészült az épület, és nem csak tervrajzon látjuk. Volt egy olyan kijelentésem, hogy ha besétál hozzánk egy séf, hogy ő itt szeretne főzni, akkor lesz melegkonyhánk, ha nem, akkor csak a rendezvényekre lesznek komolyabb ételeink. És akkor egy novemberi napon besétált hozzánk Deutschmann Klaus, aki öbb Michelin csillagos étteremben is dolgozott korábban.

 

Ő egyébként osztrák, de már a családjával együtt Magyarországon élnek, a szomszédos Monoszlón. Éppen eljött a korábbi munkahelyéről, és azt mondta, hogy van egy jó koncepciója, amit szívesen megvalósítana nálunk, mert ismeri és szereti a borainkat, a helyet pedig nagyon szépnek találja. Emberléptékű konyhában gondolkozott, ahol minőségi alapanyagokból minőségi ételeket készít, ez egyezett a mi elképzeléseinkkel is. Közösen megtaláltuk azt a fine bistro vonalat, amivel mindannyian tudunk azonosulni. A Nivegy-völgyben nem szeretnénk fine dining-ot kínálni, de a hagyományos konyhánál egy kicsit többre vágytunk. Kéthetente változik az étlapunk, külön van ebéd és vacsora menünk, így az itt megszálló vendégeink is tudnak választani. Minden étel mellé van borajánlásunk, hiszen mégiscsak ez a fő profilunk. Ennek ellenére nem étteremként funkcionálunk, tehát nyáron, csúcsidőben is legfeljebb öt napon van melegkonyhánk, de hidegtálakat a hét bármely napján fel tudunk szolgálni a borkóstolókhoz, pincelátogatásokhoz" – mesélte el Dobosi Győző.

A (nem is olyan távoli) jövő

Tervekből, álmokból soha nem fogy ki a család. A birtok mellé most éppen egy panoráma wellnesst építtetnek, ahonnan a kevésbé barátságos időben is meg tudják majd mutatni a Balaton szépségét azoknak, akik a panoráma szaunában, jacuzziban múlatják majd az idejüket.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk