Csúcsgasztronómiai ízutazás várja a budapesti sörtanfolyam résztvevőit

A világ legfontosabb sörfajtái, a sörök történelme, a sörkóstolás tudománya és az alapanyagok széles skálája mellett a sör gasztronómiai szerepét is részletesen bemutatja a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyama.

A két estés kurzus során a résztvevők mintegy húszféle sört, és több olyan ételt kóstolnak meg, amelyeket vagy tradicionálisan a mellé kínált sörtípussal szokás fogyasztani, vagy a tanfolyam szervezőinek kreatív sör-étel párosításáról van szó. „Szeretnénk megmutatni, hogy az egyes sörtípusok nagyszerűen működnek az újhullámos európai konyhák izgalmas fogásaival is” – mondta Pancsovay Zita, a Borganika séfje, a sörtanfolyam háziasszonya.

A Budapest belvárosában, a Klauzál téren szervezett sörtanfolyam első időpontja július 9-10. „A kurzusok során bemutatásra kerülő sörök és ételek sora az aktuális kisüzemi kínálathoz igazodva változik, annak érdekében, hogy minden alkalommal be tudjunk mutatni néhány olyan különlegességet, amely adott esetben egyenesen a sörfőzdéből érkezik a HUBA hallgatóinak poharába” – fogalmazott Simonfai Balázs, a Brew!Studio oktatója.

Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, a Hungarian Beer Academy projektmenedzsere tájékoztatása szerint az első tanfolyam sörsora, és az adott sörökhöz kínált ételek már összeálltak, zajlik a párosítások finomhangolása. Klasszikus párosítás lesz a pilseni típusú sör mellé a Nakládaný hermelín, amely a szokásostól némileg eltérő fűszerezést és sörös érlelést kap. A bemutatott american pale ale sör mellé zöldfűszeres, komlós, mini pulled pork bucit kínálnak, az impreial IPA társa pedig Körtébe töltött kéksajt lesz, dióval és mézzel. Ugyancsak főételként jelenik majd meg a berliner weisse típusú sörhöz kínált Csirkepaprikás gerbeaud, uborkasalátával, de a desszertek közé is sikerült igazi különlegességeket csempészni. A tanfolyamon kóstolt imperial stout társa Brownie pohárkrém lesz, míg a barley wine sör mellé Barley Wine sütinyalóka érkezik majd.

A tanfolyamon bemutatott sörtípusok sora a különböző láger söröktől a búzasörökön át a legváltozatosabb felsőerjesztésű sörökig tart, olyan főzetekkel, mint a könnyed saison, a spontán erjedésű belga lambic, a napjainkban igen divatos sour ale, vagy a fahordós érlelésű sörök. A HUBA – Hungarian Beer Academy célja, hogy a korábban soha nem látott sebességgel változó hazai és nemzetközi sörvilágról rendszerezett tudást biztosítson, ezzel segítve a vendéglátásban, sörfőzésben, médiában és gasztronómiában dolgozókat. A tanfolyamon a sörvilággal kapcsolatos elméleti információk mellett a szakmai sörkóstolás gyakorlatában, sörleírások készítésében is elmélyülnek a hallgatók.

A Hungarian Beer Academy tanfolyamai a Kaluzál téri Vásárcsarnok emeletén található Borganikában várják az érdeklődőket. Az első kurzus július 9-én kezdődik. A képzéssel kapcsolatos további információk a sörtanfolyam weboldalán találhatóak.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.