hirdetés

Durván megdrágult a vöröshagyma, de a java még hátra van

Elfogyott a hazai,eladásra kínált hagyma, helyét tavasztól az import veszi át - jóval drágább beszerzési áron. Ezért drasztikus áremelkedés várható.

hirdetés

Bajban van a magyarországi hagymatermelési ágazat. Eddig is nehezen vették fel a harcot a külföldi konkurenciával a hazai hagymatermesztők, ám a tavalyi aszály valószínűleg megadta a kegyelemdöfést. 

Egyre kevesebb magyar hagymát látni a hazai boltokban és piacokon, a helyüket az import termékek vették át, és ennek hatására a hagymafélék ára jócskán megnőtt, írja a napi.hu.

Depositphotos
Depositphotos
 

Ennek ismeretében nem csoda, ha a szakértők szerint idén tavaszra akár az 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt, így a hagyma kilónkénti ára megközelítheti az 1000 forintot is.

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője szerint a tartós vízhiány óriási kieséseket okozott, de ez csak az egyik oka a drágulásnak. A másik, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága.

Magyarországon mindössze 1300 hektáron termelnek vörös és lila hagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk