Flesch Tamás: Nagyobb a baj a növekvő rezsiköltségek miatt, mint Covid idején volt

Erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás beszélt az ATV Egyenes beszéd c. műsorában. A mostani válságnak ugyanis a költségek olyan mértékű elszállását eredményezte, mondta a szakértő, hogy ezt semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudják ellensúlyozni a szállodások.

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch a műsorban elmondta: az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Példaként említette, ha van egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda, amelynek rezsiköltsége eddigi havi 12-15 millió forint volt, „az most 100 millió lesz havonta, és ezek nem kigazdálkodható számok”, áll a telex.hu összefoglaló beszámolójában az ATV interjúja alapján.

Ráadásul most már szállodák is jutottak el oda, hogy gázra nem is kapnak ajánlatot az energiakereskedőktől, így ezek a cégek majd vagy kapnak, vagy nem kapnak gázt, és ha kapnak is, a mindenkori piaci áron, ami „arra tippelek, még több lesz”.

 

Hogy miért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti zárások idején, arra két okot mondott: egyfelől szerinte akkor mindenki számíthatott rá, hogy „záros határidőn belül” lesz vakcina, másfelől a mostani infláció és energiaválság nemcsak egy-egy ágazatot sújt, hanem az egész országot, így biztosan csökken majd azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe.

Flesch szerint a helyzetet tovább rontja, hogy két év Covid után az ágazatban már nem maradtak tartalékok, „nincs több pénz elégetnivaló”. Ezért szerinte bezárási hullám jöhet, „inkább gyorsan bezár” az a vállalkozó, aki nem mer vagy tud kockáztatni. Flesch szerint abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is állástalanná válhat.

„Nem mi leszünk az első, akiknek mentőövet fog dobni a kormány”, mondta arra a kérdésre, hogy a szektor (amely a Covid idején kapott állami segítséget) most számíthat-e bármiféle támogatásra. Vannak a kormánynál javaslataik, hogy hogyan lehetne segíteni az ágazaton – például hogy a lekötött gázt, ha nem használják fel, akkor ne kelljen kifizetni –, de egyelőre nem látni a szándékot arra, hogy segítsenek rajtuk.

 

Forrás: ATV / telex.hu


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.