hirdetés

Flesch Tamás: Nagyobb a baj a növekvő rezsiköltségek miatt, mint Covid idején volt

Erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás beszélt az ATV Egyenes beszéd c. műsorában. A mostani válságnak ugyanis a költségek olyan mértékű elszállását eredményezte, mondta a szakértő, hogy ezt semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudják ellensúlyozni a szállodások.

hirdetés

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch a műsorban elmondta: az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Példaként említette, ha van egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda, amelynek rezsiköltsége eddigi havi 12-15 millió forint volt, „az most 100 millió lesz havonta, és ezek nem kigazdálkodható számok”, áll a telex.hu összefoglaló beszámolójában az ATV interjúja alapján.

Ráadásul most már szállodák is jutottak el oda, hogy gázra nem is kapnak ajánlatot az energiakereskedőktől, így ezek a cégek majd vagy kapnak, vagy nem kapnak gázt, és ha kapnak is, a mindenkori piaci áron, ami „arra tippelek, még több lesz”.

Flesch Tamás
Flesch Tamás
 

Hogy miért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti zárások idején, arra két okot mondott: egyfelől szerinte akkor mindenki számíthatott rá, hogy „záros határidőn belül” lesz vakcina, másfelől a mostani infláció és energiaválság nemcsak egy-egy ágazatot sújt, hanem az egész országot, így biztosan csökken majd azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe.

Flesch szerint a helyzetet tovább rontja, hogy két év Covid után az ágazatban már nem maradtak tartalékok, „nincs több pénz elégetnivaló”. Ezért szerinte bezárási hullám jöhet, „inkább gyorsan bezár” az a vállalkozó, aki nem mer vagy tud kockáztatni. Flesch szerint abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is állástalanná válhat.

„Nem mi leszünk az első, akiknek mentőövet fog dobni a kormány”, mondta arra a kérdésre, hogy a szektor (amely a Covid idején kapott állami segítséget) most számíthat-e bármiféle támogatásra. Vannak a kormánynál javaslataik, hogy hogyan lehetne segíteni az ágazaton – például hogy a lekötött gázt, ha nem használják fel, akkor ne kelljen kifizetni –, de egyelőre nem látni a szándékot arra, hogy segítsenek rajtuk.

 

(forrás: ATV / telex.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk