hirdetés

József nádor hitvese, Dorottya - luxushotel névadójaként visszatért

Habsburg József nádor, József Antal főherceg háromszor nősült hosszú élete során. Első alkalommal egy orosz nagyhercegnőt vett el, majd annak szülést követő halála után egy osztrák hercegnőt vitt az oltár elé, és amikor ő is meghalt gyermekágyi lázban, akárcsak elődje, akkor következett a sorban Mária Dorottya württembergi főhercegnő, aki a főváros egyik legszebb helyén most debütáló luxushotel névadója lett.

hirdetés

 A pesti belváros három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben életre kelt új szálloda nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, Habsburg József nádor harmadik feleségéről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta. Az ötcsillagos besorolású Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection megnyitásával debütál Magyarországon az Autograph Collection Hotels márka.

Forrás: BDPST
Forrás: BDPST

Még vágják a szalagot, közben csekkolnak be az első vendégek

Az Autograph Collection Hotels a Marriott Bonvoy több mint 30 rendkívüli szállodamárkát magában foglaló globális portfóliójának része, hangzott el a BDPST Group beruházásában megvalósult Dorothea Hotel hétfő délelőtti ünnepélyes megnyitóján, ahol épp az ünnepélyes megnyitóval egyidőben érkeztek az első vendégek a házba.

Akik a szalagot vágják: Pankaj Birla (Vice President of Market Operations EMEA, Marriott International), Cameron McNeillie (a Dorothea Hotel vezérigazgatója), Gonzalo Aguilar (Marriott International Chief Operations Officer for Europe) és Tiborcz István (a BDPST Group tulajdonosa) / Forrás: BDPST
Akik a szalagot vágják: Pankaj Birla (Vice President of Market Operations EMEA, Marriott International), Cameron McNeillie (a Dorothea Hotel vezérigazgatója), Gonzalo Aguilar (Marriott International Chief Operations Officer for Europe) és Tiborcz István (a BDPST Group tulajdonosa) / Forrás: BDPST

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection szálloda megnyitásával magyarországi egységgel bővíthetjük az egyedülálló Autograph Collection hotelportfóliónkat", mondta Sandra Schulze-Potgieter, a Marriott International európai, közel-keleti és afrikai prémium és válogatott márkákért felelős alelnöke.

Egy átvezető folyosó a számos közül: egyik házból átvezeti a vendéget a másik részbe /Forrás: BDPST
Egy átvezető folyosó a számos közül: egyik házból átvezeti a vendéget a másik részbe /Forrás: BDPST

"Minden szálloda egyedülálló történetet mesél el, erre ragyogó példa a Dorothea Hotel, amely a város gazdag történelmét idézi fel szofisztikált és modern megközelítésben. A felújított történelmi épülettől kezdve a mesés vendégszobákon át a minden érzékszervünket megmozgató étkezési élményig és a rejtett wellnessrészlegig a szálloda olyan páratlan élménycsomagot kínál, amely által a vendégek nemcsak elmerülhetnek a Dorothea egyedülálló világában, hanem részeseivé is válhatnak", tette hozzá.

A sztárépítész neve és munkásssága garancia az utánozhatatlan luxusra

A világszerte ismert és elismert olasz sztárépítész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt, amelynek az elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban.

A három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült; míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.

A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.

Poénos festmények a szobákban, közösségi terekben

A szállodába belépve a vendégek elé egy lenyűgöző oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréival ékesített falakkal. A csarnokban lévő művészi fotókon látható női alakok hagyományos öltözéket viselnek, meglepő modern csavarral fűszerezve. A szálloda számára készült exkluzív alkotások a vendégszobákban is megtalálhatók.

Tombor Zoltán festményszerű fotói díszítik a falakat / Forrás: BDPST
Tombor Zoltán festményszerű fotói díszítik a falakat / Forrás: BDPST
 

A tágas belső udvarban található recepcióhoz lépve a vendégeket egy látványos, hosszú csepp alakú üvegcsillár fogadja, jobbra tekintve pedig megpillanthatják a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó, teljes körűen restaurált műemléki lépcsőházat.

A történelmi múlt és a kortárs dizájn tökéletes találkozása

A Dorothea Hotel 216 vendégszobája és lakosztálya két különböző dizájn kategóriába, a kortárs és az örökségi kategóriába sorolható, amelyek mindegyike modern felszereltséggel rendelkezik.A kortárs vendégszobák berendezése lágy bézs és narancssárga színű, amely gyönyörű kontrasztot kínál a sötét fapadlóval és a pávakék függönyökkel. Tombor Zoltán alkotásai mellett a szobák falain József nádor által kezdeményezett, városi fejlesztéseket ábrázoló fotók is találhatók, amelyeken keresztül a vendégek betekintést nyerhetnek Budapest történelmi múltjába.

A három épület közül a legrégebbiben, a Weber-házban található örökségi vendégszobák ajtaját a Magyar Nemzeti Galériából származó, 1800-as évekbeli női portréfestmények részletei díszítik. A szobák belsejében díszes stukkók találhatók a nagy neoreneszánsz stílusú ablakok körül, valamint finom, helyi népi motívumok által inspirált textillel borított bútorok. Az elegáns, világosszürke tónusú hagyományos vendégszobákban baldachinos négyoszlopos ágyak, zöld bársony kanapé és fekete-fehér szőnyeg található, amit a sötét fa halszálkás padlózat ellensúlyoz.

Nem lehet fokozni a luxust - vagy a ház lakosztályaiban mégis? 

A hotel koronaékszere a legfelső szinten található, időtlen dekorációjú elnöki lakosztály, amely egy fő hálószobából, beépített szekrényből, saját fürdőszobából, infraszaunából, nappaliból és étkezőből áll, teljesen felszerelt konyhával.

Az elnöki lakosztály kimaxolja a wow-élményt / Forrás: BDPST
Az elnöki lakosztály kimaxolja a wow-élményt / Forrás: BDPST

A lakosztály 270 fokos, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és tágas, körbeölelő terasszal rendelkezik, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városi panorámára. A teraszon jacuzzi és kényelmes ülőgarnitúra teszi teljessé a páratlan élményt.

A dúsgazdag nádor és neje gyakran kertészkedtek

A hotel szívében található, valódi zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak, ahol a vendégek a természet és a grandiózus környezet ölelésében élvezhetik az időtöltést. A sok-sok zöld egyfajta tisztelgés a ház névadója előtt: a korabeli krónikák szerint a főherceg és hitvese gyakran hódolt a kertészkedés örömének.

A ház egyik, mellbevágóan impozáns étterme a több közül / Forrás: BDPST
A ház egyik, mellbevágóan impozáns étterme a több közül / Forrás: BDPST

Minden Autograph Collection hotel egy, a szállodára jellemző egyedi élményt kínál, ez a "The Mark". A Dorothea Hotel esetében ez az egyedi vonás a gyógynövények tematikájára épül, tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt. A Pavilonban így a vendégek egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat láthatnak, amelynek növényei a szálloda éttermeiben található koktélokban és ételekben is visszaköszönnek.

Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra építő, „farm to table" koncepciót követő ínyenc fogásaival gondolja újra a városi étkezés élményét.

A nappal diszkrét kávézó estére buliarcot ölt 

A földszinten található Anton's Bar & Deli nappal kézműves kávéélményt, könnyű falatokat és frissen sült péksüteményeket kínál, míg este egy dinamikus bárrá és közösségi térré alakul át, pezsgő hangulattal és újító koktélokkal.

A kétarcú Anton's Bar & Deli / Forrás: BDPST
A kétarcú Anton's Bar & Deli / Forrás: BDPST

A hotelben 2024-ben további két étterem nyílik, amelyeket a három Michelin-csillaggal rendelkező séf, Dani García vezet: a tetőn található BiBo, egy andalúz brasserie, amely lenyűgöző panorámás kilátást nyújt Budára, és az Alelí, egy autentikus olasz osteria az utcafronton.

Megawellness a város közepén 

A wellnesskedvelő vendégek a 650 négyzetméteren elterülő, úszómedencével, szaunával, gőzfürdővel és fitneszteremmel felszerelt spa-ban lazíthatnak. A Babor kozmetikumokat használó holisztikus testkezelések három kezelőszobában, köztük egy páros szobában élvezhetők.

A ház 650 nm2-nyi spa-ja utánozhatatlan luxust kínál - a Belváros közepén / Forrás: BDPST
A ház 650 nm2-nyi spa-ja utánozhatatlan luxust kínál - a Belváros közepén / Forrás: BDPST

Az Autograph Collection szállodákról

Az Autograph Collection Hotels az eredetiséget képviseli, és a több mint 290 független szálloda mindegyikének egyediségét támogatja, amelyek 50 ország és terület legkeresettebb úti céljain találhatók. Minden egyes szálloda a szenvedély terméke, amelyet egy világos elképzelés, lélek és történet inspirál, amely egyedivé és különlegessé teszi: „Exactly like nothing else" – olvasható a kiadott közleményben.

(forrás: BDPST / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk